Stabilizovaný zdroj G400 0-30V/ 0-3A
Moderátor: Moderátoři
Stabilizovaný zdroj G400 0-30V/ 0-3A
- Přílohy
-
zdroj str2 hi.jpg- 2 stránka
- (297.48 KiB) Staženo 6894 x
-
zdroj str1 phot.jpg- 1 stránka a schéma
- (299.9 KiB) Staženo 7567 x
Tak to zkontroluj.
p.s. A Q1 do toho netahej, ten za nic nemůže.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Často se při oživování zařízení zapíná a vypíná zdroj - takovej zákmit na dvojnásobek nastavenýho napětí umí udělat pěknou paseku.
Fuj.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
tohle je na místě:
Můžete sice vynechat půlku ingrediencí nebo přidat jiné,
ale jste si jistí,že Vám to potom bude chutnat ?
Zvýšit výstupní proud, předpokládám teda že snížím R7 na polovinu ( 2x0R47 paralelně). Dostal bych se teda na 0-6A. Trafo mám 5A, tak že max. proud omezím změnou R16.
Zároveň chci tak i tak dát místo Q4 opět paralelně 2 x KD501-3. Mám vyměřené dvojice na stejnou betu při Ic=3A, to by neměl být problém. Bude ale potom stačit BD139 na jejich buzení?
Zvýšení proudu na dvojnásobek by nemělo způsobit problém, pokud byl původní návrh správný a s rezervou. Maximálně se o tu rezervu připravíš.
No a ještě se přidávají při paralelním spojování malé odpory do emitorů KD503. Protože nejde jen o shodu zesílení v jednom bodě při jedné teplotě, ale třeba i o stejné UBE apod.
Výstupní proud TL082 je typicky cca. 1.5mA , u KD503 co jsem měřil mě vyšel Ib=20-40mA při Ic=3A. Tak že s rezervou pro buzení dvojice beru 100mA.
KD139 by měl teda mít betu 66 a víc. Což si myslím nebude problém vybrat. Dle datasheetu mají mít betu 40-160 při Ic=150mA.
No a jak píšeš o těch emitorových odporech u KD503, než jsem našel návod na G400 pár schémat zdrojů jsem prostudoval. Někde bylo psáno že není třeba párovat, emitoráky to srovnají, jinde bylo zase psáno napárovat (emitoráky nepoužity).
Je mě jasné že mám změřen pouze jeden bod, schválně měřím max. proud co by zde mohl teoreticky téct. Když se nerozdělí na KDčka rovnoměrně při menší zátěži, nemusel by to být problém. To si každopádně ověřím, napárovaných dvojic mám víc, bude případně z čeho vybírat.