Kam až dospěje "móda elektronek"?
Moderátor: Moderátoři
Kam až dospěje "móda elektronek"?
Později jsem se začal o tuto problematiku více zajímat. A když jsem si postavil bateriovou dvoulampovku (1F33, 1L33) dostaly mě elektronky úplně. Později jsem si s kamarádem (který měl elektrickou kytaru) postavil první elektronkový zesilovač. Byl to push-pull se dvěma EL84. Nedostupné patice a transformátory jsme sháněli po skládkách. Ale hrálo to a my měli obrovskou radost.
Ještě větší radost mi udělal to, co jsem vůbec nečekal-obnovení výroby elektronek. V 90.letech se na trhu opět objevily EL34, vyráběné tehdy na Slovensku pod značkou JAMONA a balené v mírně upravených krabičkách Tesla. Později z Jamony vznikla firma JJ-Elektronic a na trh se vrátila všechna ECCčka vhodná pro NF, EL84, EF86, EZ81. Začaly se vyrábět i typy které Tesla nikdy nevyráběla. KT88, 5U4, GZ34.
Mezitím původně americká, nyní již ruská firma Electro-Harmonix otevřela továrnu v Rusku a začala s výrobou, jiní výrobci začali na trh dodávat patice, které tímto již naštěstí není třeba shánět po skládkách. Mezitím co elektronka vyklidila jedno z posledních polí (TV obrazovky) se znovu vrátila do High-End a kytarových zesilovačů.
Píšu to celé proto, že mě zarazil trochu nečekaný krok firmy Electro-Harmonix- OBNOVILI VÝROBU ECL82. Jako majitel Soneta Duo a B3 jsem si hned pro jednu dupal do GESu. Tato elka však není určena pro HiFi, natož High-End aplikace. Má poměrně malou strmost triody a pentoda má poměrně malý výstupní výkon (anodová ztráta 6W). Navíc byla původně vyvinutá pro vertikál ČBTV. Právě proto byla v NF aplikacích později nahrazena ECL86 (kterou dosud nikdo nevyrábí). Myslím že většina konstrukérů by dala přednost osazení ECC83 a 2X EL84 před dvěma ECL82. Je tedy tato elektronka určena začátečníkům pro první pokusy s elektronkou (protože s ní lze postavit předzesilovací i výkonový stupeň) či jako náhradní díl do starých přístrojů?
Zajímalo by mě kam až tato móda dojde. Já osobně teď čekám že po ECL82 přijde na trh ECL86 a po EZ81 i EZ80. Po ECCčkách jsem očekával že přijde EF86 a to se splnilo, tak jsem zvědavý teď.
Myslíte, že zde to již skončí? Nebo dojde následně k obnovení výroby VF pentod a nakonec i elektronek bateriových?
Děkuji za jakékoli názory.
Ty malovýkonové triodo-pentody se třeba uplatní jako konec pro sluchátka nebo PC zvukovky.
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
Vo vysielacej technike (vysoke vykony) maju elektronky dodnes svoje miesto.
Jinak Electro-Harmonix používá americké značení, takže tu ECL82 značí samozřejmě také "po americku"-tedy 6BM8. Až se objeví v jejich nabídce 6GW8, bude znovu na světě ECL86.
Co se týká tvého tématu,tak je to asi jak napsal Crifodo.Průzkum trhu je mocný motor pro výrobce čehokoliv.Myslím,že pokud by jsme se domluvili a začali celorepublikově poptávat AL4 nebo EM 11,tak by možná reagovali stejně.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
Elektronka byla později optimalizována pro dvě různé aplikace, jednak pro vertikál a jednak pro audio, čímž vznikly dvě "nástupkyně". PCL85 (805) pro vertikál, PCL86 pro audio. Ale elektronky PCL/ECL82 a PL/EL82 byly původně vyvinuty pro vertikál a pak samozřejmě používány i pro audio zesilovače.
Zmíněná PCL85 (stejně jako PCL86) vychází z typu 82, který je o několik let starší.
K tomu tranzistoru KF504 místo triody v PCL805-tohle byl problém PCLek z Polska. Odpařovala se jí emisní vrstva z katody a část se pak usadila na mřížce. Tak dlouho, až nasadil mřížkový proud, řádkový oscilátor vypadl ze synchra a obraz začal rolovat. Chtěl jsem tu náhradu vyzkoušet na Oravě 237, která nám kdysi dosluhovala na chatě. Pak si moji rodiče počátkem 90.let koupili novou TV a video a Teslu Color 110 odvezli na chatu. Tím Orava dosloužila a já ji místo opravy rozebral na součástky.
Myslím že se časem opravdu dočkáme jak ECL86, tak EZ80 i EM84. JJ je do svých zesilovačů dává, ale přitom nevyrábí. Zatím jim stačí NOS zásoby od RWN Neuhaus. Časem je budou muset stejně zavést, protože skladové zásoby dojdou. EM80 se prodává jako 6E1P Sovtek, což jsou opět NOS z bývalého SSSR. Řada elektronek (ne-li všechny) Sovtek jsou přemalované NOS z výroby SSSR. Moc rád bych ale viděl ve výrobě magioka pro stereo-EMM801 a EM83. Mám ho v malém zesilovači s EL84 ve třídě A, který používám pro večerní poslech, teď mi tu zrovna hraje. Mám na něm trochu nóbl regálovky ALR Jordan Classic 2, které podle výrobce mají dostat minimálně 20W-ale přijde mi že to s tímhle pětiwattovým single-endem hraje mnohem líp než s push-pullem se dvěma EL84. Nádherné plné basy a jasné výšky, přitom takový měkký, přirozený zvuk, skoro jako kdybych seděl někde na vystoupení. EL84 mám klasicky v pentodě, v triodovém zapojení se mi zvukově nelíbí.
Ještě jsem bádal nad tou ECL82 od EHX, která se skutečně do High-End zařízení nedává. Na sluchátka moc a na reprák celkem málo. Ale jsem za ni moc rád, už kvůli Sonetu. Napadlo mě, jestli EHX nechce vyplnit jednu mezeru na trhu a zavést jakýsi "STARTER KIT". Tedy stavebnici pro dospělé (pro děti rozhodně není vhodné pracovat s 250V
Co myslíte, chytne se někdo takového nápadu? Na něčem se to začínající konstruktéři elektronkových přístrojů musí přece naučit, ne?