Kam až dospěje "móda elektronek"?
Moderátor: Moderátoři
Dratak píše:Co myslíte, chytne se někdo takového nápadu? Na něčem se to začínající konstruktéři elektronkových přístrojů musí přece naučit, ne?
Můžeš to zkusit napsat výrobcům
Tady se de facto nejedná o začínající konstruktéry, spíš o úzkou skupinku nostalgiků, řekl bych.
Myslím že nějaká stavebnice s elektronkami by určitě cenu měla, i když třeba orientovaná jen na zesilovače. Ono nejde ani tak o nostalgii, zajímá se o ně celkem dost mladých a přitom neví o čem to je. Tak staví na prknech či na plastu, používají neskutečně dlouhé spoje, zbytečně velké kapacity mezi stupni, krmí to dvěma trafy spojenými sekundáry (transformace dolů/nahoru), v horším případě anodu přímo ze sítě, používají síťová trafa jako výstupáky..... Pak se diví že jim to bručí, kmitá a nehraje nic moc. A právě na nějaké takové stavebnici by se s tím mohli skutečně naučit dělat.
MBA810 za 240Kč? No fuj, to se mi protočily panenky
Dratak píše:staví na prknech či na plastu, používají neskutečně dlouhé spoje, zbytečně velké kapacity mezi stupni, krmí to dvěma trafy spojenými sekundáry (transformace dolů/nahoru), v horším případě anodu přímo ze sítě, používají síťová trafa jako výstupáky..... Pak se diví že jim to bručí, kmitá a nehraje nic moc. A právě na nějaké takové stavebnici by se s tím mohli skutečně naučit dělat.
To je ale pořád mixáž různých věcí, nějaké výchovně osvětové záměry až charita vs. podnikatelský záměr. Ne vždycky to jde dohromady. Někdy se to řeší dotacema, což mě zrovna neuchvacuje, viz internet do škol...
Kdo si někdy zkusil něco s dobrým záměrem něco sám vyrábět nebo aspoň kooperovat subdodavatele a pak s tím obstát na trhu, zpravidla ho česká legislativa (a to co si můžou dovolit žlutý) dost vyléčilo.
I mladý nostalgik může být nostalgik
To Crifodo: Jo akce Internet do škol, čili PROJEKT INDOŠ-tím jsem se taky zabýval. Ještě v roce 2002 jsme připojovali počítačové učebny s 20 PC jedním ISDN kanálem o rychlosti 64kBit/s. No to jim to tedy muselo dupat
Dratak píše:....
MBA810 za 240Kč? No fuj, to se mi protočily panenky. To muselo být někdy v 70.letech, ne? To nepamatuju, protože jsem ještě ležel v dupačkách v postýlce
. Ale v 80.letech jsem kupoval MBA810DAS a stál už tuším do 30Kč.
Byly i horší ceny, ale zase některé byly o dost lepší.
Tyto IO žádné ochrané obvody neměly - teprve s označením S nebo DS či DAS a cena nebyla 240kčs, ale kolem 100 kčs (ale to neznamená že to bylo málo). To veliký šmejd, byl vůbec první Teslou vyrobený IO pro NF koncový stupeň MA0403 - někdy v roce 71 -72, kdy vždy záhadně odešli aniž by jsi věděl jak
Viděl jsem ceník TTL IO řady MH ze 70.let a taky mě omývali. Klopné obvody D (MH7474) a JK (MH7472) stály taky kolem 200Kč, běžná hradla (7400, 7404, atd.) kolem 60-70Kč.
Ale MBA810 za 240Kč
A kutilmile - nelituju tě