mangnetofon tesla B3 - nastavení předmagnetizace
Moderátor: Moderátoři
mangnetofon tesla B3 - nastavení předmagnetizace
Četl jsem totiž, že dřívější pásky měli jinou vybuditelnost než ty dnešní a proto mi výšky na B3 s moderními pásky "kňourají" a nezní to vůbec příjemně.
díky!
Když jsem používal pásky Maxell UD, už jsem uvažoval o přepínači, kterým bych přepínal trimry, protože tyto pásky vyžadovaly pro rovný průběh změnu předmagnetizačního proudu až o 3dB (teď si nevzpomenu, jestli nahoru nebo dolů).
Naopak záznam pořízený na B3 a přehrávaný na novějším stroji má ty hloubky poněkud zdůrazněné, protože nové stroje potlačují úroveň při snímání od 50Hz dolů a záznam z B3 to vyžaduje už od 100Hz dolů, v praxi je tento rozdíl málo výrazný.
Keemo,
V Bé trojce jsou trimry přístupné shora nad reproduktorem. Odporovými trimry R30 (pro horní systém) a R10 (pro dolní systém hlavy) se nastavuje velikost záznamového proudu, s nimi netřeba hýbat. Ani to nebývá žádoucí.
Ale předmagnetizační proud se nastavuje kapacitními trimry tvořenými trubičkami s navinutým drátkem. Odmotáním se sníží kapacita, tedy i předmagnetizační proud, přimotáním se předmagnetizační proud zvýší.
C24 je pro horní systém hlavy, C23 pro dolní.
Nastavuje se pomocí kmitočtů 1kHz a 8kHz při rychlosti 9,52 cm/s nahraných tak, aby výstupní úroveň snímaného signálu 1kHz na "diodovém" výstupu při regulátoru hlasitosti vytočeném naplno byla právě 100mV (nutno vyzkoušet záznamovou úroveň, aby to tak vyšlo, a s ní už nehýbat).
Aniž bys pohnul regulátorem hlasitosti, musí být úroveň signálu 8kHz stejná (přípustná tolerance je 3dB). Když je nižší, odmotej pár závitů z trimru příslušné stopy a nahrávání obou kmitočtů opakuj. Naopak, jestli je na 8kHz úroveň vyšší, připájej a přimotej ještě pár závitů slabým drátkem.
Pokud to netrefíš napoprvé, postup opakuj.
Totéž provedeš i pro druhou stopu s druhým trimrem.
Který je který, to si prozvoň ohmmetrem k příslušnému systému hlavy při přenuté správné stopě.
- Přílohy
-
Tesla_B3_Cpm.jpg- Tak jsem ti je vyfotil.
- (76.65 KiB) Staženo 164 x
bývá v ní vyjetá drážka od pásků a tím se výrazně sníží přenos vysokých tónů. Ta hlava měla označení ANP935 a dalo se to řešit, když nebyla nová k dispozici, že se hlava přebrousila na velmi jemném brousku ve vrstvě jemného oleje kývavými pohyby, pomáhalo to. Jen to nešlo použít,kdýž byla rýha velmi hluboká a byly tzv. díry ve snímací mezeře hlavy.
V pozdější době byly již vyráběny snímací hlavy s feritovým jádrem a po nastavení předmagnetizace se daly použít. Tesla později vyráběla i hlavy ANP935 s tvrzenějším mosazným jádrem.
Mám ten magnetofon stále doma od roku 1966, kdy jsem jej koupil, tehdy stál přes dva tisíce Kč, a stále je plně funkční.
Jarda