Zesilovač V-MOS 60 DPS
Moderátor: Moderátoři
Trimr R37 v obvodu tepelné pojistky má podle mě zbytečně vysokou hodnotu a nastavování je pak dost hrubé (ale jde to nastavit). Já ho po prvním nastavení změřil, měl s mými součástkami nastaveno 19 kOhm, takže jsem ho nahradil trimrem 47k a pak definitivně doladil.
Jak bude chvilka, dám dohromady další modul, ať to můžu konečně pořádně vyzkoušet poslechem. Ale i ten jeden kanál zní výborně, basy jsou nadupané, bez signálu jen úplně lehounký šum při uchu položeném na výškáč, brum žádný, jsem spokojen.
Můžu zesík doporučit.
V posledni serii zesiku mam KF, uz nevim presne ale beta byla myslim kolem 80, funkce no problem.Jako konce KUN10 i KUN20, prvni moduly s IRF630. Nastavovani klidoveho proudu s viceotackovym trimrem je naprosto bez problemu,s klasickym uz je to horsi.
Na vstup jsem vzdy daval svitek,vetsinou WIMA 4u7.
O tantalech uz jsem taky cetl,ze se rovnaji zvysenemu zkresleni.. Co je na tom pravdy nevim.
Kdysi pred lety jsem stavel dle AR kompander k magnetofonu,tam byly v ceste signalu dle navodu vsude tantaly.. Kdyz se k tomu vyjadri nekdo znalejsi s nalezitym oduvodnenim info uvitam.
Jinak tenhle VMOS pouzivam uz jen na kino na centr a zadky,na predek jsem ziskal celkem po haluzi DPA380,ten je preci jenom trosku dale.Ale i tak je tento jednoduchy modul oproti vsemu co jsem mel predtim v kvalite nedostizne dale.
Po nasazení pomocného zdroje 7,5V mi oba kanály dávají do limitace shodně cca 70W sinus při +- 34V (první pokusy jsem dělal bez pomocného zdroje v kladné větvi).
Tak, zábava skončila, teď abych ke vší hrůze začal pomalu dávat dohromady kastli...
Ale jo, já vím, máš pravdu, jenže ty BUZy se mi tu válí a chci je využít. A s BUZ72A je to fakt naprosto v pohodě, všechno šlape na první pokus. Takže to třeba pomůže někomu, kdo je doma taky má. KUN10 tady nebudou věčně.
BUZ21 si nechám do zdrojů a spínačů, s BUZ11 už mám třeba levitátor, do zesilovačů (aspoň v tomto jednoduchém zapojení) se tyto tranzistory s velkou strmostí evidentně moc nehodí.
EDIT: Jinak ještě jednou dík a velká pochvala za ty návrhy DPS, je to moc pěkná práce. A vidíš, taky by někdo mohl říkat, proč do toho pořád drbete, když s těma starýma plošňákama to taky chodilo.
Já zastávám názor, že je potřeba zkoušet a zkoušet.... třeba i ty slepé uličky Járy Cimrmana.
Teď mám rozdělaný návrh další verze desky, tentokráte oboustrané. Horní stranu bych chtěl použít jako groundplate, a všechny konektory srovnat na přední okraj desky. Tam už ale půjde o změnu topologie, takže u toho už si nedovolím zveřejnění bez testů.
Jinak jsem se pídil po těch tantalech, byla to pro mě celkem překvapivá informace, že vnášejí do signálu zkreslení. Když jsem kdysi dávno studoval elektroniku, tak nám na ně profesoři málem pěli ódy a jediné mínus byla podle nich vysoká cena. Na slovanetu jsem ale narazil na nějaké komentáře P. Macury o tantalech:
Tantaly ale mají v audio pásmu prokazatelné, a dost velké harmonické zkreslení, je na toto téma řada seriózních prací. Otázka šumu je vůči tomu minoritní. Tantal je, překvapivě, co se zkreslení týče, horší než elektrolyt.
Když to říká taková kapacita, nemám další pochybnosti a slavnostně slibuju, že už tantaly v signálové cestě používat nebudu... Opravdu byly doporučované dříve jako ve všech směrech lepší, než standardní hliníkové elyty (svodový proud apod.), dnes je ale odborníci na audio doporučují jen do ss obvodů nebo pro signály s relativně vysokou úrovní, tedy nikoli jako vstupní a vazební kondenzátory. Pokud někdo narazíte na nějaké podrobnosti nebo nejlíp testy, pošlete pls odkaz, rád se poučím.
Jo a ještě je zajímavé porovnat výsledky měření různých typů. Zatímco naše KUN10 měly rozptyl UGS pro ID=100mA od 2.7 do 4.7V (měřeno 15 ks a měl jsem problém vybrat z nich dva stejné), mají BUZ72A od Siemense všechny UGS skoro stejné, na 25 kusech jsem naměřil rozptyl 3.4 - 3.6V a naprosto nebyl problém s výběrem....