TV Körting Orbiter 46626 FSQ ST - behá obraz

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
lipko

TV Körting Orbiter 46626 FSQ ST - behá obraz

#1 Příspěvek od lipko »

Ahojte mám tu tento staručký TV. Pôvodná závada prerazený násobič, po jeho výmene a oprave stuďákov TV nabehol akurát nejde naladiť žiadny program a pri pripojení skart obraz behá vertikálne zo spodu smerom hore, zvuk je OK. Ten pôvodný násobič dával riadne pecky, pravdepodobne sa na niečo podpísal . . .
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Tak je čas začít hledat v oddělovači synchronizačních impulsů a přepínači signálových vstupů.
Osciloskop a měřit. Případně sem dát, cos naměřil.
lipko

#3 Příspěvek od lipko »

Skop nemám, ostáva mi len merať multimetrom. Chcelo by to schému lebo bez nej neviem neviem.
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od otakarv »

Už včera jsem se Tě chtěl na ni zeptat.Není na zadním deklu nebo na plošném spoji označeno číslo chassi?Zkoušel jsem hledat schému podle názvu,ale bezvýsledně. :nevim:
kokun

#5 Příspěvek od kokun »

Mám doku jiného Orbitera a je na ní uvedeno č. chassis 11.
Takže, pohledej někde v telce (na typ. štítku), jestli tam taky není :wink:
Přílohy
ORBITER.jpg
Chassis 11
(45.54 KiB) Staženo 88 x
Honza - kokúň

#6 Příspěvek od lipko »

Ahojte dnes som to pozeral, no na štítku som ten typ chassis nenašiel. V TV bolo na doske nalepené označenie Type 46626 TT. Pozrel som všetko, sú tam pooznačované jednotlivé moduly, dokonca niekde je vytlačený aj tvar aký má byť signál. Tak toľko som našiel.
lipko

#7 Příspěvek od lipko »

Ahojte, schému sa nepodarilo zohnať, poradí mi niekto kde merať ?
lipko

#8 Příspěvek od lipko »

Možno by k bližšej identifikácii závady pomohlo zistennie, že po zapnutí TV obrazovka najskôr na pár sekund zmodrie potom sčervenie a zozelenie.
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od otakarv »

To,že po zapnutí nabíhají jednotlivé barvy svědčí spíše o slabé obrazovce,ale nemá nic společného se Tvou závadou.Spíše bych se zaměříl na obvod vertikálu a jeho synchronizaci.
kokun

#10 Příspěvek od kokun »

Když jsem opravoval KÖRTINGa Orbitera (chassis 11 - viz výše), bylo tam několik vadných potenc. trimrů - zaměřil bych se na ně :wink:
Taky tam nedržel sync. - jen si už nepamatuji, zda jen Hor., nebo oba dva (v té době jsem to sch. ještě neměl) :roll:
Honza - kokúň

#11 Příspěvek od lipko »

Ahojte, tak som sa k tomuto TV ešte vrátil. Vymenil som kondíky v horizontálnej aj vertikálnej časti no závada pretrváva. Obraz behá zospodu hore nepravideľne v pásoch, zvuk OK. Neviem na čo sa ešte zamerať (zberný dvor)?!
Duvsan

#12 Příspěvek od Duvsan »

o spodu hore v pásoch, to hovorí, že Ti vypadla synchronizácia komplet. Schému, naštudovať a merať. Ak nenájdeš schému, tak si stiahni datasheety IO. Možno je to len niektorý elyt alebo trandík. Za to by bolo škoda vyhadzovať celú telku, nie? Keď-tak ju hiekomu daruj (znalému).
masar

#13 Příspěvek od masar »

lipko píše:Ahojte, tak som sa k tomuto TV ešte vrátil. Vymenil som kondíky v horizontálnej aj vertikálnej časti no závada pretrváva. Obraz behá zospodu hore nepravideľne v pásoch, zvuk OK. Neviem na čo sa ešte zamerať (zberný dvor)?!

Jak už tu psal Hill a další, je třeba zkontrolovat obvod oddělovače synchronizační směsi a cestu vertikálních synchronizačních impulzů.
V tvém tv by funkci oddělovače měl zastávat obvod TDA3576 (IC401). Z jeho pinu č.3 by se měly vertikální synchronizační impulzy (cca10Všš) odebírat a přes R424, pin konektoru L6, integrační člen R305C301 a diodu D302 dostávat až na obvod TDA2653A (IC301 - konec vertikálu). Zkontroluj tedy přítomnost těchto pulzů na této cestě, nejlépe osciloskopem. Např. C301 může mít svod. :wink:
Také zkontroluj nastavení vertikálního oscilátoru (trimr R306), měl by být nastaven tak, aby byl vertikální kmitočet jen o málo nižší než 50Hz, t.j. pruh by se neměl pohybovat směrem nahoru příliš velkou rychlostí. (Ikdyž si myslím, že rozsah vertikální synchronizace by měl být relativně hodně velký).
Přílohy
vertikál.png
(35.87 KiB) Staženo 123 x
lipko

#14 Příspěvek od lipko »

Dobre, pozriem sa na to zajtra.
Duvsan

#15 Příspěvek od Duvsan »

Ovšem on nemá osciloskop. :( Čo tak ho zasuplovať zvukovou kartou počítača (i keď je to trochu riskantné). Alebo R424, R305, C301 a D302 rovno vymeň a multíkom aspoň skontroluj "nejaké" napätie, či je prítomné.
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“