Hurvo píše:...žiarivhy s označením MAWAY 20 Watt. Problém je v tom, že počas jedného roka mi prestalo svietiť asi 11 takýchto žiariviek.
...Mohlo by to byť spôsobené zákmytmi v sieťovom napätí?
...Sem tam sa stane, že mi doma blikne svetlo. ...niektorí spoluobčania majú napojené veľké sústruhy. Pri ich zapínaní a hlavne reverze otáčok to slabo blikne, že si to každý všimne.
... Môže tuto žiarivku poškodiť aj statický náboj? Pár krát sa mi stalo(a nielen mne) že po fyzickom priblížení sa k žiarivke slabo blikla. ...
Nie je dôvod, aby odišlo počas roka 11 žiariviek (pokiaľ v dome nie je poltergaist
V prvom rade by som riešil ten elektrický rozvod. Nemá čo zakmitávať. Prezri a podoťahuj všetky svorky. Prekontroluj správne zapojenie vypínača. Ak sa priblížiš k neonke nemá dôvod bliknúť, pokým nie je na nej pripojené "podkritické" napätie a potencial tvojej ruky je vlastne štartovacím napätím (ako fotoblesk). To ale znamená, že je tam prechodový odpor a menič v čase keď má byť vypnutý pracuje v "neštandartnom režime". Takže budeš mať aj spotrebu a nie úsporu.
Trvaj na tom aby elektrárne (majitelia) odrušili tie sústruhy. Pre úsporky (meniče) je najhorší stav okamih vypínania a zapínania. Po vypnutí by mala žiarivka ochladnúť, čo sa v tvojom prípade nestane, preto sa skracuje životnosť. Riešením by bolo dať do obímky grec a veľký kondenzátor (100uF/350V), ktorý zachytí straty napätia.
A ešte jedna finta na elektrárne: Nahlás do elektrárni, že keď si nahadzoval poistky, tak si videl, že v momente keď bliklo svetlo, tak sa ti hodiny potočili dozadu.
Budeš vidieť tie fofry.