RC buggy 27MHz

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
PvvS
Kontaktovat uživatele:

RC buggy 27MHz

#1 Příspěvek od PvvS »

Dostala se mi do ruk jedna cinska Tamiya . Puvodni majitel zlikvidoval servo na rizeni a v ramci opravy resil problem klestema. Takze ted na me kouka 5 ucvaklejch dratu a zadny schema. Navic ani prijimac neni na netu k dohledani. Asi nejaka Samochina .
Nema tu nekdo k dispozici taky tuhle hracku ? Zapojeni bude podobny.
Obrazek na odkazu :
http://yfrog.com/5m09052010060j

Ty bezprizirni draty vedou nahore.
ar196
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od ar196 »

Příjmač z integrovaným regulátorem.Vypínač tam není nebo je ta jedna díra po něm.To jsou dva dráty.Servo to asi není originál to sis asi dokoupil.
Ja na tom vidím málo.
Rádio co k tomu máš je AM nebo FM.
No šel bych asi cestou sehnat klasickej příjmač k tomu regulátor.
Oboje dnes lacino 27mhz není už moc aktuální a stejnosměrných regulátorů se hodně lidí zbavuje a jdou do střídavých
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

Řekl bych, že to není ani TAMIYA, ale že to je jednoduchý dvoustavový regulátor, nic proporcionálního. Prostě zap-vyp, u řízení přední nápravy možná ještě s reverzací vpravo-vlevo, do neutrálu ten rejd vrací pružiny. U hraček "Buy in TESCO" ani nic jiného nenajdeš. Všecko je Čína, všecko je na bázi zákaznickýho švába, k ničemu neseženeš ani čárku podkladů. Servis v záruce - pouze výměnou kus za kus nebo vrátit peníze, opravny neexistují. Řetězec nakupuje někde ve free zóně v přístavu po kontejnerech, nechá od pár gastarbeiterů doplnit do každý krabice (nebo jen dokonce nalepit na škatuli!) návod přeložený úplně blbě úplně blbou blondýnou s pomocí Ujcogůglotranslátoru a nasekaný na kopírce jako cvičky u Bati - a rozveze to po marketech...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
PvvS
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od PvvS »

Je to proporcional (az sem se divil), 27MHz AM . Je to zrudnost, ale nechce se mi do toho moc vrazet. NA vyblbnuti to staci.

To servo jsem tam doplnil druhy.ale prijimac to asi neumi. Zacinam mit divny tuseni ze cinani misto serva pouzili jenom motor s prevodama.
varok

#5 Příspěvek od varok »

Já mám doma autíčko s podobným systémem. Je to origo Tamyia, alespoň je to na krabici a autíčku napsané. Nevím jestli je elektronika stejná, ale podobná je. Servo tam mám, sice takové velké a jednoduché, ale je tam. Od přijímače do serva vede 5 drátů. Bílý, červený, fialový, zelený a černý. Nevím co přesně potřebujete vědět? Kdyžtak to rozepište podrobněji. Jestli budu moci, pomůžu, pokud to půjde.
PvvS
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od PvvS »

Jojo to je stejny. POtreboval jsem vedet, ktery draty jsou k servu, pocital jsm s obvyklyma 3 dratama. S 5 drarovyma uz ne . S tolika jsem se setkal pouze u vykonnych (15Kg a vys) serv. Neni na tom servu neco napsany ?
Atlan

#7 Příspěvek od Atlan »

hm neviem v lietdielku je tiez 5dratove a zeby bolo velke a tazke :D
varok

#8 Příspěvek od varok »

Na tom servu bohužel není nic napsané. Vypadá podobně jako to, co máte na fotce, ale s pěti dráty. Zkusím ho rozebrat a napíši vám, kam jednotlivé dráty vedou. Pěti vodičové servo je podle mého proto, že třívodičové jsou jen pro jeden směr, zatím co pětivodičové mají základní polohu a výchylku mají na obě strany. Alespoň si já myslím. Je to proporcionální systém, nenechte se zmást. Sice hrozně jednoduchý, ale je. Ten přijímač vypadá stejný u mě jako u vás, nebo hodně podobný. Jestli máte ale servo jen pro jeden směr, použít nepůjde.
varok

#9 Příspěvek od varok »

Tak jsem rozebral to servo řízení a je to následovně. Na ten motorek serva jsou připájené dráty červený a černý. Polaritu by jste si kdyžtak přehodil. Pak je tam ještě asi nějaký potenciometr, nebo co to je. Na ten vedou zbývající dráty. Jeden vývod toho potenciometru je akoby odizolovaný, jen holý drát a na ten je zapojený fialový. Pak jsou dva izolované vývody a na ty jsou napojené zelený a bílý drát. Více vám asi neporadím.
PvvS
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od PvvS »

Aha vyborne. Takze v podstate si prenesli elektroniku serva na prijimac. Diky moc.
varok

#11 Příspěvek od varok »

To co je v tom servu, nevím jestli je to nějaký typ potenciometru, nebo čidlo polohy, asi snímá polohu serva a podle toho vypíná a zapíná motorek serva. Nebo něco v takovém smyslu. Viděl jsem i normální miniaturní servo, ale to bylo řešené uvnitř úplně jinak. Nejsem přes tohle profík, ale asi je servo řízené tím jednoduchým přijímačem, kteý si už podle vysílače nastaví sám výchylku serva. Ta součástka u toho motorku v servu asi hlídá polohu toho serva a tím je to nějak ovládané. Zkuste jen zapojit červený a černý na motorek serva a ty tři zbývající pokusně. Jestli máte servo jen se třemi dráty, máte podle mého jen jednosměrné a to čidlo nebo potenciometr tam nemáte. Je tam podle mě jen mikrospínač, který pouští proud do motorku. Černý bude podle mě u vás přímo na motorek, červený a ten třetí bude na ten mikrospínač.
PvvS
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od PvvS »

Mam klasicky serva, tedy 2 draty napajeni a zbyvajicim jde frekvence na rizeni . Poloha se urcuje zmenou frekvence od zakladni na oba smery. Skusim kuchnout jedno standartni a nabastlit to tam
Andrea

#13 Příspěvek od Andrea »

Nějak mi uniká, k čemu by bylo servo, který by se umělo otáčet jen jedním směrem. :roll: To servo na fotce je téměř určitě normální modelářský servo, který nastavuje polohu podle šířky pulsu na řídicím vstupu. 15kg servo je podle mě servo, které "utáhne" 15kg (150N/cm), ne že tolik váží.
PvvS
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od PvvS »

POhral sem s tim prijimacem a po rozkresleni schematu jsem pouzil vedle lezici nuzky a vykuchal to ven. Cely rizeni obstarava cinska LM339, pricemz pri sebemensim poklesu napeti se cely zapojeni rozkmita. Regulator je zapojenej jako obyc spinaci a silne ovlivnuje zbytek.
Nakonec se podivam nekde po modelbazaru po normalnim dvoukanalu a regulator si postavim . Staci obyc na speed400 http://www.infolaser.net/franpr/tecnica ... sckit.html . A bude pokoj.
ar196
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od ar196 »

Andrea má naprostou pravdu.Ty pětivývodová serva nejsou klasická serva.Nemají vnitřní elektroniku (servozesilovač) a nejsou proporcionální.
To co je uvnitř je pouze na zjištění dané polohy.Nazval bych to koncákem.
Pro tebe bude nejlepší napsat na www.rcmania.cz a skusit tam hodit inzerátek.
ten modelbazar moc neřeš a kup si něco co můžeš použít a je kompatibilní.
A modeláři se po přechodu na 2,4Ghz zbavují vybavení za směšný peníz
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“