Napájení LED diod v autě
Moderátor: Moderátoři
Napájení LED diod v autě
- Přílohy
-
DSC00017.JPG- (7.21 KiB) Staženo 129 x
A podotýkám, že nejdříve měřím jaké napětí při daném proudu potřebují LED a poté počítám odpory.
Protože když jsem schválně vzal katalogové údaje od LED a k ní spočtl odpor pak to zapojil na napětí na které to bylo spočteno a měřil jsem, tak jsem vždy naměřil o dost větší proudy než jsou povolené!
Takže já vždy měřím, aspoň pár diod abych věděl z čeho vycházet.
Na motorce jsem schválně použil několik metod, pouze sériové odpory, pak stabík a třetí varianta je tranzistor s odporem. Všechno funguje už víc jak 4roky bez poruchy.
- patrikvarga
Mám to tedy správně, nebo to je špatně? Uvažoval jsem o zapojení podle obrázku. Nevím ale jak to vypočítat pro mé zapojení. Jestli použít pro každou řadu tří LED diod zvlášť jeden tranzistor, nebo by šlo udělat zapojení diod jinak? Rád uvítám rady. Předem děkuji.
- Přílohy
-
leds-cl.gif- (1.09 KiB) Staženo 93 x
R=(15V-3*Uled)/0,02
a to bude 330, alebo až 470 Ohm podľa Uled.
To zapojenie s tranzistorom je super-super-závislé od veľmi veľa parametrov. Takže počítať to nemá zmysel.
Tak děkuji za opravení. Jak jste ale psal na konci, tak tomu jsem se právě chtěl vyhnout. Světýlko mám stropní v autě škoda Favorit, takže většinou svítí jen při vypnutém motoru, vyjímečně při běžícím. Když to ale předělám podle vás a použiji tedy odpor 300Ohm, tak to je v podstatě co jsem psal já 270Ohm. Jen vy máte o pár ohmů více. To bych použil tedy odpor raději 330Ohm. A jinak by to mé zapojení šlo použít, jen s tím, že vyměním odpory za větší? Teď jsem se díval a dokonce jsem použil odpory jen 220Ohm, cožje podle vašich výpočtů hodně málo. Použiji tedy těch 330Ohm. Děkuji za rady.