Ocelové (kovové) jehly do gramofonu
Moderátor: Moderátoři
Ocelové (kovové) jehly do gramofonu
konosuke píše:no počkej, a Ty máš nějaké desky standart na 78 ot./min. ? pro mikrodrážku stereo LP by ocelový hrot mohl být spolehlivě likvidační
Plnou skříň - je sbírám od desek HMV z let 29 po supraphonky z 50.let, najdou se tam i takové desky, co se opakují, něco okolo 100-200ks a více, jich tam býti může.
S tím LP máš pravdu, jedno jsem kdysi našel v gramorádiu, velmi poškrábané, poškozené, na odpis, tak jsem dělal pokusy, a jehla se zaryla do něho a talíř se protáčel a deska stáĺa.
Mámtu el. gramo (ruční výroby), skřín ručně dělaná do tvaru chlebníku, šásko je PAILLARD přenoska ULTRAPHON na ocel jehly (těch mám asi pouze 10ks ještě že jsou na 10 přehrání (psáno v prospektu k ním), ale kolikrát přehraje desku alespoň 30x
A sehnat gramo na pérko, to by bylo ještě větší žůžo.
vombat píše:V dobových AR byly popsány pokusy s bambusovými jehlami a dokonce i s trny z kaktusu. Docela by mě zajímalo, jak by fungovalo běžně dostupné bambusové párátko.
A bambusové jehly se prodávaly, viz např nyní jsou na aukru, za šílené prachy.
Bambusové párátko - blbě, má širokou špičku, takže to nevleze do drážky.
Trny z kaktusu také nevidím za vhodné, protože jsou moc tenké
Osvědčily se mi ale trny z růže, zde je plánek, dle kterého jsem to dělal.
Abych řekl pravdu, na desce se to něják nepoznamenalo, výdrž to mělo takovou, jakou umožnila biologie tj. do uschnutí a odlomení, nikoli do ohrání a vydření trnu, hrál jsem tím asi měsíc, pak to seschlo a ulomiloa
- Přílohy
-
trn.jpg- (7.58 KiB) Staženo 158 x
konosuke píše:víš, když jsem koupil svůj první gramec (šásko) Tesla HC-13 tak jsem sjeté hroty VK.... (tenkrát ještě piezo, že) odkládal do krabičky a časem opět vyměnil za ohrané takže nové vlastně nikdy nekupoval...
Po pravdě to dělám též, ale u VK 4302 / VK4202 vydržela mnoho přehrátí, nikoli na 1 stranu 3 minutového záznamu
stefan31 píše:to CZJKP1: - nevlastníš náhodou šelakovku s titulom : Havíř Slivka - povídaní o pohřbu ? Alebo nejaké " Kmochovky?
Tým šáskom na "pérko" je myslené na "kliku" ?
Stefan31
to bohužial nie vlastním, Kmochovky tu sú, mám zaslať na email? Áno gramofón na pérko som myslel na kliku. Sú tu i nějáké slovenské nahrávky : - ).
Jirka
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Lukas-Peca píše:V dobovém Radioamatérovi byla popisována jehla z trnu z trnky, teda kromě toho bambusu a trnu z kaktusu. Musí se to jemným šmirglem zaostřit. Pak to prý funguje výborně, zvuk je lepší než se safírovými jehlami. Jedním přehrátím se to ztupí, ale dá se to znova doostřit.
Pls. číslo, ročník atd, mám tu amára jak tištěná tak stažená
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
stefan31 píše:... len pre info, existovali šelakovky, ktoré boli väčšieho priemeru, ako tie klasické (25cm), tipujem cca 30 cm. O týchto výliskoch som dodnes nenašiel žiadne info...
Stefan31
áno existovaly šelakovky vo priemeru 30cm, dokonca ich tu nekolko mam, např. na jednej je Směch kmochových písní od supraphon, alebo Ernico caruso od esty, ta má 30cm, poslal jsem SZ, sa zoznamom nahravek od kmocha, co móžem zaslat, kdyztak tiez napis na SZ lebo Email, inak nam to tu Hill premaže.
Jirka