Otřesové čidlo

Manuály, rady a návody z oboru zabezpečovací techniky a elektrické zabezpečovací signalizace (EZS)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
tominekk
Kontaktovat uživatele:

Otřesové čidlo

#1 Příspěvek od tominekk »

Zdravíčko!
Chtěl bych poprosit o radu:
Stavím si autoalarm a chci k němu použít otřesové čidlo, které si chci taky udělat. Problém je, že chci aby bylo docela citlivé a ještě jsem nikdy nic takovýho nedělal, takže nevím čeho se vyvarovat atd.
Bylo by nejlepší (z mého úsudku) použít nějaký piezo měnič. Jde mi také o to, že nevím konkrétně který typ.
Za všechny postřehy moc děkuji
Chytrej člověk se učí chybama, ale jenom blbec těma svejma!
Artaban001

#2 Příspěvek od Artaban001 »

Ono to s tím piezoměničem není tak žhavý, když to budeš mít hodně moc citlivý, tak Ti to spustí i nějakej blbeček s pirátem (dělbuch). Jinak se používá holej piezoelement. Tento holý piezoelement jedním koncem naletuješ na držák a na druhý konec naletuješ závažíčko (šroub, mosazná tyčka, drát..)
Holým piezoelementem je myšlen mosazný disk s piezokeramickou vrstvou na jedné straně - "repráček z hodinek"
MetalGod

#3 Příspěvek od MetalGod »

Artaban 001 má pravdu. Ono stačí, když u takto střeženého auta zaštěká čokl.
Já jsem měl alarm, který reagoval na náklon auta (postavil jsem si to podle knihy "101 zajímavých zapojení" díl 1) a nemůžu si stěžovat. Čórkař prostě sedne, auto se nakloní, v 1-2 ze 4 rtuťových spínačů se rtuť překlopí na kontakty uvnitř spínače a začne to houkat. Za ty 4 roky jsem měl pouze asi 3 plané poplachy (většinou qůli vichřici).
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Odpovědět

Zpět na „Zabezpečovací technika“