RC buggy 27MHz

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#16 Příspěvek od EKKAR »

ar196 píše:...Ty pětivývodová serva nejsou klasická serva.Nemají vnitřní elektroniku (servozesilovač) a nejsou proporcionální.
To co je uvnitř je pouze na zjištění dané polohy.Nazval bych to koncákem...

O proporcionálu se nedá vůbec mluvit - je to dvoustavový výkonový člen s neutrálem zajištěným pružinami (u řídicí nápravy - u pohonu je to jen "plný plyn vpřed" - klid - "plný plyn vzad", někdy je to jen "půl plynu vzad") jak už jsem to psal výš. Několika takovým hračkám jsem dělal "údržbu" a tak jsem se podíval i do ovládacích vysílačů - vůbec to nemá na "kniplech" potenciometry, jsou tam jen pružné kontakty, které se prostě při pohybu "kniplem" dotknou vodivých plošek na desce, někdy posílených holým drátem připájeným stylem "drátová propojka". O nějakých "trimech", kterými by se vyvažovala střední poloha serva ani zdání. Jestli to má tónovou modulaci, nebo nějaké poziční pulzní kódování netuším, ale jako řídicí systém je to značně primitivní.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
BOBOBO

#17 Příspěvek od BOBOBO »

No a ty tři dráty jsou oboustranný koncák . Nyní jsem opravoval na nějakým HAMMERu . Problém byl ale v mechanice . Do systému pohybových pák napadal prach a trochu to zadřel .
milan222

#18 Příspěvek od milan222 »

dva jsou motor a tri takove hontakty ktere hlidaji polohu stred pravy doraz a levy. kdyz se odstrihnou senzory, tak pri velikem namahani ten motor zhurvi ty plastova kolecka a servo se vyhazuje.
bez elektronek se neobejdu!
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
varok

#19 Příspěvek od varok »

Tak já nevím. Podle fotky mám podobné autíčko, ale asi jiný model auta. Mám k tomu vysílač s volantem. Přijímač vypadá podobně jako ten na obrázku a proporcionální je i směr doleva, doprava i vpřed vzad. Čím více zmáčknu plyn, tím rychleji jede. Směr taky, čím více otočím volantem, tím více se kola otočí na jednu nebo druhou stranu. To je podle mě proporcionální řízení. Sice je to asi primitivní zjednodušené, ale proporcionální řízení to je.
PvvS
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od PvvS »

Moja verza ovladani (ta puvodni) byla taky proporcional. Ale vzhledem k tomu ze i po vymene nekterych soucastek , bylo cely zapojeni zoufale liny a cukaturni, navic uz byl na ceste 2kanal 40MHz , tak jsem to komplet vykuchal. Nechal jsem jenom vypinac a drzak baterky s baterkou. Jenom jsem jeste musel pridat servosaver, pac se tu nevyuziva cla delka chodu serv, tak abych nevylikvidoval prevody. Regulator jsem vykuchal ze zbytku jinyho modelu. Kdyz predtim zvladal tahat 20kg a regulovat 2* Speed400 (40A verze) , tak na tohle taky staci. Na vyblbnuti to je idealni, az se rozmlati plastovy dily, nebo vylikviduji prevody , tak si necham pouzitelny casti a zbytek venuju mistni spalovne.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“