Radio Tesla 638A Sólo - hlasitost nelze utlumit

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
adol

#16 Příspěvek od adol »

pida_m píše:na R1 je propojen jezdec z jednou stranou odp. dráhy ? To je ptákovina, neb R1 je zapojen jako odp. dělič.
Co ten C co je zapojen paralelně na R1 ? Nemá svod?
Trimr neměň stačí ho změřit.
Změř U na korekcích (pin.3 a 4 Z8 ) od minima po max. a porovnej z U na na pinu 1 konektoru Z8 jestli je podobné.
Jestli že je, pak bude chybka v tom kam jde ta regulace, což právě nemohu v tom schematu najít.

Opravdu ten R1 je takto propojen. Taky mě to udivilo, ale je tam evidentní úmyslné napojení z fabriky, nechápu. Dle Tvého návodu doma proměřím a uvidím. Ten paralelní (krajní polohy odporové dráhy R1 svod na zem přímo nemá, je pájen přímo na packy poťáku, tedy jde ještě přes R6,R7 na zem.
adol

#17 Příspěvek od adol »

Mě jde o to zjistit zda chyba je opravdu v modulu korekcí nebo někde mimo, to už bych musel svěřit odborníkům někam do servisu. To rádio bylo výstupem 20 let napojeny na ty 4ohmové zátěže (odpory), takže ani nevím kdy se vlastně závada objevila, hlasitost byla trvale na minimu, regulováno externím zesilovačem. Jinak docela pečlivá konstrukce, sice to šumí, ale tuner to má hodně citlivý. škoda to nespravit.
BOBOBO

#18 Příspěvek od BOBOBO »

Jsou tam zde mnohokrát omílané , ze západu okopírované IO 273,274 a možná je tam jeden dvakrát . Ostatně právě tato deska se mi někde doma válí , vytrhl jsem ji z radia na SD . Najdi si jiné , kompletní schema .
pida_m

#19 Příspěvek od pida_m »

mne by zajímalo co je mezi deskou O (konektorem Z10 pin 4) a konektorem Z9 pin.1)
Teoreticky tam může být jen cestička.
Ale kde jsou korekce je otázka.
Ten servisní manuál je na tečku.
píďa
pida_m

#20 Příspěvek od pida_m »

jak píše BOBOBO najdi lepší schema, já ti s tím pomůžu. Ale potřebuji schema desky F1 (nebo aspoň fotku). Já to teď hledat nemůžu, musím ze školy domů.
Hlavně to nevzdávej ! když už jsem se s tím tak trápil a dostal poznámku ve škole.
píďa
adol

#21 Příspěvek od adol »

pida_m píše:jak píše BOBOBO najdi lepší schema, já ti s tím pomůžu. Ale potřebuji schema desky F1 (nebo aspoň fotku). Já to teď hledat nemůžu, musím ze školy domů.
Hlavně to nevzdávej ! když už jsem se s tím tak trápil a dostal poznámku ve škole.

Stačí toto: http://www.radiojournal.cz/schemata/ts638a.pdf
strana6 (deska F1)
Originál schema má bohužel otec, je to jeho radio, tak jen co mám z internetu. Díky moc za rady a čas tomu věnovaný.
BOBOBO

#22 Příspěvek od BOBOBO »

No a nyní je to brnkačka .
adol

#23 Příspěvek od adol »

chlapi děláte si prču nebo jak? To neznáte mé elektroschopnosti.
BIPOLAR

#24 Příspěvek od BIPOLAR »

A273D je jeden z největších šmejdů který dederoňák pajcoval. Originál je TCA730, ale o moc lepší není.
Lepší je se zeptat a být hlupákem 5 minut, než se neptat a být hlupákem celý život.
BIPOLAR

#25 Příspěvek od BIPOLAR »

Doporučuji úpravu dle AR 9/87 str.332. Sám jsem ji udělal po konstrukci MINI NF zesilovače, publikovaného někdy v roce 1986.
Lepší je se zeptat a být hlupákem 5 minut, než se neptat a být hlupákem celý život.
adol

#26 Příspěvek od adol »

Takže pár informací, podle kterých mě snad navedete dál: nejprve jsem zrušil spojení jezdce s krajní odporovou dráhou (propojení) u R1, to je myslím kravina, že by soudruzi z NDR udělali chybu?
Napětí na C1 je 10,2V.
Jak radil pida_m změřeno U na korekcích - při jezdci zcela vlevo je napětí mezi jezdcem a zemí u R1/1,6V u R3/1,6V, u R4/1,6V, při poloze jezdce zcela vpravo u R1/6,5V, u R3/9,5V, u R4/9,5V. Takže asi OK ne?
Dále změřeno U na R7 - 1,64V.
Jinak ten kondík napájený mezi kraji odporové dráhy jsem ponechal (elyt 5/15).
Díky předem za další nasměrování.
adol

#27 Příspěvek od adol »

A ještě jsem změřil ten trimr R6, má jen necelých 6k, přitom by měl mít 15k. Není tady zakopaný pes?
pida_m

#28 Příspěvek od pida_m »

u tvého modelu je zřejmě nějaká předělávka od tesly. Asi novější model. Promiň, na to nové schema sem nekoukal.
píďa
pida_m

#29 Příspěvek od pida_m »

u trimru se stařím nezmenší hodnota, spíše nsaopak. Já se zítra kouknu na to nový schema co si sem dal, promiň musím jít do pelechu.
Ale tipuju na závadu v tom IC co psal někdo z kamenných bastlířů tady. Teda ten řízenej operačák.
Ale neboj, náhrada se pohybuje v desetikorunách.
píďa
jogo

#30 Příspěvek od jogo »

Odporučenie skúšobne odstrániť napätie z bežca sa ti nepáčilo? :wink:
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“