Regulátor jasu palubní desky
Moderátor: Moderátoři
Regulátor jasu palubní desky
http://konstrukt.wz.cz/img/regjas-sch.jpg
Ten dělič, co je na vstupu funguje dobře, řekněme, že v rozmezí cca 0,5V - 2,5V, ale výstup z OZ se pohybuje v rozmezí cca 7V - 11V, což si myslím, že je špatně. Proto se mi vystup nereguluje. Nejsem úplně zběhlej v problematice OZ. Plošný spoj se zdá být dobrý. Můžete se na to prosím mrknout a poradit, kde je pravděpodobně problém?
Díky za odpovědi![/url]
Re: Regulátor jasu palubní desky
Tragi píše:...Ten dělič, co je na vstupu funguje dobře, řekněme, že v rozmezí cca 0,5V - 2,5V, ale výstup z OZ se pohybuje v rozmezí cca 7V - 11V, což si myslím, že je špatně...
Tohle zapojení bude regulovat výstupní napětí jen do cca 9V (omezeno použitím LM317T) a to jen tehdy, když na pinu ADJ bude napětí alespoň 7,75V, což zase nebude, protože maximální napětí na výstupu OZ bude kolem 10,5V a na pinu ADJ polovina, tedy jen 5,25V. Podle mne téměř nepoužitelné.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Neměli by jste někdo nějaké zapojení, které by fungovalo?
Zkusil bych udělat něco jiného mezi tím co budu laborovat s původním zapojením
Noční je dlouhá...
Hill píše:Správně: odpoj R7. Na výstupu LM317 je konstantní rozdíl +1,2V proti vystupu ADJ.
Pak by ti při změně vstupního napětí od 0,5 do 2,5V mělo výstupní napětí chodit zhruba od 1,5V do 7,5V. Jestli chceš větší rozdíl, zvětši R5 na 3k9.
Možná se blbě dívám do datašítů, ale když kouknu na vnitřní zapojení 741, nechce se mi věřit, že při Uvst okolo 1V proti gnd by ten operák korektně fungoval...
Kdyby to bylo tak Uvst= 2,5 až 4,5V, to bych bral.
Takže ten vstupní dělič i s tím fotoodporem se musí nastavit tak, aby tam takové Uvst bylo.
Ale našel jsem tu obvůdek, který před 25 lety dělal to samé, jen jsem tam měl kondík jen 100n (aby nezdržoval blikání), protože byl zapojený v obvodu kontrolky blinkrů v 12V Trabantu. Po bývalém majiteli tam byla na palubce blikající polokoule se 4W žárovkou, kterou jsem nechtěl vyhodit, protože by po ní zbyla díra, ale v noci neskutečně oslňovala.
V podstatě šlo o to, aby od určité hladiny okolního osvětlení pustil plné napětí na žárovku, se soumrakem ji omezil, ale jen na určitou úroveň, aby přesto potmě ještě nezhasla úplně. Fotoodpor jsem tam měl skleněný, označení jsem přepsal tak, jak ho dnes uvádí Tesla Blatná, podobně i tranzistory - byl tam KC148 a KD138. Pro jiný fotoodpor je třeba samozřejmě upravit hodnoty odporů R1 a R2: odporem R1 se nastavuje svítivost v úplné tmě, odporem R2 zlom za soumraku. Ukázalo se totiž, že na příliš lineárním průběhu regulace nezáleží. Za světla na to vidíš a za tmy si to samo ubere.
T2 doporučuji opatřit chladičem.
- Přílohy
-
stmivac_palubky.gif- Sériový odpor LEDek není označený (obvykle je součástí LED žárovek 12V)
- (5.01 KiB) Staženo 207 x