Běžící světlo
Moderátor: Moderátoři
Běžící světlo
Další možností je zařadit mezi poslední výstup(poslední LED) a nulovací vstup monostabilní klopný obvod(například zapojení s 555, 4538 a podobně). Tento MKO by opět podržel nulovací vstup těch 5vteřin.
Já jsem myslel i úplně opačně, ale to asi není reálné. Že bych vyrobil přerušovač, v normálním provozu by spínal např. LED. Každých 5 sekund by led zasvítila na 1,5 sekundy. Místo LED bych ale zapojil obvod s tou 4015kou. To by ale asi bylo složitější, než to vaše zapojení a navíc nevím, jestli by fungovalo.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Re: Běžící světlo
varok píše:ale tu pauzu nevím. Nevíte prosím někdo?
si tam daj jedno 4 bitove pocitadlo, cez 4 vstup. NAND ziskas riadiaci signal ktory ti to cele spusti len ked pocitadlo dojde do konca
Kasquit: to zní zajímavě. Ale jak jsem psal, neumím navrhovat obvody sám, jedině je realizovat podle schémat a různých plánků. Jedině, jestli by se našel někdo, kdo by to nakreslil. Tomu bych byl vděčný. Předem díky.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Pro mě je tohle opět záležitost nenáviděného mikroprocesoru a programu, co je do hodiny hotovej. Z CMOS bych to nestavěl, jedině, že bych chtěl lineárně regulovat tu pauzu, tak bych třeba použil externí 4538.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Breta1: Kdyby jsi byl tak hodný. Potřebuji prostě asi klasický světelný had, který rozsvěcí LED diody jednu po druhé až svítí všechny. Pak chci, aby na chvíli svítili všechny LED, stačí třeba 2 sekundy. Potom pauza asi 5 sekund. Všechny LED diody zhasnou a proces se začíná zase od znova.
HOWGH.
A kutilmile - nelituju tě