Čím navrátit kluznost tahovému potenciometru?
Moderátor: Moderátoři
Čím navrátit kluznost tahovému potenciometru?
Kdysi prý byl nějaký recept na mazadlo v AR-ten jsem ale neobjevil.
Má někdo nějaký tip na obnovení kluznosti těchto potenciometrů, anebo ví někdo co se používá při výrobě?
Grafit je určitě lepší, než viskózní mazadla.
A kde vzít práškový grafit? Používám k tomu starou tužku "verzatilku" a "ostřítkem" nastrouhám tuhu (měkčí: 1, 2, či HB) přímo na místo
Čištění potenciometrů
To jsme používali na radiotelevizních opravnách. Na půl roku to pomůže.
Tak to bude - taky jsme ji používali, ale k tomu, aby se odstranilo "chrastění" potenciometrů.
To Hifista
Tys však vznesl dotaz - jak odstranit "drhnutí" (pochopil jsem jako: "drhnoucí-špatný posuv") a k tomu jsem se vyjadřoval (nikoliv ke "chrastění") - použitím grafitu
S tou grafitovou vazelínou můžeš rovněž uspět.
Ani když se trochu dostalo na dráhu, nepozoroval jsem změnu parametrů. Stačí nabrat trochu na párátko, nanést na vodicí plochy a rozetřít. Nevýhodou je, že strašně špiní a špatně se myje, protože i z mýdla a saponátů si nic nedělá. Chce to tedy raději po troškách a opakovat, než se to pokoušet nanést a rozetřít všechno najednou.
kokun píše:Tak tady "někdo o voze a jiný o koze" - minimálně Hejzlar a EKKAR - anebo já mám "dlouhé vedení" a blbě jsem to pochopil![]()
Jak jsem už psal, pochopil jsem celý problém tak, že se vůbec netýká odporové dráhy (tj. "chrastění"), ale mech. vodicích částí (a problémů s jejich "drhnutím" a namazáním (kvůli plynulosti chodu)
ano s tím souhlasím - čím víc příspěvků tím víc abibas
ještě jsem chtěl říct že taky do těch potíků dávam silikonovou vazelínu, ale jen k ose, nikoli na dráhu, tam v žádném případě nepatří. Podobný problém jsem měl s isopropanolem, zanechal tenkou vrstvičku nějakého sajrajtu bílého, zbylo jen proplachovat a proplachovat dokud se to neodstranilo. Dráha musí být čistá, naleštěná, ty čistící přípravky na tom mohly něco zanechat, takže asi vyleštit nějakým suchým hadříkem i dráhu.
A kutilmile - nelituju tě