ventilator
Moderátor: Moderátoři
ventilator
Stačí na to dvanáctivoltová zenerka, odpor a nějaký elyt. Pokud to žere větší proud, tak to posilni tranzistorem.
Pokud nevíš jak, tak Ti pošlu jednoduché schéma mailem.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
- Artaban001
Artaban001 píše:nebo nějakej step-down dc-dc měnič (kdesi jsem viděl schéma ze 7812, která v danném zapojení pracovala jako spínaný stábl )
To jo, ale je tam k dispozici jen 75V (+/- 5V). Nejjednodušší to opravdu bude s kombinací zenerka+tranzistor.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Dnes by som to riesil inak. Skus na strafo navinut zopar zavitou medeneho drotu. Na niektorych vykonich trafak su aj 3-4 zavity uz 1V takze na ziskanie 5V ktore usmernis cez zdvojovac ti staci zo 20 - 30 zavitou. Tie kludne domotas aj bez rozoberania EI plechov proste to tam prestrcis popod medzeru. Este lahsie to vyriesis u toroidu.
Mozno este krajsie riesenie je pouzit v napatovom delici namiesto rezistora predradnu kapaciu (kondik) ktory bude mat na 50Hz potrebnu reaktanciu ktoru vypocitas X=1/C 2 pí f. Pri takomto delici nebude ziadna tepelna strata a pojde to. Napatie z delica nasledne usmernis a napajas nim ventilator. Aj ked neviem kde sa vlastne ten vykon na kondiku strati ako je to mozne ze tam nevznika teplo ale funguje to pekne. AK mi to niekdo vie objastnit budem rad
pole píše:
Mozno este krajsie riesenie je pouzit v napatovom delici namiesto rezistora predradnu kapaciu (kondik) ktory bude mat na 50Hz potrebnu reaktanciu ktoru vypocitas X=1/C 2 pí f. Pri takomto delici nebude ziadna tepelna strata a pojde to. Napatie z delica nasledne usmernis a napajas nim ventilator. Aj ked neviem kde sa vlastne ten vykon na kondiku strati ako je to mozne ze tam nevznika teplo ale funguje to pekne. AK mi to niekdo vie objastnit budem radAle toto je urcite schodne riesenie.
Este by som pre istotu dal na vystup usmernovaca (pralelne k ventilatotu) 12-14V zenerku.
-
Návštěvník
Aj ked neviem kde sa vlastne ten vykon na kondiku strati ako je to mozne ze tam nevznika teplo ale funguje to pekne. AK mi to niekdo vie objastnit budem rad.
Tak že: Výkon je dán součinem napětí na zátěži a proudu, který jí prochází v určitém časovém okamžiku . Jak je známo, kondenzátor v obvodu střídavého sinusového proudu posouvá jeho fázi vůči napětí o 90 stupňů (proud "předbíhá" napětí). Okamžitý výkon má střídavý sinusový průběh, jehož střední hodnota je 0.
Více o tom třeba zde:http://elektrika.cz/data/clanky/clanek.2004-12-19.3170445519
nebo zde: http://lucy.troja.mff.cuni.cz/~tichy/kap1/10.html
Pánovéé.!.. pánovéé.!!..Vaše stúúdium!!!
Anonym píše: Jak je známo, kondenzátor v obvodu střídavého sinusového proudu posouvá jeho fázi vůči napětí o 90 stupňů (proud "předbíhá" napětí). Okamžitý výkon má střídavý sinusový průběh, jehož střední hodnota je 0.
Pánovéé.!.. pánovéé.!!..Vaše stúúdium!!!
Tak a teraz si tým neznalým z toho spravil riadny guláš. Je pravdou, že na kondenzátore a cievke vzniká fázový posun, ale ten s tým nemá nič spoločné. Veď napríklad v hodnote 0,707U je i = 0,707I, potom W = 0,707*0,707 = 0,49 to je polovičný výkon.
Výkonová strata je daná súčinom napätia a prúdu. Ak si nakreslíme dve sinusovky, tak súčinom okamžitých hodnôt vieme povedať aká je okamžitá strata na reálnom odpore.
Kondenzátor a cievka majú tzv. imaginárnu zložku. Takže keď chceme nakresliť priebeh napätia a prúdu (striedavého) na kondenzátore, tak napätie musíme kresliť do roviny x a prúd do roviný y. Napr. na stenu a na podlahu. Priemetom priebehu z podlahy do roviny steny je rovná čiara na styku tychto dvoch plôch. Jej reálna hodnota je vždy rovná 0. Takže súčin dvoch reálnych hodnôt z ktorých jedna je rovná nule je NULA. Preto aj stratový výkon na ideálnom kondenzátore bude vždy rovný nule.
Takže tak.
Takze moja rada, ak je to komercny zosilnovac a ma problemy s teplotou, tak prec s nim.
Ak si ten zosilnovac robil ty tak ho uprav a prestavaj tak aby nepotreboval ventilator, urcite to bude spolahlivejsie a hlavne bez rusivych zvukov.
http://lucy.troja.mff.cuni.cz/~tichy/sbirka/RESENI/reseni1_21.html