Stavba radiopřijímače

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Opteron

Stavba radiopřijímače

#1 Příspěvek od Opteron »

Potřeboval bych pomoct, mohl by mi někdo nakreslit schéma zapojení externích součástek k tomuto: http://ulozto.cz/5032650/tuner.rar tuneru. Jedná se mi o připojení RDS dekodéru TDA7330B, stereodekodéru TDA7040T + ostatní součástky které jsou třeba k tomu aby tuner byl funkční alespoň na FM pásmu. Co se týče ovládání přez I2C tak to už si vyřeším sám, jde mi jen o to abych mohl navrhnout DPS ke které připojím ty datové a napájecí vodiče, anténu a mohl to zorovozňovat programem, který budu vyvíjet pro mikroprocesor.
Dále bych chtěl poprosit o vysvětlení k čemu slouží výstupy výše zmíněného tuneru označené takto: AF Hold, AF Sample, AM/FM Flag, ACD, FM/AM DC Level, AM/FM Flag. Jedná se mi o to jestli jsou testovací nebo jsou potřebné pro funkci tuneru, jestli jsou vstupní nebo výstupní a dvoustavové nebo analogové. Díky moc za zasvěcení :-)
bart1
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od bart1 »

TDA7330 připojíš na vývod 57.
Stereodekoder na 58.
Opteron

#3 Příspěvek od Opteron »

No já mám k dispozici kompletní tuner a vývody jak jsou na obrázku (15pinů), samostatný TEA je uvnitř společně s dalšími aktivními a pasivními součástkami, takže potřebuju vědět hlavně význam těch vstupů a výstupů co jsem popsal níže (AF Hold, AF Sample atd.) Vím kde připojit napájení, anténu, I2C sběrnici a tuším jak je to i s tím MPX a RDS, ale není mi jasné k čemu je tam ten AM/FM Flag atd..
popopepe

#4 Příspěvek od popopepe »

AF Hold a AF Sample jsou výstupy, které poskytují informace dalším obvodům při zpracování. Jde o informace o tom, kdy probíhá update informací v RDS. Tudíž pro tebe nezajímavé. Datasheet str. 24 a 39, tam máš i hodnoty, které na nich máš naměřit.
Předpokládám, že AMFM flag bude výstup, hodnota indikující zda běží AM či FM.
Opteron

#5 Příspěvek od Opteron »

Dík, něco takového bych potřeboval vědět, ty signály AF budu muset prostudovat, mám schéma toho RDS dekoderu s TDA7330B který dekóduje data pomocí ATtiny2313 tam sice je přiveden jenom MPX, ale kdo ví jestli by se to AF dalo využít.
Atlan

#6 Příspěvek od Atlan »

neviem ale mne nechce fungovat RDS text lebo nejako na Slovensku nefunguje korektne vysielanie rds inac si neviem vysvetlit ze sa nenastavuje priznak zmeny RDS
popopepe

#7 Příspěvek od popopepe »

Něco jsem k tomu našel:
The application of NICE with Audio signal processors CASP (TEA 6880) or CDSP (SAA7709) gives extra functional advantages e.g. with CASP: · For RDS updating NICE delivers AF-sample and AF-hold output, taking care that RDS update will be done with a mute according to timing and behaviour which gives no audible interferences. To that end at a start of AF-update the AF-hold switches off the audio weaksignal functions. When AF-sample arrives the audio signal processor starts detecting signal quality and at the end AF-hold gives free the audio weak signal controls and tells the processor that the outcome of the update check can be transferred by I2C-bus. · For FM-stereo decoding NICE delivers a 75.368 kHz reference signal pre-setting the oscillator for sub-carrier regeneration. This reference signal has been used for all other timing too. · After a pre-cancelling of AM noise-interferences in NICE, CASP in turn cancels the rest of spikes in the AM-audio signal. (In addition CASP delivers an AMHOLD pulse to operate the gate into an external AM-stereo processor.) · The I2C-bus interface in CASP has a I2C-bus output for NICE. As it is preferred to have the NICE-bus switched off if no NICE bus commands are asked for (such to eliminate interference risks) this can be done with one bus, both for CASP and NICE. · For weak signal management NICE delivers AM / FM fieldstrength levels, well defined in start and slope points. Note that CASP has six signal quality detectors: noise / fieldstrength / multipath, and those both in average and peak detection. Additional functions of interest in CASP are the Rear Seat Audio source-selector and a Chime Adder circuit to sum the Chime signal with audio.

zdroj:
http://www.datasheetarchive.com/datashe ... 15739.html
Opteron

#8 Příspěvek od Opteron »

Myslíte teda že v mém případě by stačilo připojit pin 1, 2, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 12 a zem?
popopepe

#9 Příspěvek od popopepe »

Začni tím, že si připojíš FM anténu, k výstupu 10,7MHz připojíš detektor a nějaký NF zesilovač, a pošleš po I2C data do toho IO. Až ti bude tohle běhat, tak si hraj s RDS.
Co chceš dneska lovit na AM? Vždyť tam skoro nic nevysílá.
Zmije

#10 Příspěvek od Zmije »

FM anténu? Já myslel, že anténa nemá na použitou modulaci vliv, teda kromě něčeho šíleně širokopásmového.
Opteron

#11 Příspěvek od Opteron »

No mám k dispozici 120MHz oscík, 10,7MHz detektor k dispozici nemám, ale kdyžbych připjil ten NF zesilovač přímo na ten MPX výstup tak by to mělo hrát podle mě, rpotože 0-19kHz je levý kanál, 19kHz je myslím pilot (nebo 38kHz) pak 19-38kHz je pravý kanál a RDS je až někde u 57kHz takže by měl jít slyšel levý kanál přímo na MPX...mi se totiž zdá že těch 10,7MHz je vyvedeno pro případ kdybych chtěl použít nějaký jiný demodulátor než je v tom TEA, k čemu slouží výstup ACD zatím nevím, Fref bude pro mě asi taky nepotřebný výstup. Na tom tuner je v plechu vyvrtána díra skrz kterou se dolaďuje nějaké feritové jádro, bohužel z jeho strany nevím kde vede protože kryt nejde odejmou aniž bych do toho pájel, ale ze zadni strany je k cívkám připojen 1k odpor a 22ohm odpor, podle schématu zapojení bych řekl že to bude transformátor který je připojen na vystupy 18 a 19 samotného TEA
EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

Bohužel musím konstatovat, že máš o principu zakódování stereofonního signálu poněkud ZCESTNÉ představy... Základní představu možná získáš z úvodu tohoto článku: http://www.phobosaudio.cz/optimalizace.pdf ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
popopepe

#13 Příspěvek od popopepe »

Zmije píše:FM anténu? Já myslel, že anténa nemá na použitou modulaci vliv, teda kromě něčeho šíleně širokopásmového.

Samozřejmě myšleno připoj anténu k pinu, označeném FM Input - ale to je předpokládám z kontextu zřejmé. :-)
Opteron

#14 Příspěvek od Opteron »

No máš pravdu, už jsem na to zapomněl, ale v každém případě by to na tom výstupu mělo hrát když takto jsou stavěny mono přijímače ne?
EKKAR píše:Bohužel musím konstatovat, že máš o principu zakódování stereofonního signálu poněkud ZCESTNÉ představy... Základní představu možná získáš z úvodu tohoto článku: http://www.phobosaudio.cz/optimalizace.pdf ...
popopepe

#15 Příspěvek od popopepe »

Zkusit to můžeš, za to nic nedáš, ten FM MPX výstup. Jinak ten pin ACD podle toho schématu nikam nevede... Tak netuším, k čemu je dobrý.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“