Odpor v sérii s reproduktorom.
Moderátor: Moderátoři
Odpor v sérii s reproduktorom.
chcel by som sa opýtať na odborný názor,
keďže medzi impedanciou a odporom je rozdiel,
je prípustné zapojiť na výstupe KS odpor do série s reproduktorom?
Ide mi hlavne o výdrž pri max. výkone.
Mám KS STK402-070
http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... -070.shtml
pre pripojenie 6-16ohm, repro mám však iba 4ohm.
Pripojenie reproduktorov 4ohm KS nevydržal a zhorel.
Vychádzam z vlákna
http://elektroworld.info/modules.php?na ... c&p=338857
kde som najprv hľadal praktické skúsenosti s konkrétnou vežou.
Za odpovede ďakujem.
co se týče zátěže, nevím o tom, že by ten obvod neuměl snést 4 Ohm zátěž
dokonce v datasheetu píšou, že snese i 0 Ohm po dobu 0,3 s
že ty jsi ho upek, protože jsi na něj nedal chladič...
Odpor není třeba dimenzovat na 10W, vždyť plný výkon ze zesilovače jde jen v modulačních špičkách. Průměrná efektivní hodnota ztrátového výkonu (to je ta, co ohřívá) na tom odporu nepřesáhne 2W. No, a když dlouhodobě přesáhne, tak odpor poslouží za pojistku.
STK402-070 datasheet:
50V no sig. max
44V max.
30V odporučené
Napájacie napätie na pin8 a pin9 som premeral:
42V pri StandBy
40V pri zapnutom stíšenom
38,5V pri cca polovičnej hlasitosti
Vyzerá že v mojom prípade je napájacie napätie prijateľnejšie, ako v tej Sony veži,
ale aj tak by ma to zapojenie stabilizátora zaujímalo, bol na nejakej jednoduchej báze?
Nebola by alternatíva dať do série s napájaním plusovej a mínusovej vetvy napr. diodu? (podľa potreby, napr. sériovo 3 ks a pod.)
Máš tam naprázdno spolehlivě menší napětí, než výrobce uvádí jako horní povolenou mez. Takže netřeba dále to napětí snižovat.
Nevím však, co znamená "poloviční hlasitost". Má-li to být vybuzení na polovinu úrovně, při jaké začne růst zkreslení, tak jsi na čtvrtině výstupního výkonu. Jestli je to v polovině vytočení logaritmického regulátoru hlasitosti, může to znamenat stejně tak desetinu plného výkonu, jako jeho tisícinu: nevíme, v jaké poloze potenciometru hlasitosti je koncák vybuzený na plný výkon (jestli až na konci nebo v 75% a zbytek je rezerva), tedy ani nemůžeme vědět, kde je ta polovina.
Z toho soudím, že pokles napětí na zdroji při té, jak tomu říkáš, "poloviční hlasitosti" je v pořádku a při plném výkonu to pod těch 30V nejspíš spadne, ale to už se tomu konci čtyři ohmy líbit nebudou. Když myslíš, že z toho musíš tahat plný výkon, dej do série s bednami 2R2/2W odpory. Rozdíl v hlasitosti proti přímému připojení beden s polovičním výkonem zesilovače (tedy přibližně takovým, aby z něj 4Ω bedny odebíraly stejný maximální proud, jako 6Ω při plném rozkmitu výstupního signálu) sluchem nepoznáš.
Jak jsem se dočetl, testovals zesilovač bez chladiče. To byla hlavní příčina odpaření hybridu. S chladičem by to téměř jistě přežil.
Mám věžičku Sony s STK4132MK2, taky má psaných 6 ohmů, ale zatěžuji ji čtyřohmovými bednami, problém zatím žádný. Tedy, pokud nepočítám, že se občas rozkmitá optika CD a do kazeťáků jsem záhadně proměřil řemínky a koupil pridlhé, ale to s koncáky nemá co dělat.
Ak to chces merat, tak:
Napatie v sieti je 230V+/-10%. Potrebujes to pripojit na regulovatelny zdroj, nastavit aspon 245V (vynimkou v sieti nie je ani 250-255V), pripojit merak s funkciou HOLD (a zapnut ju), potom meraj spicky pri pri roznych rezimoch (st.by, zapnutie, vypnutie, ...). Najprv jednu, potom druhu vetvu.
Potom budes mudrejsi.
Odpor v serii s napajanim pomoze znizit napajanie iba pri vykone.