Odpor v sérii s reproduktorom.

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jogo

Odpor v sérii s reproduktorom.

#1 Příspěvek od jogo »

Zdravím,
chcel by som sa opýtať na odborný názor,
keďže medzi impedanciou a odporom je rozdiel,
je prípustné zapojiť na výstupe KS odpor do série s reproduktorom?
Ide mi hlavne o výdrž pri max. výkone.
Mám KS STK402-070
http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... -070.shtml
pre pripojenie 6-16ohm, repro mám však iba 4ohm.
Pripojenie reproduktorov 4ohm KS nevydržal a zhorel.

Vychádzam z vlákna
http://elektroworld.info/modules.php?na ... c&p=338857
kde som najprv hľadal praktické skúsenosti s konkrétnou vežou.

Za odpovede ďakujem.
Sendyx

#2 Příspěvek od Sendyx »

Nedělej to a pořiď si 6 či 8R repro.
PLV

#3 Příspěvek od PLV »

Když zapojíš do serie odpor o rozumné velikosti, poslechem nic nepoznáš a zahráníš konec. Pokud tedy jeho hoření způsobuje nízká impedance reproduktoru. :D
Netřep se mnou!
pavko3

#4 Příspěvek od pavko3 »

Řešení se seriovým odporem použili Poláci v jednom kazeťáku.Tam záleželo na tom, jak se zastrčil reprokonektor. Typ teď z hlavy neřeknu, pamatuji si jen, že měl dva měřiče úrovně a oddělěné repro.
Cust

#5 Příspěvek od Cust »

co způsobovalo otočení konektoru?

co se týče zátěže, nevím o tom, že by ten obvod neuměl snést 4 Ohm zátěž
dokonce v datasheetu píšou, že snese i 0 Ohm po dobu 0,3 s
že ty jsi ho upek, protože jsi na něj nedal chladič...
Naposledy upravil(a) Cust dne 10 čer 2010, 21:41, celkem upraveno 1 x.
OK2STO

#6 Příspěvek od OK2STO »

Pro Pavko 3,
byl to M531S kazeťák, vyráběla ho Tesla ve spolupráci s poláky.
Ještě ho mám někde doma na půdě.
Jarda
pida_m

#7 Příspěvek od pida_m »

jde to, ale není to "vono".
neb reprák potřebuje být tlumen..
hlodej, už toho o tomhle zapojení bylo napsáno mnoho.
píďa
BOBOBO

#8 Příspěvek od BOBOBO »

Joo , některým obvodům píší , že vydrží i zkrat , ale není tomu tak , zvláště byly-li oteplené a přechod na 4 ohmy by určitě obnášelo přejít na menší napájecí napětí . No když Ti nebude líto zmařené energie , tak si ho tam dej . Mám bednu přímo nad vanou a jelikož občas chci měnit volume , tak jsem do ní zabudoval drátový poťák a na hřídelku připevnil kolečko od plovákového snímače a ladící lanko mám až do vany . Spousty let . Jinak pokud bude výkon zesu 20W a dáš 4 ohmy odpor , tak na něm bude zůstávat až 10W . Už se těším na teorie že jsme bez sinu a blabla .
Hill
Administrátor

#9 Příspěvek od Hill »

U zařízení, které většinu času bude sloužit jen k poskytnutí zvukové kulisy, bych se nějakým vlivem odporu na tlumení reproduktoru příliš nezabýval.
Odpor není třeba dimenzovat na 10W, vždyť plný výkon ze zesilovače jde jen v modulačních špičkách. Průměrná efektivní hodnota ztrátového výkonu (to je ta, co ohřívá) na tom odporu nepřesáhne 2W. No, a když dlouhodobě přesáhne, tak odpor poslouží za pojistku.
pavko3

#10 Příspěvek od pavko3 »

2Cust. Asi jsem to nenapsal přesně. Šlo o to, jak konektor zastrčíš. Byly možné dva způsoby oba popsané u konektoru.Byly to staré Teslácké vidlice měla jeden vývod plochý a druhý kulatý.
jogo

#11 Příspěvek od jogo »

Ide mi hlavne o to, aby som tú vežu mohol na tých 4ohmových skrinkách riadne preskúšať nejakú dobu na plný výkon.
A pri prípadnom ďaľšom prerazení IO KS mať istotu(!) že je problém vnútri vo veži.
Čiže to pripojenie do série napr. 3,3ohm je pre tento účel maximálne korektné?
bu2520

#12 Příspěvek od bu2520 »

s tímhle STKčkem, jsem se natrápil u jedné sony věže, origo majitel odkulil . A všechny další kupované v ame atd vydrželili týden dva, pak jsem zjistil, že napájecí napětí je jen o dva volty nižší než max. Po výrobě stabilizátorů a snížení napájecího napětí na doporučenou hodnotu, už koncák drží po několik let.
jogo

#13 Příspěvek od jogo »

Ďakujem veľmi, znovu som sa k tomu dostal:

STK402-070 datasheet:
50V no sig. max
44V max.
30V odporučené

Napájacie napätie na pin8 a pin9 som premeral:
42V pri StandBy
40V pri zapnutom stíšenom
38,5V pri cca polovičnej hlasitosti

Vyzerá že v mojom prípade je napájacie napätie prijateľnejšie, ako v tej Sony veži,
ale aj tak by ma to zapojenie stabilizátora zaujímalo, bol na nejakej jednoduchej báze?

Nebola by alternatíva dať do série s napájaním plusovej a mínusovej vetvy napr. diodu? (podľa potreby, napr. sériovo 3 ks a pod.)
Hill
Administrátor

#14 Příspěvek od Hill »

Stabilizátor napětí pro koncový stupeň je slušně řečeno neefektivní záležitost. Ten pokles napětí na vnitřním odporu zdroje s tím, že kondenzátory ve zdroji vykryjí odběrové špičky, má výhodu v tom, že zdroj není nutné zbytečně předimenzovat a zmenší se tak tepelné ztráty jak v trafu, tak v samotném koncovém stupni.
Máš tam naprázdno spolehlivě menší napětí, než výrobce uvádí jako horní povolenou mez. Takže netřeba dále to napětí snižovat.
Nevím však, co znamená "poloviční hlasitost". Má-li to být vybuzení na polovinu úrovně, při jaké začne růst zkreslení, tak jsi na čtvrtině výstupního výkonu. Jestli je to v polovině vytočení logaritmického regulátoru hlasitosti, může to znamenat stejně tak desetinu plného výkonu, jako jeho tisícinu: nevíme, v jaké poloze potenciometru hlasitosti je koncák vybuzený na plný výkon (jestli až na konci nebo v 75% a zbytek je rezerva), tedy ani nemůžeme vědět, kde je ta polovina.
Z toho soudím, že pokles napětí na zdroji při té, jak tomu říkáš, "poloviční hlasitosti" je v pořádku a při plném výkonu to pod těch 30V nejspíš spadne, ale to už se tomu konci čtyři ohmy líbit nebudou. Když myslíš, že z toho musíš tahat plný výkon, dej do série s bednami 2R2/2W odpory. Rozdíl v hlasitosti proti přímému připojení beden s polovičním výkonem zesilovače (tedy přibližně takovým, aby z něj 4Ω bedny odebíraly stejný maximální proud, jako 6Ω při plném rozkmitu výstupního signálu) sluchem nepoznáš.
Jak jsem se dočetl, testovals zesilovač bez chladiče. To byla hlavní příčina odpaření hybridu. S chladičem by to téměř jistě přežil.
Mám věžičku Sony s STK4132MK2, taky má psaných 6 ohmů, ale zatěžuji ji čtyřohmovými bednami, problém zatím žádný. Tedy, pokud nepočítám, že se občas rozkmitá optika CD a do kazeťáků jsem záhadně proměřil řemínky a koupil pridlhé, ale to s koncáky nemá co dělat.
fero7

#15 Příspěvek od fero7 »

Pre jogo:
Ak to chces merat, tak:
Napatie v sieti je 230V+/-10%. Potrebujes to pripojit na regulovatelny zdroj, nastavit aspon 245V (vynimkou v sieti nie je ani 250-255V), pripojit merak s funkciou HOLD (a zapnut ju), potom meraj spicky pri pri roznych rezimoch (st.by, zapnutie, vypnutie, ...). Najprv jednu, potom druhu vetvu.
Potom budes mudrejsi.
Odpor v serii s napajanim pomoze znizit napajanie iba pri vykone.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“