Kmitání elektronkového zesilovače

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Brudr
Kontaktovat uživatele:

#46 Příspěvek od Brudr »

Bože, on má žhavení triod stejnosměrné, na který konec bys tedy chtěl připojovat tu katodu? Že by na kladný? :wand:
masar

#47 Příspěvek od masar »

Ani na kladný, ani na GND. Katody nejsou propojeny se žhavením. To pajosek2 přehlédl.
Podle způsobu vyjadřování není Roxio žádný začátečník, tak teď je na řadě on, aby podnikl příslušné kroky a poinformoval o výsledcích. :wink:

Jen bych dodal, že já bych udělal příslušné opatření až po ověření, že dotyčný brum skutečně pochází ze žhavení 6,3V, protože zbytkové napětí na ss žhavení má složku 100Hz, nikoliv 50Hz.
Podle osciloskopického průběhu to spíš vypadá na rušení elstat. polem, což ovšem může také pocházet z neuzemněného žhavení 6,3V. :wink:
Jak to ověřit jsem už tady napsal.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od pajosek2 »

Brudr píše:Bože, on má žhavení triod stejnosměrné, na který konec bys tedy chtěl připojovat tu katodu? Že by na kladný? :wand:
Ne ne nic jsem nepřehlédl.Jde o to,že na schematu má katodu připojenou přímo na jeden konec žhavení,který má být ovšem uzemněn,alespoň podle schematu.pokud by to na patici zapojil na opčný konec než je zem,tak bude mít katodu potenciálně zvedlou o žhavící napětí.S tímto problémem jsem se již setkal. Jde o to,jak to má provedeno prakticky. To Ti zřejmě nedošlo.

To masar: na schematu má právě katody u invertoru propojeny se žhavením .
Naposledy upravil(a) pajosek2 dne 13 čer 2010, 17:35, celkem upraveno 2 x.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Brudr
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od Brudr »

Pokud to má Roxio zapojené tak jak to nakreslil, tak má jednu stranu žhavení spojenou s GND. Už to tu psal Sendyx - co kmitání toho LMka? Podle schematu není blokované. Skutečně by pomohlo vědět PŘESNĚ jak to má zapojené a jak se to chová. Zatím je to dost zmatené. Pár návrhů, následně odpověď nebo otázka mimo návrhy. Pomohlo by vědět co už vyzkoušel a s jakým výsledkem? Jinak se nepohneme z místa.
masar

#50 Příspěvek od masar »

pajosek2 píše:Ne ne nic jsem nepřehlédl....
To masar: na schematu má právě katody u invertoru propojeny se žhavením .

Ale přehlédl. Je to kresleno programem Proficad (jest-li se nepletu) a vývody žhavení jsou vedeny těsně kolem vývodů katod. Tečky tam nejsou. Ostatně, vždyť by to nemohlo ani fungovat. :wink:

Na vině je program Proficad, jehož schem. značka triody toto umožnila. :wink:
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od pajosek2 »

To mne napadlo taky,ale pak nevím,kde jsou teda ty katody uzeměny? Přes těch 470 Ohmů to asi nebude,když za ním není přímá zem.Leda,že by zapoměl nakreslit to uzemění uzlu pro odpory G1,ale tady je to asi blbost.Pokud opravdu nebude jasné jak je to opravdu zapojeno,tak nemá cenu něco řešit.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

masar

#52 Příspěvek od masar »

Brudr píše:Pokud to má Roxio zapojené tak jak to nakreslil, tak má jednu stranu žhavení spojenou s GND. ... Zatím je to dost zmatené. Pár návrhů, následně odpověď nebo otázka mimo návrhy....

Právě jsi do toho matení přispěl i ty. Tady se spíše diskutovalo o uzemnění obvodu žhavení 6,3V, nikoliv 12,6V, o kterém píšeš zřejmě ty. To jen pajosek2 viděl něco, co ve schematu není. A kmitání LMka by se snad projevovalo jinak, ne? :wink:
masar

#53 Příspěvek od masar »

pajosek2 píše:To mne napadlo taky,ale pak nevím,kde jsou teda ty katody uzeměny? Přes těch 470 Ohmů to asi nebude,když za ním není přímá zem.Leda,že by zapoměl nakreslit to uzemění uzlu pro odpory G1,ale tady je to asi blbost.Pokud opravdu nebude jasné jak je to opravdu zapojeno,tak nemá cenu něco řešit.

Katody jsou na schematu uzemněny přes R12 a R18. Proficad má implicitně nastavenou hodnotu 10K, kterou zřejmě Roxio zapomněl opravit.
Ale bez Roxiova vysvětlení je tato diskuse zbytečná. :wink:
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od pajosek2 »

Tak to tedy nemá cenu něco řešit,když je od začátku blbě nakreslené schema.Ono se dost nabízelo,aby spojil katody s jedním koncem žhavení,aby to fungovalo.Nemyslel jsem,že to způsobuje přímo ten brum,ale všiml jsem si toho jako možného problému.Počkáme co roxio nato.

masar

#55 Příspěvek od masar »

pajosek2 píše:Tak to tedy nemá cenu něco řešit,když je od začátku blbě nakreslené schema.Ono se dost nabízelo,aby spojil katody s jedním koncem žhavení,aby to fungovalo...

Schema je až na detaily nakresleno správně. A spojit katody s jedním koncem žhavení ECC8x v tomto zapojení - to je přece nesmysl, uznej... :wink:

...vždyť spodní invertor pracuje v zapojení se společnou mřížkou... :wink:
Naposledy upravil(a) masar dne 13 čer 2010, 18:19, celkem upraveno 1 x.
Brudr
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od Brudr »

Plácáme se pořád dokola. Pokud to Roxio neosvětlí tak se nepohneme. Já opravdu mluvil o žhavení 12,6V, protože bylo řečeno, že to dělá invertor a to i bez zapojených koncových elek. Tady se nám tedy střídavé žhavení 6,3V neuplatňuje, protože to je použito pouze pro EL34. Střídavé žhavení měl být až další krok, pokud by mu bručel koncák. Tady je jasné, že je nutné uzemnit střed žhavení který si ale musí vytvořit - buď odbručovacím trimrem nebo dvojicí odporů. Už na začátku to říkal tuším Zmije - zkusit odpojit R12 z uzlu R18,C4 a připojit ho přímo na zem. Také pořád nevíme, jestli to dělá i při zkratovaném vstupu?
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od pajosek2 »

To masar: byl by to nesmysl,kdyby ten konec nebyl uzemněn.Takhle mohl použít pro uzemění katod právě ten konec,který byl uzemněn na zdroji pro žhavení(s LMkem). No je v tom zmatek. Samozřejmě jak jsi poukázal na ty katodové odpory,tak se to vyjasnilo.Pokud by tam byly ty hodnoty dobře označeny,tak bych to nenapsal.Je fak,že pak by to nefungovalo jako invertor,to mi nedošlo.
Naposledy upravil(a) pajosek2 dne 13 čer 2010, 18:27, celkem upraveno 1 x.

masar

#58 Příspěvek od masar »

Ano, ale vytažení koncových elektronek ještě nezlikviduje elektrostatické pole kolem vodičů žhavicího napětí, zvláště, když není uzemněno, tedy když se přes kapacitu vinutí transformátoru může na těchto vodičích objevit relativně vysoká úroveň rušivého napětí. :wink:
masar

#59 Příspěvek od masar »

pajosek2 píše:To masar: byl by to nesmysl,kdyby ten konec nebyl uzemněn.Takhle mohl použít pro uzemění katod právě ten konec,který byl uzemněn na zdroji pro žhavení(s LMkem)...

Ale katody těch invertorů přece nesmějí být uzemněny, už je to jasné? :wink:
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od pajosek2 »

Jasně,je to tak.

V minulosti jsem se setkal s tím,že právě katoda byla připojena na jden konec žhavení a druhý konec žhavení byl uzemněn.Tím se potenciál na katodě zvedl o žhavící napětí .Dělalo to bordel,ale to byl jiný případ,při pohledu na tohle schema se mi to připomělo.
Samozřejmě máš pravdu.

Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“