CPU 8085 versus 8080

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Svaradmin
Kontaktovat uživatele:

CPU 8085 versus 8080

#1 Příspěvek od Svaradmin »

Ahoj bastlíři. Mám dotaz na opravdové znalce:

Pokud u procesoru 8080A požaduji pouze jednu úroveň přerušení, stačí připojit výstup /INTA u obvodu 8228 přes odpor 1K na +12V. Řadič 8228 pak při požadavku na přerušení generuje instrukci RST7 a procesor skáče na 0038H. To je známá věc. ALE. Funguje toto i na procesoru 8085?

Literatury o 8085 je zoufale málo a v tom mále se shodně uvádí pouze to, že signály INTR a INTA mají stejnou funkci, jako u 8080 a dále se obšírně věnují novým vstupům TRAP a RST 5.5, 6.5 a 7.5. Ty mají ovšem jiné vektory, než RST7. Jenže procesor 8085 napájení +12V nepoužívá, ale vlastě 8228 taky ne, přesto bych ho nerad odprásknul.

A prosím ušetřete mě řečí, jakože kdo by se dneska patlal s takovou vykopávkou, ju? Díky :D
Andrea

Re: CPU 8085 versus 8080

#2 Příspěvek od Andrea »

Svaradmin píše:Literatury o 8085 je zoufale málo a v tom mále se shodně uvádí pouze to, že signály INTR a INTA mají stejnou funkci, jako u 8080

Nevím, z jaké literatury jsi to vyčetl, ale co já vím, tak se všude píše, že INTR má stejnou funkci jako u 8080, o INTA se to neuvádí. Rozhodně bych nikam na 8085 nepřipojovala 12V.
Svaradmin
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Svaradmin »

Hmm, pravdu máš. V originálním datasheetu se výslovně zmiňuje jen INTR a o INTA se taktně mlčí. Já prolez tolik různých článků a odkazů, že se mi to vše slilo dohromady. Ale úplně jsem si to nevymyslel. O tom, že i INTA je funkčně plně shodná s 8080 jsem se dočetl v několika popisech 8085 na webu (zkoušel jsem to, ale už to nedohledám), tuším je to také v knize "Mikropočítače a mikroprocesory" (nemám po ruce, takže teď neověřím, ale zítra ano) a stopro je to v popisu 8085 v ARA 9/1982 strana 342. To amáro po ruce mám a je zde výslovně uvedeno: "Funkce vstupu INTR a výstupu /INTA zcela odpovídá funkci u 8080A". Jenže nejsem dnešní a články z tuzemských tiskovin (nejen) totalitní éry beru s rezervou. Jak by se taky soudruzi mohli dostat k detailním popisům nejmodernějších imperialistických technologií, že? Směrodatný je datasheet.

Takže mu tu reset sedmičku raději vnutím z nějakého třístavového latche. A pak že 8085 na rozdíl od 8080 tolik nepotřebuje podpůrný obvody. Bude jich ještě víc...
Andrea

#4 Příspěvek od Andrea »

Svaradmin píše:"Funkce vstupu INTR a výstupu /INTA zcela odpovídá funkci u 8080A"

Dyť jo, pokud je INTA použitej jako výstup, tak se chová jako u 8080.

Svaradmin píše:Takže mu tu reset sedmičku raději vnutím z nějakého třístavového latche. A pak že 8085 na rozdíl od 8080 tolik nepotřebuje podpůrný obvody. Bude jich ještě víc...

A proč trváš na té sedmiče? To máš nějakej sw pro 8080 a roubuješ ho na 8085? Nebylo by jednodušší v tom sw tu obsluhu posunout na 6.5 nebo 7.5?
Svaradmin
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Svaradmin »

Jo, roubuju na 8085 soft odladěný pro 8080. Problém se změnou vektoru přerušení by asi nebyl, ale nechám to tak. Alespoň vyzkouším /INTA v nativní funkci.

Jen si tak hraju díky tomu, že se mi 8085 dostal do ruky. Papírově vypadal dobře. Sice ne až tak dobře jako Z80, ale říkal jsem si proč se Z80 prohrál tak drtivě. Myslím, že už to vím :)

Tak díky za konzultaci. Nestavím sice nic světoborného, ale výsledkem se pochlubím. Tedy, jestli mě to čas nechá vůbec dokončit a jestli alespoň jeden ze tří 8085, které mám, vůbec funguje...

Jo, a v té výše zmíněné knize je to taky krásně popsaný tak, aby to v žádném případě nebylo jednoznačné :)
Andrea

#6 Příspěvek od Andrea »

Svaradmin píše:Tak díky za konzultaci. Nestavím sice nic světoborného, ale výsledkem se pochlubím. Tedy, jestli mě to čas nechá vůbec dokončit a jestli alespoň jeden ze tří 8085, které mám, vůbec funguje...

Já jich mám kdyžtak plný šuplík, taky jsem si s nima hrála :)
Přílohy
rr85_2.JPG
(95.81 KiB) Staženo 197 x
Naposledy upravil(a) Andrea dne 14 čer 2010, 11:25, celkem upraveno 1 x.
Svaradmin
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Svaradmin »

Hezký :D Hlavně ty tišťáky. Já to zase budu tahat zvonkáčem na univerzálce :D

A co že to vidíme na obrázku? Myslím, že si to zaslouží trochu blíže představit.
Andrea

#8 Příspěvek od Andrea »

Svaradmin píše:Hezký :D Hlavně ty tišťáky. Já to zase budu tahat zvonkáčem na univerzálce :D

A co že to vidíme na obrázku? Myslím, že si to zaslouží trochu blíže představit.

Takovej "počítač" na hraní :) Je tam 8085 + RAM + EPROM + RTC + sériový port (SID a SOD) s RS-232 převodníkem + fůra slotů. Ty tři karty jsou paralelní I/O, řadič PC klávesnice a IDE řadič.
Svaradmin
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Svaradmin »

Pěkné. A co softík? Je to s něčím kompatibilní, nebo jsi psala vlastní? A nebo tě uspokojil hardvér natolik, že na pořádnej softík už nedošlo?

A zobrazuje se na čem? Terminál přes RS 232? Nebo k tomu máš taky grafiku do slotu?
Andrea

#10 Příspěvek od Andrea »

Svaradmin píše:Pěkné. A co softík? Je to s něčím kompatibilní, nebo jsi psala vlastní? A nebo tě uspokojil hardvér natolik, že na pořádnej softík už nedošlo?

A zobrazuje se na čem? Terminál přes RS 232? Nebo k tomu máš taky grafiku do slotu?

Není to s ničím kompatibilní a bylo to jen na hraní, převážně s hardwarem. Zobrazovalo se na terminálu.
Svaradmin
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Svaradmin »

Čistě se zvědavosti se zeptám, do jakého letopočtu se datuje vznik tohoto unikátu?
Andrea

#12 Příspěvek od Andrea »

Asi deset let nazad.

Edit: Přesněji 1999 :)
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od ZdenekHQ »

Andrea píše:Není to s ničím kompatibilní a bylo to jen na hraní, převážně s hardwarem. Zobrazovalo se na terminálu.

Sloužilo to na hraní, než namíchaná štuková omítka trošku nazrála, aby se dala dobře tahat... :lol:
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Andrea

#14 Příspěvek od Andrea »

ZdenekHQ píše:Sloužilo to na hraní, než namíchaná štuková omítka trošku nazrála, aby se dala dobře tahat... :lol:

Nene, v té době zrál beton na stropech :P
Svaradmin
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Svaradmin »

Jsem se původně chtěl zeptat něco ve smyslu, co vedlo mladou dívku k tomu, aby namísto konzumace standardních životních radostí trávila čas vývojem a stavbou s ničím nekompatibilního počítače, notabene s procesorem, kterej v době pentií už dávno patřil do sběratelských vitrýnek. Nicméně by se to mohlo obrátit proti mě a tak se ptát nebudu. Zvláště když sám bych na podobný dotaz jen těžko hledal odpověď. :lol:

A abychom vlákno uzavřeli, tak v desce už je zapájený latch 74573, kterej na požadavek /INTA dodá na datovou sběrnici kód instrukce RST 7. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“