modrosvit elektronky

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
alikes

modrosvit elektronky

#1 Příspěvek od alikes »

ahoj,

nedávno jsem zjistil že u T565 mi elektronky 6L31 mi modře svíti, což je náznak sníženeho vákua a běžne se to odstraňuje zahřátim getrového zrcátka, jenže mě zaráži věc že mi svítí všechny 3 elektronky 6L31 takže se vás chci zeptat jestli je to u tohoto druhu elektronky normálni.Děkuji.
Davidus
Zablokován
Zablokován

#2 Příspěvek od Davidus »

pokud ti nesvítí celý vnitřní prostor ale jen sklo tak by to mělo být OK
elmouse

#3 Příspěvek od elmouse »

Je potřeba odlišit modrosvit (způsobený sníženým vakuem) a normální modré světélkování vnitřku anody, způsobené dopadem urychlených elektronů. Při anodovém proudu větším než 20 - 30 mA svítí takhle vnitřní povrch anody u většiny koncových elektronek. Často jsou při tomto normálním světélkování vidět stíny mřížek - na vnitřku anody pak jsou vidět modré proužky, dobře se to pozoruje třeba u EL84 nebo GU50, kde jsou v anodě dost velká okénka.
Modrosvit vyplňuje celý vnitřek systému elektronky, svítí ionizovaný plyn. Přitom rychle roste anodový proud a elektronka přestává normálně fungovat.
Pokud Ti osciloskop normálně funguje, tak bych se přikláněl k tomu, že to porušené vakuum nebude.
Dratak

#4 Příspěvek od Dratak »

Modrý svit na vnitřku anody je u koncových elektronek normální. Při zhoršení vakua se elektronka rozzáří fialově celá a často následují výboje v baňce. U klasických pentod (EL84, EL34) uvidíš stín G3, která je řídce vinutá, bude tam takový fialový žebříček, který bude kmitat v rytmu modulace. Je to celkem hezké na pohled, ale musíš se dívat pozorně otvorem v anodě.
Nemusí jít jen o elektronky velkého výkonu, ona takhle září i třeba 1L33 při Ua=90V a Ia nějakých 7mA, což jsou jmenovité hodnoty dané katalogem. Svit je mdlý a je vidět jen v úplné tmě, ale je.
Artaban001

#5 Příspěvek od Artaban001 »

Jak je to z RTG záření z výkonových lamp?
Cust

#6 Příspěvek od Cust »

to by jsi musel mít anodové napětí v desítkách až stovkávch kV...

k modré barvě, čím nižší napětí, tím by barva měla být výraznější, ne?
Odpovědět

Zpět na „Poradna“