Správný a efektivní postup leptání
Moderátor: Moderátoři
- tominekk
- Kontaktovat uživatele:
Správný a efektivní postup leptání
Moc dík
Leptání
Celkem se mi osvědčil i H2O2 v tabletkách (nevím jestli jde ještě vůbec koupit). Většinou jsem dával tak 2 tablety na lázeň, pokud bylo třeba, během leptání jsem přidával. TABLETA NESMÍ LEŽET NA DESCE-jinak se v tom místě poruší spoje.
Jinak dnes leptám roztokem FeCl3 (chlorid železitý), který lze běžně koupit. Přijde mi to lepší než kyselinou. Roztok lze použít opakovaně, zdaleka tolik nesmrdí a prakticky nehrozí nebezpečí poleptání (při dotyku s rukou se jen zbarví kůže dorezava a špatně se to meje, jinak nic). Kyselinou už neleptám od té doby, co bydlím v paneláku (kvůli zápachu). Reakci roztoku s FeCl3 můžeme urychlit ohřátím roztoku na cca 50 stupňů (ponořením nádobky do horké vody). Zde musí deska plavat na hladině (obráceně než u kyseliny). Nesmí zůstat vzduchová bublina pod deskou-jinak se v jejím místě objeví nevyleptaný kus mědi. Při dodatečném odleptávání se často mezitím poruší spoje následkem příliš dlouhého působení roztoku.
Jinak jako nádoba pro leptání se mi osvědčilo plastové víko od splachovací nádrže, které si vždy pro ty účely vypůjčím na WC. Stačí i na velké desky pro zapojení s elektronkami.
Doporučuji chlorid, je to mírná a bezpečná práce.
I roztok po leptání se dá stejným způsobem skladovat a několikrát ještě použít.
Jenom mě zajímá, jak si doma vyrobit větší množství kvalitního FeCl3
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Crifodo píše:proč to proboha vyrábět? Za pár korun ti prodají jakoukoliv běžnou chemikálii, v čistotě o jaké se ti doma nemůže ani zdát, i když ne v úplně každé drogerii. Chlorid pod názvem "zahlubovač na měď" znají i v každé hlubotiskové tiskárně.
Protože jsem prošel snad všechny drogerie a prodejny součástek ve 20-tikilometrovém okruhu od bydliště a našel jsem to až 30 km daleko v Pardubicích a půllitrová flaška roztoku stojí (pokud se nepletu) cca 90,-
Daleko se mi qůli tomu jezdit nechce, protože jsem od nevidím do nevidím zalezlej v rachotě a tudíž není čas.
Proto!
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill