Spálené trafo

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
MilanCZ

Spálené trafo

#1 Příspěvek od MilanCZ »

Zdravím, známý přinesl trafo, které je spálené a já jej potřebuju nahradit novým, ale bohužel nevím napětí na výstupu, Vstup je 230V a používá ho k nahřívání odporového drátu. Dá se to nějak zjistit, čím jej nahradit, nebo změřit odporový drát a potažmo zkoušet? Docela se divím, že ho to nezabilo, protože výstup neměl žádnou ochranu, byl přímo z trafa... :pray:
jandu

#2 Příspěvek od jandu »

Rozobrať, odmerať priemer vodiča a spočítať počet závitov.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
MilanCZ

#3 Příspěvek od MilanCZ »

je to staré trafo, našel jsem na něm označení 3 (9) PN 650 02.. nemá někdo tabulku? jinak už rozebírám..
MilanCZ

#4 Příspěvek od MilanCZ »

Takže 103 z., drát 0,45 a vyšlo mi 14,88V/0,4A. Jádro je 25x26 mm. Ten proud se mi zdá docela malý, ale asi to tak bude... nebo se pletu?
breta1

#5 Příspěvek od breta1 »

No jestli je to jediné vinutí na sekundáru, tak je ten trafák hodně blbě navržený (tvoje výpočty jsou reálné).
PavelFF

#6 Příspěvek od PavelFF »

A jak jsi zjistil napětí 14,88V? Počítal jsi primární závity?

Ještě by to chtělo znát parametry zátěže (odporového drátu). Pokud se vinutí spálilo, tak tam neteklo 0,4A , ale několikrát víc.
Pravděpodobně bude nutné použít silnější trafo, nebo upravit zátěž, aby se to neopakovalo.
MilanCZ

#7 Příspěvek od MilanCZ »

Parametry odporového drátu budu vědět zítra. Jinak primár jsem nepočítal, myslím, že když je na 230 V, tak mi to stačí :nevim:
souba

#8 Příspěvek od souba »

Na co to používá ?
Já jsem na řezání polystyrenu používal 12V nabíječku s regulací bez problémů .Odpor drátu nebyl ktitický,protože během řezání podle tloušťky polysryrenu a rychlosti řezání bylo nutné regulovat proud.

Jak píší kolegové důležité jsou parametry odporového drátu,pokud by se používalo trafo bez regulace.
PavelFF

#9 Příspěvek od PavelFF »

MilanCZ píše:Parametry odporového drátu budu vědět zítra. Jinak primár jsem nepočítal, myslím, že když je na 230 V, tak mi to stačí :nevim:
Jak jsi mohl určit sekundární napětí na 4 místa , když vůbec neznáš počet primárních závitů?
Crifodo

#10 Příspěvek od Crifodo »

Ze změřených rozměrů jádra a odhadnutých ztrát, materiálových vlastností a předpokládaného způsobu prvního výpočtu dostal počet závitů na volt. Bavit se o setinách má stejný smysl při znalosti primárních závitů nebo bez ní, v obou případech je to plácnutí do vody, už pro tolerance průměru vodičů, složení plechů, tolerance napětí v síti.

Trafo mohlo odejít i pro závitový zkrat na primáru (častější možnost) nebo na sekundáru. Bylo by žádoucí změřit ho na izolaci primáru proti jádru a proti sekundáru vysokým napětím.
MilanCZ

#11 Příspěvek od MilanCZ »

Ať je to jak je to, dnes jsem si ověřil co potřebuji: trafo 230/12 st, cca 3-4A. Pochopitelně zkratuvzdorné. Těžko vysvětlovat na co jej dotyčný používá, protože je to jedna z věcí včelařů. Jde o to, že je třeba nahřát nerezový drátek a to cca za 3-5 s. Toť vše. Doporučíte mi nějaké vhodné trafo? Díky.
EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

Kdybys z toho nedělal vědu a napsal, že to je pro včelaře na "vlepování" nových voskových matric do rámků na plásty, vypadalo by to daleko seriózněji - nezapomeň, že i mezi bastlíři jsou lidi, co občas něco vědí i o jiných oborech než jen o prohánění elektronů po drátech nebo vakuem...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
MilanCZ

#13 Příspěvek od MilanCZ »

na "vlepování" nových voskových matric do rámků na plásty - tak to je přesně ono, vědu z toho nechci dělat, jen jsem nevěděl jak to nazvat. Díky.
milan222

#14 Příspěvek od milan222 »

na tohle je primo jak delana autonabijecka je to takova krabice asi 25x15x10cm a nema to v sobe nic jen selen. vystup 12V/6V 4.5A akorad vyhodis ten selen a je to....
bez elektronek se neobejdu!
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
MilanCZ

#15 Příspěvek od MilanCZ »

milan222 píše:na tohle je primo jak delana autonabijecka je to takova krabice asi 25x15x10cm a nema to v sobe nic jen selen. vystup 12V/6V 4.5A akorad vyhodis ten selen a je to....

A kde jí koupím??
Odpovědět

Zpět na „Poradna“