Cidlo proti vytopeni
Moderátor: Moderátoři
Cidlo proti vytopeni
Kdyz jsem ho takhle spichnul, reaguje pekne, ale jde mi o nasazeni v realnem provozu (EMC, dlouhe kabely apod.) Videl jsem na to vsude schemat milion, ale jak napotvoru ted nic vyzkouseneho nemuzu najit tak jsem udelal tohle. Bude to zapojene primo na vstup GSM brany, je tam predpeti cca 4V a spina se spojenim se zemi. Ta brana nereaguje na kratke pulzy (cca pod 1 sec).
- Přílohy
-
h.jpg- (32.58 KiB) Staženo 132 x
Stejnosměrné napájení by asi vadilo třeba u snímače hladiny, kde k zaplavení sondy dochází často.
Ale aby to nebylo tak jednoduché, už mockrát jsem zažil, že v praktickém nasazení do provozu se mnohdy i ve zdánlivě primitivních zapojeních mohou objevit nečekáné potíže, třeba právě s rušením. Možná to bude chtít nějaké RC navíc, ale třeba taky ne. Ideální by bylo použít co nejmenší počet součástek a vyhnout se těm méně spolehlivým (takže třeba raději bez obyčejných elytů).
Voda co tu mam ma pri takovem mereni odpor +-500k. Elyt je tam proto, aby jeho svodovy proud taky trochu omezoval chytani vseho mozneho ze vzduchu, ale je to jen takovy muj odhad, nijak sem to nepocital.
Čidlo proti zaplaveniu
- kevin_mitnick
A kutilmile - nelituju tě
To jsi ale asi slyšet nechtěl, když to má být moderní a elektronické.
Nicméně na podobném principu funguje aquastop co mám na hadici u myčky. Je tam houba, která když navlhne, tak nabyde a zavře vodu.
rnbw píše:Aky liter?
http://www.elcar.cz/zaplavove-detektory ... ektor.html
No, ja je potrebuju tri, je to namalovane v tom schematku
EKKAR píše:Jestli tolik trváš na samo-domo konstrukci a vadila by Ti případná koroze kovových elektrod napájených stejnosměrným proudem, pak se vykašli na kovové elektrody a použij uhlíkové - stačí na to roubíky elektrografitu vydlabané ze starých monočlánků. Přívod k nim se dá udělat z napruženého ocelového drátku nebo struny a pak zalít nějakým plastem nebo pryskyřicí - pájet na ně nejde. Ale jinak zcela souhlasím s názorem, že za něco, co ubastlím vlastními silami za pár pětek je holý nesmysl vyhazovat litr.
Dam tam nerezovy svarovaci drat, pri proudu 10uA nebude koroze zadny problem.