Nabíječka na autobaterii výběr!!

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#46 Příspěvek od AmarokCZ »

Vogon: on kapalný elektrolyt je stejně ve všech olověných akumulátorech, akorát např. u AGM je vázán ve skelné tkanině, takže "nešlpouchá".
U té YUASA MF výrobce píše, že dochází k rekonbinaci, takže by mohla být bezúdržbová, jde ale o to, jestli elektrolyt uvnitř volně šplouchá, nebo jestli se nasákne do skelné tkaniny.
czatlantis

#47 Příspěvek od czatlantis »

ježiši mám tady před sebou bezúdržbovku bez víček ve které šplouchá, takže asi tak...
PS: je to Varta Blue dynamic 60Ah
PS2 v autě je ještě jiná, taky bezúdržbovka a taky bez víček
PS3 jak by se u bezúdržbovek řešilo to "magické oko", když by měly elektrolyt ve skelné vatě?
PS4 - já to nevymyslel, upřímně mi to přijde jako sviňárna tam nedát špunty, aby to uživatel nemohl naplnit a musel pro novej aku...
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od AmarokCZ »

No když to tak vezmu, tak je celkem jedno, jestli je tam ta skelná tkanina nebo ne, protože tam je jen proto aby se mohl akumulátor provozovat v libovolné poloze, což je v autě zbytečné.
Tudíž si myslím, že rozdíl mezi AGM a "zašpuntovaným normálním olovem" je v autě nulový.
Nic to ale nemění na tom, že se oba (prostě veškeré jakkoliv uzavřené) musejí nabíjet menším napětím i proudem kvůli plynování (spíš kvůli omezené schopnosti rekombinace). Ty uzavřené by měly obsahovat vápník pro snížení plynování, těžko říct, jestli to ty "šplouchavé" mají - Varta nic nepíše (kromě obchodních keců).
Magické oko neznám, tudíž nevím oč jde.
Mě to ale jako sviňárna moc nepřijde, protože při správném nabíjení z plynů vzniká voda a tudíž nemůže voda chybět a akumulátor může umřít jen "stářím" a ne vyschnutím (jenže správné nabíjení od alternátoru který dává 100A se nedá očekávat - nadruhou stranu to výrobcům zajistí stabilní obrat).
czatlantis

#49 Příspěvek od czatlantis »

Ta Varta je legovaná stříbrem. Je to na ní i napsaný.

AmarokCZ píše:...protože při správném nabíjení z plynů vzniká voda....

To zase pozor. Ta rekombinace funguje jinak - nemám to přesně naštudovaný, ale je to nějak tak, že jedna deska má větší kapacitu a místo toho vodíku tam vznikne přímo na té desce voda.
Ale jakmile se vytvoří ten plyn, tak se z něho voda zpátky nestane, ten musí jen ufouknout

Ale prostě mě štve, že tam ty špunty klidně být mohly a oni je tam nedaj....
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od AmarokCZ »

Jasně, to jsem napsal dost zjednodušeně, ale myšlenka je prostě ta, že při správném nabíjení nedochází k elektrolýze vody - nevzniká plyn. Pokud plyn už vznikne, tak se může jedině hromadit a při velkém přetlaku dojde k vypuštění.
Jeden z důvodů proč tam špunty nejsou je i bezpečnost...
AMOS32

#51 Příspěvek od AMOS32 »

doskok55 píše:Diodu máš nakreslenou správně. Musí vést na +baterie (takže to plus si přenes doprava. Do série s ní zařaď žárovku podle toho jakým chceš nabíjet proudem. P=UxI; U=IxR (např pro blinkrovou žárovku 12V/ 21W to bude něco kolem 1,7A. Výhodnější pro baterku je nabíjet jednocestně jak máš správně nakresleno pokud ten zdroj je střídavý. Paralelně k baterce můžeš ještě připojit další žárovečku, ale 10x menší. Pomáhá to sulfatovaným baterkám regenerovat, tím, že v době opačné půlvlny se baterka na okamžik vabíjí a tím lépe odplynuje. Osobně toto považuji za nejšetrnější způsob nabíjení jen musíš hlídat konec, abys ji nepřebíjel.
jak se mužeš podívat do přílohy k mé odpovědi autorovi tohoto tématu.

Jen dodám,že střídavý zdroj (trafo) musí mít napětí výrazně vyšší jako max. napětí baterie. Obvykle se používá 24V ale jako min. bych moc pod 20V nešel. Ta žárovka má, ale v případě 24V zdroje kratší životnost pokud takto nabíjíš hodně vybitou baterku. Po několika hodinách už černá a po desítkách hodin už může odejít.

Ten zdroj je není střídavý ale stejnosměrný.Tak nevím
doskok55

#52 Příspěvek od doskok55 »

AMOS32 píše:Ten zdroj je není střídavý ale stejnosměrný.Tak nevím

Aha,promiń nevšiml jsem si,že ten tvůj náčrtek máš vázaný na konkrétní zdroj v dřívějším příspěvku. Reagoval jsem jen na ten náčrtek.

V tom případě (stejnosměrný zdroj ZEPTER 14V= 250mA) Tam žádnou diodu dávat nemusíš. Usmětńovací dioda nebo můstek je uvnitř. Vznikl by ti na ní ubytek napětí asi 1V odhad (podle typu diody) a sloužila by tam pak jen jako ochrana proti přepolování (připojení k bat.opačně) pokud má zdroj vestavěný stabilizátor. Pokud ho nemá je tam zbytečná (přepólování nehrozí).
Takže to klidně můžeš použít jak to je, když neni po ruce nic lepšího. Ale pozor jen k udržování nabyté baterie. Když bys to připojil k vybyté překročil by proud max. mnohonásobně hodnoty na štítku, a aktivaci ochrany (přepálení pojistky pokud tam nějaká je) nebo přehřátí příp. až vyhoření zdroje jestli tam není alespoń tepelná pojistka. (Tepelná pojistka bývá přímo ve vinutí trafa a k přerušení proudu dojde až když je trafo poškozené zabrání jen požáru).

Takže konkrétní postup: Připoj tento zdroj k baterii (jen nabyté) a pokud nemáš možnost nic měřit sleduj teplotu toho zdroje tak 1/2hod. Pokud se nepřehřívá ani v té počáteční fázi dobíjení můžeš klidně odejít. Proud bude postupně klesat jak se bude vyrovnávat napětí mezi baterií a zdrojem stejně jako je tomu v nab.soustavě auta. Přebíjení tedy nehrozí a přehřívání zdroje taky ne (kromě počáteční fáze dobíjení)
Toto řešení ber jako nouzovku, když neni nic jiného po ruce (někteří k tomu budou mít možná výhrady) ale je to celkem bezpečný způsob jak udržet baterku v kondici, když se auto delší čas neužívá (třeba v zimě) rozhodně je lepší toto než baterku nechat hluboce vybít a pak do ní tu energii hrknout bleskově zpět (po nastartování třeba pomocí kabelu z pomocného zdroje). Vem si, že pokud nemáš extra kvalitní a novou baterku můžeš přijít během 3měíců o celou její kapacitu samovybíjením a to ještě nemluvím o připojených spotřebičích (alarm),které uvádíš.

Jak jsem již zmínil toto je nouzovka, tímto způsobem můžeš baterku udržovat ve slušné kondici, ale nenabiješ ji tím doplna(což by si občas zasloužila a prodloužil bys jí tím život) a nemůžeš to použít ani pokud potřebuješ nabít částečně nebo úplně vybitou (otevřené dveře, zapnutý spotřebyč nejčastěji světla to se občas stane).
Dodatek: Ten zdroj možná nemá žádný stabilizátor napětí a těch 14V je napětí, které je schopen ještě udržet při max.proudu na štítku. Pokud máš možnost změřít napští tak ho změř naprázdno (bez zátěže),pak připoj zátěž podobnou max. na štítku (např. 4W autožárovečka) a změř znovu napětí s touto zátěží. Je klidně možné, že tam bude naprázdno mnohem víc než na štítku pokud tam neni stabilizátor což by byla výhoda. Naměřené hodnity nám sem hoď a my ti pak poradíme víc. Třeba jak zdroj jednoduše upravit nebo vhodně doplnit.Z tvých příspěvků chápu,že nejseš zdatný bastlíř a tomu odpovídá i můj popis, ale neboj přídavný stabilizátor může být jen jeden 3vývodový integráč s chladičem a k tomu 1-2 odpory. To bys zvládnul ne. Jinak se poohlížej po jiném zdroji. Vhodný by měl mít 16V a víc. a proud to co máš stačí pro udržování pro nabíjení víc. ideál 1/10 kapacity.
AMOS32

#53 Příspěvek od AMOS32 »

doskok55:Tak jsem včera měřil zdroj naprázdno a 20,95V.Můžu jako zátěž použít 24V/2W?Chci to jenom na to udržování,vím že baterii s tímto naplno nabíjet nelze jak popisuješ.
Možnost měření mám,ale musíš mě trochu navést pak to snad zvládnu.
AMOS32

#54 Příspěvek od AMOS32 »

Jaká je z těchto typů nejlepší s ohledem nabijení i udržování baterie 60Ah

http://www.svarecky-eshop.cz/auto-moton ... 2-253.html

nebo
http://2324.elektrocoleti.cz/nabijecka- ... 1+dp36250/

nebo
http://www.ctek.cz/product.php?id_product=19

Co vy na to?
doskok55

#55 Příspěvek od doskok55 »

AMOS32 píše:doskok55:Tak jsem včera měřil zdroj naprázdno a 20,95V.Můžu jako zátěž použít 24V/2W?Chci to jenom na to udržování,vím že baterii s tímto naplno nabíjet nelze jak popisuješ.
V tom případě se jedná jen o samostatný stejnosměrný zdroj. Tím líp pro tebe(s tím už se dá něco dělat). Můžeš to klidně použít a tu žárovku klidně až 4-5W. V tomto případě tam ta žárovka bude jen pro ochranu zdroje on nedá proud který by mohl škodit baterce(teda až na vyjimku kdy by byla 100% nabytá). Můžeš použít i odpor místo ní myslím,že by to mohlo být odhadem nějakých 30-50ohmů.
Připoj žárovku nebo odpor přímo na zdroj(bez baterky) a měř proud. Zvol takový odpor nebo žárovku(nebo kombinaci) při které poteče proud který je uveden na štítku. Když ho vynásobíš napětím dostaneš výkon a ten by měl být taky nižší asi 20-30% jak to co je na štítku. Takže takto stanovený odpor pak můžeš používat pro maximální možný proud s ohledem na schopnosti zdroje a můžeš s ním i dokonce i nabíjet (k baterce velmi šetrně jen by to trvalo mnoho dní spíš i týdnů).
Mírné přebíjení by hrozilo až po dosažení plného nabití a to jen velmi malé. Baterce by to škodilo, jen pokud by to trvalo hodně dlouho(týdny), ale určitě méně jak ponechání stejnou dobu v částečně vybitém stavu.

Takže stručně:
Stanov měřením I velikost odporu(žárovky) pro max.proud (na štítku) Ponech připojenou tuto zátěž alespoń 1/2hod. a kontroluj jestli se zdroj nepřehřívá. Pokud ne klidně s tím nabíjej třeba přes noc přímo přes zásuvku v autě. (čím častěji tím líp baterce to jen prospěje (zvolna se začne rozpouštět ten sulfát)) a do zimy bude v lepším stavu. Teď s tím odporem(žárovkou) to můžeš klidně připojit i na vybitou baterku jen to bude dlouho trvat.
Až budu mít zas chvíli času popíšu ti jak to doplnit jednoduchým stabilizátorem napětí. To bys pak mohl nechávat připojený bez obav trvale. S tím odporem to taky jde jen je obtížnější stanovit jeho velikost tak,aby proud pokryl jen ten alarm a samovybíjení. Když přidáš stabilizátor nemusíš nic počítat měřit zkoušet. Proud bude klesat sám až k 0 s tím jak se budou obě napětí vyrovnávat.
Na ty nabíječky jsem jen mrknul zběžně a myslím,že první určitě ne a ty další mají podle popisu snad řídící obvod UC 3906. takže automat bez starostí. (Toho dosáhneš taky tím stablizátorem za pár kaček, ale to bude trvat dýl.). Jen s tím řídícím obvodem to v první fázi nabíjí konstantním proudem a na napěťovou regulaci to přejde až v druhé fázi kdy má baterka tak 70%. Takže je to mnohem rychlejší. Tak zvaž jestli ušetřených pár hodin stojí za litr. Na můj vkus je to všechno hodně předražený. Když máš svůj zdroj uděláš to s tím integráčem za 100kč. A když se spokojíš se stabilizátorem U tak ten je max za 10kč. (podívej se na 7812 je to hotový jen upravíš napětí jedním odporem).
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“