Motor z práčky - neviem ako zapojit
Moderátor: Moderátoři
Motor z práčky - neviem ako zapojit
Ide o motor z whirlpool pračky
Typ motora , parametre:
MCA 45/64-148/IRA
13000 ot/min
1,8 A
360 W
220/240 V
A posledná otázka: Načo sa dá podľa vás použiť motor s takýmto malým výkonom ? Z jedného pračkového(iný typ) mám už spravenú brúsku a šlape veľmi dobre , ani sa moc nehreje.
Komutátor u pračkovýho motoru jsem hoooodně dlouho neviděl- naposledy u ňáký sovětský, která byla něco mezi pračkou a valchou.
Kdyby se Ti povedlo ten motor zprovoznit, tak ho zkus na sekačku.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Richard Müller: "...Tatramatky ródeo..."
Mám pračku v lepší třídě asi 7 let starou a nebyla zrovna levná,stála 22000kč a je tam taky komutátorovej a kravál to nějak nedělá,jen to lechce hvízdá jak když startuje letadlo.
Jinak vlastním dva motory co se tu dělaly v MEZu označení NK a SK pro pračky PHILCO"nevím jestli jsem to napsal dobře",jeden máme na malým soustruhu a druhý jsem použil na předřez na lamino,ale v obou případech jsem je musel zpřevodovat do pomala,tohle se na brusku v žádným případě nehodí,moc točí,to by kotouč nevydržel
Jinak mám pocit,že tyhle motory se zapojovaly stator v serii s rotorem,to znamená jeden přívod od sítě k jednomu kontaktu statoru,druhej kontakt statoru na pol rotoru a druhej kontakt rotoru opět přívod sítě.Pro potřebu přehožení otáček se prohodily mezi sebou kontakty rotoru.
metalgod píše:Kolik má ten motor vývodů?
Komutátor u pračkovýho motoru jsem hoooodně dlouho neviděl- naposledy u ňáký sovětský, která byla něco mezi pračkou a valchou.
Kdyby se Ti povedlo ten motor zprovoznit, tak ho zkus na sekačku.
Má ich 6 z toho 2 sú na pripojenie brzdy , do ktorej je vložený 2 konec rotora
a zvyšné sú 4 a tie som tiež skúšal medzi sebou prepojiť paralelne aj sériovo a nič
-
Návštěvník
-
84.47.70.214
Rošťák...
-
Návštěvník
- tatramacek
Neutron píše:Neviete prosím vás , ako mám zapojiť tento typ motora. Dal mi ho známy , ležal 3 roky v šope a on nevie tiež , ako ho zapojiť. Je to univerzálny motor s komutátorom a mám k nemu aj kondenzátor(zrejme odrušovací , možno sa mýlim , ale nevidel som ešte uhlíkovy motor z rozbehovým kondikom , ale iba s odrušovacím - ten kondík mi skor pripadá veľkosťou ako rozbehový)
Ide o motor z whirlpool pračky
Typ motora , parametre:
MCA 45/64-148/IRA
13000 ot/min
1,8 A
360 W
220/240 V
A posledná otázka: Načo sa dá podľa vás použiť motor s takýmto malým výkonom ? Z jedného pračkového(iný typ) mám už spravenú brúsku a šlape veľmi dobre , ani sa moc nehreje
Jedná se o komutátorový universální motor ze sériově zapojeným vinutím.
Tyto motory se z velkou oblibou používají u praček z regulací otáček. Mi máme doma Zanussi - konkrétně typ FA 832 a je stará 6 let. Při praní je tichá jen mne mrzí hlučnost při odstřeďování - způsobené pískáním kartáčků. Pračka jede celých šest let naprosto bez závad - musí se jí ale dávat přiměřená péče - jako pravidelné odstraňování vodního kamene a čištění násypky na prášek a ostatní věci. Na co se chystám v budoucnu bude výměna uhlíků motoru. Ale zpět k řešení problému.
Ten motor má 6 vývodů jak jsi napsal. Čtyři vývody jsou od vinutí a ty dva zbylé nevedou k brzdě ale k cívce tachogenerátoru. Na hřídeli rotoru je kruhový magnet. Obklopuje jej cívečka a při otáčení motoru se vytváří napětí,které je přiváděno do řídícího modulu otáček . Slouží to jako zpětná vazba aby motor měl stále stejné a konstantní otáčky,jelikož má měkkou otáčkovou charakteristiku. Elektromotor,který mám doma a mám ho prozatím z pračky vymontován,protože ji mám rozdělanou skrz prasklou nádobu bubnu. Jedná se o elektromotor z pračky Whirlpool typ : MCA 30/64 - 148 /ALA 1
1.45 A , 330W.
Je na této fotce : http://www.ukazto.com/img/1247507,000_03841.jpg
A jeho zapojení je zde : http://www.ukazto.com/img/1247552,000_03851.jpg
První dva vývody na té svorkovnici vedou k té cívečce tachogenerátoru - snímači otáček motoru.
Modrý vodič je "nulák" - připojený ke kartáči - 1 svorka
Ten klemovací vodič spojuje druhý kartáč ze začátkem statoru - 2 a 3 svorka
hnědý vodič je "fáze" - konec statoru. - 4 svorka.
Je vhodné po zapojení motor zkusit na nízké napětí - mne běžel i na nabíječku z auta aby se otáčel. Měl by se točit vlevo při pohledu ze strany hřídele. A vždy ho rozbíhat z nízkého napětí po jmenovité. Nyní jsou ty motory vyráběny z ochranou - takže ta ani nedovolí aby se motor roztočil na plné napětí. Je konstruován na plynulý rozběh - i když má malý příkon. Jeho vinutí má silnější průměr vodiče aby byl motor schopen při nízkých otáčkách mít silný kroutící moment a nějak se nezahříval. A použití.
Tento motor nemá moc velký rozsah využití. Já tento druh motoru - využil na sloupovou vrtačku - dal jsem tam odrušovací člen z vysavače a regulátor též z vysavače. A jsem spokojen. Na regulátor jsem přidělal větráček z PC pro jeho chlazení a spokojenost je. Akorát to kolísání otáček je tam značné.
Foto zde když jinak nedáte : http://www.ukazto.com/img/1247641,000_03871.jpg
Tyto motory jsou v pračkách vcelku spolehlivé. Jejich nevýhodou je jen hlučnost způsobena uhlíky a uhlíky jakožto samotné - které vyžadují výměnu. Tak hodně zdaru z komutátorovými motory v pračkách
- tatramacek
Dostal jsem jako náhradní díl motor z automatické pračky tatramat 353 - má 6 vývodů. Nevíte jak jej zapojit ?
Vím jen jak zapojit třeba motor z Tatramat řady 245 - tam je 8 vývodů ale s tímto jsem se ještě nesetkal
Děkuji předem moc za pomoc.