Závada zdroje osciloskopu Tektronix 2230

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kybler
Kontaktovat uživatele:

Závada zdroje osciloskopu Tektronix 2230

#1 Příspěvek od kybler »

Zdravím všechny,
mám tu tenhle osciloskop, prvotní závada - vyhazuje pojistku.
Našel se vadný výkonový mosfet na pozici Q9070, podle předešlých zkušeností jsem tam rovnou vrazil IRFBC40, ostranil konektor a připájel tranzistor napřímo. Byla vadná i jedna ze dvou paralelních diod CR906 a 907. Evidentně hodně hřály. Nahradil jsem je nejrychlejší diodou, co je tu dostupná - UF5408. Dále vadný obvod pro napájení ventilátoru, repase elytů pomohla a větrák běží. Elyty v prvním stupni pulsáku OK, i C940 v pořádku.

A teď k problému:

Osciloskop už běží, ale dioda UF5407 (CR907) topí jak prase. Nejdřív málo, ale pak je znát pozvolný nárůst proudu ze sítě, který se stále zrychluje a dioda se zahřejvá víc a víc, až se začne odletovávat z plošňáku, následuje úplný průraz diody. Zkoušel jsem snížit pracovní kmitočet zdroje přidáním paralelní kapacity k C919, trochu to pomůže oddálit destrukci tý diody, počáteční proud je nižší a narůstá pomaleji, ale při zvýšení kapacity nad asi C+1,5nF zdroj začíná nepříjemně pískat.

Nevíte někdo, co s tím? :?
Když všechno selže, přečti návod.
Atlan

#2 Příspěvek od Atlan »

preco mam pocit ze porucha je niekde inde a len sa prejavuje v zdroji..... hladaj nieco horuce inde niekde sa ten prud musi stracat.... odpoj vetvu strc merak a sleduj ci to stupa...
hercikp

dioda

#3 Příspěvek od hercikp »

použij přeně tu diodu ,která tam má být.
hercikp

2230 TX

#4 Příspěvek od hercikp »

Kde mohu sehnat schema? poradí někdo ?
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“