Stabilizátory 7812/7815
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
Celou dobu se tu totiž nebavíme o žádné teoretické veličině, ale o součástce z hliníku a dalších sajrajtů, součástce hmotné, hmatatelné, funkční i poruchové, to už je jedno.
Nějaký dvojpól je příliš pofiderní pojem, když jde o filtrační kondenzátor.
Marona, tady asi s příliš teoretickými pojmy neuspěješ, spousta lidí tady má taky VŠ vzdělání, někteří absolvovali i s červeným diplomem, ale jinak se to na nich nepodepsalo. Kondenzátoru tady říkají kondenzátor nebo ellyt, bloček, keramika, svitek či jak ještě jim říkaly generace před námi.
Kapacita je vlastnost kondenzátoru (mimo jiné, tedy).
Na některé novátory prznící odbornou i běžnou češtinu už bych asi byl krátký i s posledním modelem impotenciometru...
Capacitor je součástka mající el. kapacitu, česky kondenzátor, český kondenzátor by se dal nazpátek do english rozdělit jednak na capacitor ale i na condenser, součástku z oboru parní trakce, neboli česky taky chladič (kondenzátu).
Že mi to tak dloho nedocházelo! Vždyť je to česká anální speleologie v praxi: takových roků chozrasčot, subotnik, pěrestrojka a zanedlouho po ní hup a máme tu píár, hjúár, cash-flow nám zprocesuje inkorporejtyd ekkaunt manađer...
Přece ...Tady je truhlář, kovář, zedník, a, když se umyje, je k nepoznání kominík... stop, to jsem odbočil ještě víc, protože tyto profese u nás za chvíli nebude nikdo domácí umět...
Připadá mi to jako řízená sabotáž zavedené komunikace mezi techniky a, kdo ví, třeba i je, jen se mi ta angličtina příliš nekryje s Dálným Východem, ale s vlezdoprdelismem.
Proto jsem se neubránil přispění do tohoto jazykového koutku.
Pardón všem.
Přispěl bych tedy i já s tím, že vždy kdy jsme modelovali reálný systém, třeba i tok menedžrů (středních či vyšších) a poradců (pardon, konzultantů) přes firmu a její oddělení hjůmen risórs (asi Hillovo hjůár) z důvodu udržování pospolitosti a funkčnosti jednotlivých oddělení (asi se jednalo o tým bilding). Tak jsme používali termín zobecněný kondenzátor a nikoliv zobecněný kapacitor. Ale to bylo možná tím, že jsem byli jen holt deformovaní elektrikáři.
marona: Na ten kondenzátor ti odpověděl už dávno Ekkar. A co trafo? je schopno při tebou odebíraném proudu udržet napětí na filtračním kapacitoru
EDIT: je nutné napájet žárovky přes stabilizátor? Není mi jasný důvod.