Zapojení světla na starou elektroinstalaci
Moderátor: Moderátoři
Zapojení světla na starou elektroinstalaci
Tak na to vycvakávání pozor.
nebo jina prihoda. schodistovy vypinac de tam dve "faze" a jedna nula. no a zapojil to tak ze obsadil v kabelu dle stare normy jeden cernej a jeden hnedej. no na zacatku smikl prebivajici cernej a na konci taky... zakon schvalnosti, nahore na schodech ucvakl ten cernej co dole zapojil a nechal cernej co dole ucvakl. tak mu to fungovalo stylem kde zhasnes posledne, tam si rozsvitis.
no on rikal... nevadilo mi to dokud sem byl sam. "do podkrovi jsem vysel, nahore zhasl, kdyz sem se vracel dolu, rozsvitil sem nahore a dole zhasl."
"pak sem se ozenil a kdyz sem si dole rozsvitil a nahore zhasl, tak pak sla manzelka a dole rozsvitila ale neslo to kvuli tomu ustrizenemu dratu tak sla s domnenim vadna zarovka. no a ja v noci sel a malem sem se zabil kdyz byla tma jak v prdeli a dalo se ropzsvitit jen dole."
no tak se prej poucil a uz nikdy neustip prebyvajici drat...
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
Ale k tématu: Takové prasárny byly i v jedné firmě, kde jsem dělal kdysy. Vše ještě v hliníku a označení bylo taky při starému. V krabicích byly většinou upálené PEN vodiče, takže půlka elektroinstalace nejela. Nahradili jsme to normálními CYKY kabely 3x1,5 a 3x2,5mm2. Na třífázový proud jsme použily 5x2,5mm2 a výše, podle odběru. Jinak stará instalace používala taky většinou kabely jen 4x2,5mm2 a výše, i pro jednofázový i pro třífázový rozvod. Jednoduše použili buď všechny čtyři dráty nebo jen dva. Naštěstí to bylo poctivě, a u jednofázového zapojení byly použity vždy stejné barvy, např. zelený a černý.
varok píše:Milan222: Nevím jestli to bylo ke mě, ale vždyť jsem psal, že jsem tam ten drát nechal, jen jsem ucvaknul asi 1cm odizolovaného kousku. Vím, že se někdy přepálí jeden drát, nebo chce potom někdo jiné zapojení, proto většinou přebytečné dráty nechávám.
ne na tebe to nebylo... to je na "cvakace" celych dratu jako ze ho ucvaknou az u kraje krabice...
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY