OVP CTV286EC - mrtvolka

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kokun

#31 Příspěvek od kokun »

Dušane,
až je budeš objednávat i po 10-ti ks (a měnit někdy i 2 za den), pak začneš víc dělat a míň teoretizovat 8O

Pro tebe je zřejmě vadný PTC novinkou - ale kdybys víc četl (třeba jen tu na EB), tak se mj. dočteš třeba toto: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... light=t250 , nebo toto: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... light=t250
Honza - kokúň

#32 Příspěvek od masar »

Duvsan píše:Tak ono to je PTC/NTC alebo PTC/R, neviem, určite nie 2xPTC...:

Mýlíš se, jsou to skutečně dva PTC termistory, jeden se používá k vytápění druhého, ale to už záleží na způsobu zapojení, viz obrázek. :wink:
Přílohy
ptc.png
(55.03 KiB) Staženo 136 x
Duvsan

#33 Příspěvek od Duvsan »

Nedáva mi to zmysel. Je toľko termáčov, delené cievky, vyberiem aký potrebujem a nebudem dávať paralell... no nič, vzdávam to. Tie vlákna som čítal, dokonca i prispel. Vadné termáče mi nie sú novinkou. Len nechápem, ako môže odpor urobiť skrat. Logika hovorí, že sa má prerušiť. Leda keby zuhoľnatela tá krytka a prevzala vodivosť. No nič, asi som na to tupý. Ďakujem za príspevky.
Mysteri

#34 Příspěvek od Mysteri »

,,Duvsan": Opakujem - NERIEŠ to, čo je už dávno vyriešené! :lol:
Jednoducho, takto to funguje, takto to je... Mimochodom, čo sa jedná odporu v skrate, to si ešte nezažil presné odpory rady TR 191 /dúfam, že si to ešte pamätám správne.../. To boli také krpaté zelené výrobky TESLA, ktoré sa používali najmä v priemyselnej elektronike. Tam bolo bežné, že napríklad 1MOhm odpor mal po čase, najmä v teplejšom prostredí 0 Ohm. Tie vývody odporu sa vo vnútri spojili a ,,sranda na dve hodiny" bola na svete pri oprave naších meničov a elektroniky v tankoch... :wink:
A druhý prípad: Nie je to síce o skrate, ale o zmene odporu smerom k nižším hodnotám - trimer 1M na nastavenie Ug2 v starých TV, najmä v ORAVANoch.Ak sa Ti dostane do rúk, vyber ho a premeraj. Bude mať menej. Niekedy až o 60%. Prostredie pre aplikáciu súčiastky vie tiež narobiť divy. :lol:
masar

#35 Příspěvek od masar »

Duvsan píše:...Len nechápem, ako môže odpor urobiť skrat. Logika hovorí, že sa má prerušiť...
To mícháš hrušky s jabkama schválně? Vždyť se jedná o speciální polovodivý materiál. To bys klidně mohl odporem nazvat i kanál v MOS-FETu. A že ten se dovede prorazit, tomu se nedivíš...
Duvsane Duvsane, já se ti divím... :wink:
kokun

#36 Příspěvek od kokun »

Duvsan píše:Nedáva mi to zmysel. Je toľko termáčov, delené cievky, vyberiem aký potrebujem a nebudem dávať paralell... no nič, vzdávam to. Tie vlákna som čítal, dokonca i prispel. Vadné termáče mi nie sú novinkou. Len nechápem, ako môže odpor urobiť skrat. Logika hovorí, že sa má prerušiť. Leda keby zuhoľnatela tá krytka a prevzala vodivosť. No nič, asi som na to tupý. Ďakujem za príspevky.

Ale vždyť to v něm "šlehne" po povrchu, nebo nevydrží "pecka" (žádná "vodivá" krytka - ta se při tom jen očoudí) - ten zkrat. proud, v tom okamžiku, kolikrát upálí i kus toho přítlačného (bronzového?) pásku 8O
Zase z toho děláš zbytečnou vědu :cry:
Honza - kokúň

#37 Příspěvek od Duvsan »

Neuvedomil som si, že to je vlastne polovodič. OK, nebudeme z toho robiť vedu. Nie som profík, len sa s tým hrám a nemusím vedieť všetko. Ďakujem za vecné reakcie.
pida_m

#38 Příspěvek od pida_m »

hmm... Team member... a trdlo (uživatel) co teď vychodilo sedmičku už asi dva roky ví co je pozistor a jak funguje.
Ale v pohodě, třeba dělá do včel, těm já zas nerozumím.
píďa
Duvsan

#39 Příspěvek od Duvsan »

No to díky. Do včel nedělám. Ale máš pravdu, malo mi to trknúť. Čo iné môže mať tak výraznú zmenu odporu v závislosti na teplote. A že šľahne po x-tých rokoch si predbežne vysvetľujem ako postupnú degradáciu materiálu, ale strieľam od pásu. Ale to nič.
Naposledy upravil(a) Duvsan dne 15 črc 2010, 20:56, celkem upraveno 1 x.
rnbw

#40 Příspěvek od rnbw »

pida_m: Nemozes to takto porovnavat - lebo nie si "normalny" :D Ty si vynimka, malokto v tvojom veku ma take vedomosti.

BTW. Tiez som nevedel, ako pozistor funguje, ani som ho v ruke nikdy nemal. V monitore a TV som ho videl - ale nezaujimal ma, lebo fungoval.
Duvsan

#41 Příspěvek od Duvsan »

:D

Díky
Duvsan

#42 Příspěvek od Duvsan »

Ešte malá poznámka; dióda má P/N oblasti a lokálnym prehriatím môže dôjsť k posunu atómov a k zničeniu bariéry. Termoodpor ale P/N nemá. Ale nepoznám jeho konštrukciu, takže ďalej nemôžem.
pida_m

#43 Příspěvek od pida_m »

TO rnbw: ale... já sem zatím jen trdlo, který trošku dávalo pozor a pomáhalo když táta něco opravoval a naučilo se něco ze základů elektrotechniky a obvodové techniky. Táta dnes již neopravuje starý krámy ale vymejšlí a kontruhuje nové přístroje, tak na mě zbejvá opravovat starý Soňáky CRT, který je škoda vyhodit.
Štve mi jen to že se na opravu některých závad TV a jiného cejtí kdejaký nadšenec co umí multimetr.
Tím nemyslím konkrétně Duvšana.
Pokud máš dojem, že sem nějak vyjímečný, tak to prosím napiš moji třídní učitelce. Má mě na Čj.
píďa
dudo02

#44 Příspěvek od dudo02 »

pida_m píše:Štve mi jen to že se na opravu některých závad TV a jiného cejtí kdejaký nadšenec co umí multimetr.
To vies-kazdy musi nejako zacinat.A je uplne jedno ci ho to "chyti"v 15ke,alebo 40tke...Stale to je o fusovani profikom do remesla.A to neplati len o opravovani TVP...
jogo

#45 Příspěvek od jogo »

pida_m píše:..... hmm... Team member... a trdlo (uživatel) .....

Keď ony tie hviezdičky pribúdajú podľa iného kľúča :) a nie každý, technicky vzato, kto vychodí síce 9 tried, sa vie aj "podpísať" :D :wink:
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“