Svévolné vypínání TV Blaupunkt IS 70-109VTM, CUC5860
Moderátor: Moderátoři
Svévolné vypínání TV Blaupunkt IS 70-109VTM, CUC5860
salora píše:... ale po důkladné analýze jsem zjistil že u sítového hl. vypínače se nachází jakoby přídavný vyp. pro větev 5 V pro již zminované čidlo. který nespínal v zapnutém stavu pouze při zmáčknutí na doraz /po aretaci již nesepl,dalo se to poznat tak že sice kontr. ledka svítila stále ale po přidání oněch 5 V se rozsvítila o něco více,po několika opětovných pokusech /opakovaným zapínání nakonec odešel zjevně výk. TR BU 508 A který mě už dříve rovněž 1x odešel projevením úzkého pásu ve středu obrazovky.Co tomu mohlo být příčinou,VN trafo bylo současně při výměně obrazovky rovněž měněno za nové.Může mi někdo ze zkušenější znalců na TV poradit jak dál postupovat ?Děkuji
Máš v tom trochu "hokej"
jakoby přídavný vyp. - Běžná f-ce u většiny TVP. Mikrokontakt (na síť. vypínači) se musí chovat přesně tak jak píšeš - sepne pouze při zatlačení (nadoraz) a pak vypíná. Má za úkol pouze "vyslat impulz" (v µC "vyvolá" zapnutí TVP přednostně na předvolbu č.1).
Naopak - jeho trvalé sepnutí (u Grundigů se občas stávalo) bylo zdrojem "problémů" s µC
TR BU 508 A - ten trand nemá svoje pozič. číslo?
(Kromě toho, že zase může být ten "pás" svislý, či vodorovný
Pokud ti už jednou odešel (takže teď podruhé) je to pouze důsledek - neodstranils (hned napoprvé) příčinu
Zaměř se na ŘKS (vč. obvodu V.C.) a jeho budič - zřejmě "studenty".
- skontroluj studeňáky ve zdroji, přestěhování jim asi prospělo.
- proskoumej jestli TV reaguje na poklep
- když nepude, měř.
píšeš, že jsi radioamatér, tak nevím proč si stěžuješ na zhurta?
(já sem také radioamatér, pokud teda máme oba na mysli stejný obsah tohoto slova)
Už tehdá jsi "pásl" po sch. k tomu šásku CUC5860 (nakonec jsi ho našel)
Teď sch. máš - máš závadu na telce a chceš ji opravit sám. Takže - "dal ses na vojnu, tak bojuj"!!!
Už jsem ti výše napsal: Zaměř se na ŘKS (vč. obvodu V.C.) a jeho budič - zřejmě "studenty". S velkou pravděpodobností to bude tady
http://telemaster.info/en/download.html?id=1379
Díky za spolupráci a jdu bojovat .
- tak nevím co si mám myslet. Pokud ho skutečně nemáš, napiš - pošlu ti ho na mejl
Tvp může jet i bez vypínače, zapnutím vidlice do zásuvky (pokud jsi mu proklemoval ty "silové kontakty") se zapne do ST-BY. Pak by měl jít spustit jak z DO, tak tl. +P, či -P (na telce)
Jak jsem psal výše - ten µ-kontakt "způsobí", že telka se nejen zapne, ale také přednostně na předvolbu č.1. Když si ji ale z DO zapneš např. 5-kou, jsi na předvolbě č.5
Dál přepínáš bez problémů z DO (nebo i na telce: +P, -P), žádný další impulz nemusíš "generovat"
A k závadě "vypínání": jakmile něco krátce "vysadí" v ŘKS, či jeho budiči - tvp se přepne do ST-BY (µC vyhodnotí chybějící H-impulz /zpětná vazba/ "a dá povel" k vypnutí).
Záleží v jakém obvodě ten "přerušovák" (studeňák) je, tak od toho je závislé "ohrožení" trandu ŘKS (v jeho B - tudíž obv. buzení; spíše však v jeho K, tj. damper dioda, či můstek obvodu kor. podušky, dále obvody H-vychylování, ...) tady máš zúžený okruh obvodů (možných závad), které mají za následek "odejití toho trandu"
A v tomto případě: měřením toho asi ani moc nezjistíš (kromě správnosti osc. průběhů) - když ti to totiž jede, tak to jede - v té době je vše v pořádku. A "přerušení" bude na tak krátký okamžik, že ho stejně asi nezachytíš. Víc dej na pořádnou prohlídku (pomocí lupy), kontrolu spojů, konektorů, ....
Tady hledej závadu - v žádném obvodu IR-čidla
A hlavně čti a studuj - např. tady: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ht=#345241 - máš dokonalý případ pěkné záludnosti (měl jsem už taky)
- Přílohy
-
t_vc_183.jpg- Studený (pak vyhřátý!) spoj konektoru V.C.
- (36.03 KiB) Staženo 204 x