Pračka Indesit - neotáčející se buben

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Michallino

Pračka Indesit - neotáčející se buben

#1 Příspěvek od Michallino »

Po 12 letech bezproblémového provozu (pouze přetěsnění čerpadla) pračky Indesit WGD 1236 TX se přestal otáčet buben pračky. Pojistka je OK, pračka napouští, čerpadlo jede, zámek na dvířkách funguje, řemen je nasazený a jde volně otáčet bubnem, uhlíky, ač nebyly nikdy měněny, jsou údajně OK. Pračka jede po celou tu dobu 3 x týdně. Řídící modul stojí kolem 2300 Kč, což se mi vzhledem ke stáří pračky nechce investovat. Nevíte někdo náhodou prosím, čím by to mohlo ještě případně být ? Děkuji.
mirosne

#2 Příspěvek od mirosne »

uhlíky, ač nebyly nikdy měněny, jsou údajně OK

No v prvom rade,by si mal overiť tie uhlíky!
Pozdravujem Vás, Miro.
tatramacek

#3 Příspěvek od tatramacek »

po dvanácti letech chodu té pračky budou uhlíky určitě ko.. zkontroluj je a uvidíš :)
Michallino

#4 Příspěvek od Michallino »

Nebudete mi věřit, ale odpoledne jsem na uhlíky osobně koukl a jsou podle mně v pohodě - jsou obroušené ve tvaru rotoru a když jsem odšrouboval jejich držáky, vyjely ven a jsou dostatečně dlouhé 4-5 cm, kontakt mají taky. Před tím mně to potvrdili 2 elektrikáři, přičemž jeden z nich je opravář praček. Je až divné, že by byly původní, ale nevzpomínám si, že byly kdy vůbec měněny. V každém případě děkuji za vaše odpovědi.
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Neboj , až koupíš novou , tak určitě tak dlouho nevydrží . Nepíšeš , zda jsi měřil napětí na motoru a také by uvnitř motoru měla být tepelná pojistka , zkontrolovat .
Michallino

#6 Příspěvek od Michallino »

Napětí na motoru jsem neměřil, ale doufám, že tak učinili ti předchozí opraváři přede mnou. O případné existenci tepelné pojistky motoru jsem neměl ponětí, takže děkuji za tip. Nedělám si iluze, že by případně nová pračka vydržela tak dlouho, ledaže bych matce "zabavil" stále funkční Philco koupené v Merkurii v roce 1975.
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

Pokud žiješ ve světě lidí , nepředpokládej nikdy , že někdo udělal něco co měl . Na to již nikdy nedám a pro uštření svého času začínám vždy od začátku .
Michallino

#8 Příspěvek od Michallino »

Tak tohle moudro si musím někde poznamenat. Lépe by to neřekl ani Seneca.
Michallino

#9 Příspěvek od Michallino »

Pračku jsem odvezl k 85 letému dědečkovi a ten mi sdělil, že je chyba v motoru, konkrétně v jakési malé cívečce (statodynamu), která snímá otáčky motoru.
tatramacek

#10 Příspěvek od tatramacek »

Je to tachodynamo - ano snímá otáčky motoru a jeho výsledné napětí dává informaci modulu který na základě dat upravuje otáčky motoru
Michallino

#11 Příspěvek od Michallino »

No, když ale nad tím přemýšlím, tak se ten motor musí nejdříve roztočit, aby to tachodynamo přes řidící modul nastavilo správné otáčky, tzn. vadné tachodynamo asi nemá vliv na to, že mi nejede motor. Spíš to teda asi bude v řidící jednotce.
kevin_mitnick

#12 Příspěvek od kevin_mitnick »

pokud je prerusene vinuti, tak to jednotka muze zjistit ihned a motor neroztoci vubec
Michallino

#13 Příspěvek od Michallino »

Dnska mi motor testovali v jednom servise a fungoval, jen to bzučelo. Potvrdili mi, že tachodynamo je nefunkční, takže zkusím objednat nové ( cca 350Kč). Ještě bych se vás ale pánové zeptal : Když budu pračku potom zkoušet, musím mít připojenou tlakovou vodu ? Je tam někde nějaký tlakový spínač, který dá pračce najevo, že může začít prát ? Děkuji za případné odpovědi.
mirosne

#14 Příspěvek od mirosne »

Nemusíš mať vodu,ak zapneš program žmýkanie.Ak chceš pustiť práčku normálne,musíš tam mať tlak vody,aby zoplo hladinový spínač,a až potom Ti pôjde aj motor.Pri žmýkaní tlak vody nepotrebuješ a motor Ti pôjde.
Pozdravujem Vás, Miro.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“