Pb gelová baterie

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Návštěvník

Pb gelová baterie

#1 Příspěvek od Návštěvník »

Zdravím bastlíři!Je mi jasný že tohle téma jste tu už docela probírali,ale zas tak moc sem z toho nepobral.Vlastním 12V/7Ah gelovou baterii a tak bych si k ní rád postavil i nabiječku,četl jsem že by se neměli nabijet ss ,ale pulzně.Kdyby mi někdo poslal odkaz na nějakou stránku kde bych našel nějakou nabíječku na tenhle typ byterií byl bych opravdu rád.nebo sem slišel že de něco postavit i z ATX zdroje?
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Tak se vrať do toho tématu a dozvíš se tam, že gelové baterie lze nabíjet jak stálým proudem, tak pulsně. Velikost proudu je závislá i na tom, jestli dobíjíš trvale, nebo jednorázově. Maximální proudy bývají uvedené na pouzdru baterie.
Návštěvník

#3 Příspěvek od Návštěvník »

je na ní napsáno akorát GP 1270 F2
12V 7.0Ah
cell 1-800-RE-USE-Pb(738-7372)
a někdo tu psal přímo i o obvodech určených k tomuto použití docela bych byl i rád za ochranu proti přebíjení zatím sem jí nabíjel 13,5V/0.7A po dobu 10h ale nebaví mě čumět na budík=)
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

Při 13,5V nemusíš čumět na budík, navíc proudem 0,7A ji budeš nabíjet nějakých 15 hodin. Pak, pokud ten proud neklesne, můžeš myslet na přebíjení. Na tyhle baterky sice existují řídicí obvody nabíjení, ale většinou stačí napětí 14 V, které nepřekročíš, v sérii odpor 2,7 ohmu/6W a můžeš to nechat dobíjet trvale.
Návštěvník

#5 Příspěvek od Návštěvník »

Já to nabíjim z usměrněného trafa přes MA7812 se 100Ohm potenciometrm ze země stabilizátoru na minus.tak to teda zvednu na těch 14V.ta baterka si stejne vic jak 0.7A neveme.myslíte teda že by to takhle s tím rezistorem mohlo fungovat?
Artaban001

#6 Příspěvek od Artaban001 »

Díval jsem se na spousty dobíječek těchto akumulátorů, co byly součástí různých výrobků (nouzový světla, náhradní napájení zabezpečovacích zařízení) a vesměs všechny byly řešeny pomocí LM317 (stábl), která měla nastaven výstup na 13.8V až 14.2V (pro 12V akumulátor) a kvůli omezení proudu při vybité baterii měl stábl na vlezu omezovací odpor.. A navíc na hodně bateriích "lead-acid" bylo napsaný optimální nabíjecí napětí pro trvalý, nebo cyklický používání..
Návštěvník

#7 Příspěvek od Návštěvník »

Díky všem za odpovědi.
jasin

nabíječ

#8 Příspěvek od jasin »

Naco se s tím dělat, za 175 korun to stejně nepořídíš - http://www.gme.cz/base/action.php?action=detail&sklcis=751-399&sk=&lk=
Je s automatikou nabití a je právě pro 7 Ah :)

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Obrázek
Návštěvník

#9 Příspěvek od Návštěvník »

no tak to je asi stejně to nejlepší řešení díky
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“