ClonePI AVR

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
lovr

#31 Příspěvek od lovr »

Nekde jsem videl ze se mota nejprve vnejsi okruh, potom vnitrni a az nakonec se mota krizeni dratu.

Jaka varianta bude asi tak lepsi ?
hafca

#32 Příspěvek od hafca »

Já jsem jí sice namotal, ale nakonec nepoužil. Byla dost velká těžká.
Mám udělané dvě menší o průměru cca 27cm a pořád zkouším, která by byla lepší, ale zdají se mi stajné. Možná je to tím, že jsem se nedostal do "zajímavé" lokality.
První je namotaná vnitřním vodičem z koaxiálu, jen má míň závitů. Do krytu se jich víc nevešlo.
Druhá je motaná 0.45mm lakovaným drátem, jiný jsem neměl.
Je to tedy takové, co dům dal. Protože ale nemám možnost porovnání, musím věřit tomu, že je to takhle dobré. :lol:
Přílohy
PI coil.jpg
(74.02 KiB) Staženo 198 x
coil_cpi2.jpg
(86.25 KiB) Staženo 169 x
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
lovr

#33 Příspěvek od lovr »

kdyz se na privod civky pouzije stineny kablik tak potomje stineni pripojeno k dratu uvnitr civky a nebo po obvodu ?
hafca

#34 Příspěvek od hafca »

Tady se se stínění nepoužívá. Normální dvoulinka průřez 0.5mm² až 0.75mm². Kam který konec přijde je asi jedno, žádný rozdíl jsem nezaznamenal.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
merlin00

lorenzova civka..

#35 Příspěvek od merlin00 »

vinuti lorenzky na PI detektor se nejlepe dela pomoci podomacku vyrobeneho VF lanka, ja sem pouzil drat 0.1 x 50 smotany dohromady a navinuty do sablony. Na hrebiky sem pouzil slamky z tenkeho PE jako z Mc donaldu.
sablonu sem si vytiskl z corelu, nepar pocet delenych bodu na kruznici se spatne kresli.. Sem liny..
Pouzivam tyto civky jak na j
ing Jarchovskeho detektor tak na tracker PI original, ale take na vlastni PI detektor.
Samozrejme nejvymakanejsi PI detektor je od ing. Jarchovskeho ten nejslozitejsi "analogovy" mam k nemu udelanou i velkou ramovou civku 800x800mm v elektrovodni chranicce navinutou pomoci UTP lan kabelu {pekna pakarna}

Lorenzova civka k PI detektoru spravne navinuta a dobre zapenena je uplne jine kafe kdyz je dobre nastaveny a udelany detektor.

Pokud si vyrabim vf lanko, tak p[ostupuju tak, ze si nejdrive spocitam potrebny pocet zavitu na potrebnou indukcnost a pak s nejakou reservou si do stromu zatocim jeden hacek a do rucni aku vrtacky si upnu hacek druhy.
Pomoci paragumy si upnu vrtacku ker stromecku a nebo k necemu co mi pocas natahovani dratu 0.1 nebo 0.08 umozni aby se vrtacka nehnula, mezi vrtackou a stromeckem si zapicham vidlickove podstavce na udice, alespon na 3-4m jeden a pak beham se spulkou, nebo vyhrezlym relatkem tolikrat. koliko je kyzeny celkovy prumer dratu ( obvykle 1.5)

Pak si odjustuju vrtacku, mirnym tahem nasponuju vsechny draty mezi ockami a zacnu tocit.

Po stoceni se cela VF licna trochu smrskne, nekdy i o metr... coz je nutne pocitat na zacatku.. pak vezmu nit a omotavam nekolikrat krizene sem tam aby ten VF drat neco drzelo po kupe, pak vezmu polyuretanovy dvouslozkovy lak na parkety a stecem, nebo valeckem ho prejedu a vznikne po zaschnuti temer origo VF lanko.
Pouzivam ho nejen na lorenz civky.

Po namotani civky do formy, drat a civku jeste jednou naimpregnuju PUR lakem a nekdy si pomuzu jeste prolozenim niti a nebo provazku, vznikne tak velmi pevna zakladni kostra budouci civky.

Pak zafouknu PUR penou do pripravenych kruhu z pevneho kartonu a na vrch jeste pred zatuhnutim prikladam prkno.
Civka se tak nemusi orezavat, staci pouze olamat to co se protlaciven.
Na desku pod hrebiky a prikladaci desku davam hrubsi igelit jako na foliovnik, popis na desce a oznacene predvrtane dirky na hrebiky jsou dobre videt.
Hrebiky pouzivam upravene z ustipanymi hlavickami a take obrousenymi okraji, aby pri rozebirani formy sli lehce vytahnout.
Nekdy neni potreba pouzivat buzirku, nebo slamky, staci omotat hrebik obycejnou "balikovou" hnedou paskou. Na zatluceni hrebiku pouzivam trubicku z drzatkem, ponevac nekdy je velky problem se neuhodit poi prstech pri velmi huste kostricce.
Trubicku mam na jedne strane opatrenou zavitem a sroubem pro nastaveni hloubky zatluceni, vsechny hrebiky sou zatlucene stejne hluboko, coz umoznuje po zafouknuti penou zalozit na ne a kruhy druhou desku ( nutno zatizit) a vyjde nam krasna hotova civka.
Jako povrchove vystuzeni pouzivam obyc. gazu ( obvaz z prosle lekarnicky z auta) a znovu natiram polyuretanovym dvouslozkovym lakem na parkety, nakonec zastrikam barevnym akrylem.
timto obvazem take pripevnim plastikove usi pro prichyceni kloubu na nosnou tyc.

Civkam zdar!
cafenet

#36 Příspěvek od cafenet »

trochu jiné provedení cívky a ani kryt by nemusel byt problém http://www.youtube.com/watch?v=yhajk_IDTUo zatím sem ale nezkoušel
Přílohy
coil022.jpg
(159.96 KiB) Staženo 441 x
jade

#37 Příspěvek od jade »

Merlin00
Kolik Ti to vypisuje Guard interval?
Používám obyčejně vinutou cívku 380uH o průměru 20cm, u té mi ClonePi-M ukazuje Guard interval 13 a potom mám tu pavučinovou cívku, co je uvedená výše podle toho ruského webu a s tou mám G.i. asi 9.
Zajímalo by mě, jestli by s Lorenckou bylo časování ještě kratší.
Dík.
davidek75

#38 Příspěvek od davidek75 »

Snad jsem to dobře pochopil a třeba to někomu pomůže
Přílohy
lorenz.jpg
(82.97 KiB) Staženo 325 x
Odpovědět

Zpět na „Poradna“