Ohrivac vody, cili "boiler nebo bojler" ?

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět

boiler nebo bojler I/J

BOILER s I
9
50%
BOJLER s J
9
50%

Celkem hlasů: 18

Zpráva
Autor
milan222

Ohrivac vody, cili "boiler nebo bojler" ?

#1 Příspěvek od milan222 »

tak moc to k elektrikarine nepatri, ale vzdy kdyz se potkame se strejcem tak pokracujeme v tematu: "boiler nebo bojler"
vse to zacalo kdyz jsem popsal jistice a na jistic 10A sem napsal boiler. a strejc mi povida" nema to byt nahodou bojler?"
tak kdyz jsme se dnes potkali. tak jsme to zase nacali... uz mi to nedalo. na chalupu ma teta schovanej boiler u nas v garazi. tatramat nio na tom nezalezi... tak sem po púrozkoumani tri stran nic nenasel a na ctvrete kde bylo opraene taradi byl popis. tak sem hlasil: "cesky to je.... a, ohrivac vody!" nop po delsim zkoumani jsem nasel text rumunsky a objevil boIler. tak sem konstatoval ze sem to psal tak, aby to precetli rumuni kdyby to teta pronajimala...
ja vim, je to blbost ale prej si mam sehnat odklady od lidi ktery tomu rozumi... :D
bez elektronek se neobejdu!
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
czatlantis

#2 Příspěvek od czatlantis »

to je to stejný jako displej/display. Prostě originálne je to boiler a počeštěný je to bojler.
mirosne

#3 Příspěvek od mirosne »

Na Slovensku sa používa BOJLER
Pozdravujem Vás, Miro.
Bernard

#4 Příspěvek od Bernard »

Jasně. Boiler je cizí slovo, bojler je české (i slovenské) slovo cizího původu. A používání cizích slov je dovoleno, tak vo co de? :wink:
Ovšem když už existuje český ekvivalent, dal bych přednost jemu. Hlavně když se ve větě nějak skloňuje. Hezčí je hrát si s displejem než s displayem.
Hill
Administrátor

#5 Příspěvek od Hill »

Ve slovníku pravidel českého pravopisu se termín boiler nedá najít.
Tak nevím...
Andrea

#6 Příspěvek od Andrea »

To už Milouš Jakeš věděl, že je to bojler :D

„Přišel jsem k jedné pani, byla to bankovní úřednice, skončila v bance, její muž byl traktorista v družstvu, dělal v družstvu. Měli tam bojlery, já nevím měli jich asi 10 tisíc těch brojlerů a měli 7 prasat, no..."
Bernard

#7 Příspěvek od Bernard »

Hill píše:Ve slovníku pravidel českého pravopisu se termín boiler nedá najít.
Tak nevím...

Ten boiler nemám ani v slovníku cizích slov, ale je v něm bojler! Asi sem vložím anketu s otázkou: kecám nebo nekecám? :oops:

2 Andrea: Kde se dá sehnat sbírka projevů Miloše Jakeše? To bych si rád přečetl! :)
Andrea

#8 Příspěvek od Andrea »

Bernard píše:2 Andrea: Kde se dá sehnat sbírka projevů Miloše Jakeše? To bych si rád přečetl! :)

Asi na internetu, kde jinde :wink:
Bernard

#9 Příspěvek od Bernard »

Fakt! :lol:
Mysteri

#10 Příspěvek od Mysteri »

Mal si na ten istič napísať ,,ohrievač" :lol:
Crifodo

#11 Příspěvek od Crifodo »

V originále (Miloušův projev na Červeném Hrádku) je to se zadrhnutím, Milouš tušil že předtím ustřelil: "broj-brojlerů".
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od ZdenekHQ »

Tak teď jsem dostal hlad. Takovej brojler na smetaně či paprice vůbec není špatnej... :D
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
milan222

#13 Příspěvek od milan222 »

Bernard píše:
Hill píše:Ve slovníku pravidel českého pravopisu se termín boiler nedá najít.
Tak nevím...

Ten boiler nemám ani v slovníku cizích slov, ale je v něm bojler! Asi sem vložím anketu s otázkou: kecám nebo nekecám? :oops:

2 Andrea: Kde se dá sehnat sbírka projevů Miloše Jakeše? To bych si rád přečetl! :)

asi soudruzi s tatramatu udelalai chybu... ja mam na krabici boiler...
bez elektronek se neobejdu!
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
Dratak

#14 Příspěvek od Dratak »

V bytě, kde jsem před lety bydlel jsme ho měli, 125L, tak jsem se podíval po návodu a je tam napsáno BOILER. Takže nevím. Jinak jsem slyšel od kamaráda, který pracoval u veřejného osvětlení o několika případech černého odběru ze sítě VO právě pro boilery. Bylo to ve čtvrti, kde bydlí "ti naši milí spoluobčané". Při údržbě vedení našli těsně u konzole (aby to bylo nenápadné) provrtanou díru s kabelem, napojeným na jednu fázi a PEN natvrdo na lana venkovního vedení. Ze země to prakticky nebylo vidět. Policie pak zjistila že na tom mají napojený boiler. Během noci (kdy se svítí a vedení je tedy pod napětím) se jim ohřála voda na celý další den. Takže měli, možná několik let, ÚPLNĚ ZADARMO TEPLOU VODU.
Jinak projev Milouše Jakeše mám na CD, dal se před lety koupit snad za 15Kč. Když slyším jak Maďaři pěstujou boilery a my zase PĚSTUJEME KONĚ (a železný koně!) padám smíchy ze židle. Červenému Hrádku se dodnes občas říká JAKEŠOV.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“