Parametricky stabilizator s elektronkami pre preamp
Moderátor: Moderátoři
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
Parametricky stabilizator s elektronkami pre preamp
Trochu staré, holt retro. Pentody mají obdobné charakteristiky jako tranzistory, nešla by na ně naroubovat nějaká "tranzistorová" metoda?
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
A dakujem za dokument, prestudujem a uvidim co a ako. Potrebujem totizto spravit zdroj pre preamp s ECC82,ECC88. Kedze sa chcem vyhnut polovodicom, tak dalsim krokom by bol prave stabilizator s elektronkami. Napatie potrebujem 220V, prud asi 50mA.
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
Problém je jinde-myslím že jde o celkem zbytečnou věc. Pokud použiješ kvalitní, alespoň třístupňové filtrace a nejlépe stejnosměrné žhavení vstupní elky tak stabilizací anodového napětí žádného výrazného zlepšení nedosáhneš. Vždyť odběr zesilovače ve třídě A (což jsou preampy celkem bez výjimky) se se změnami signálu nemění. Stabilizace anodového napětí má význam především u měřicích přístrojů.
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
p.s. Řešení na obrázku má však nevýhodu v tom, že napětí na výstupu se sníží až po nažhavení triody.
- Přílohy
-
stabilizátor.png- Pokud tam tu triodu chceš "za každou cenu", tak to udělej takhle:
- (3.92 KiB) Staženo 122 x
Žhavicí zdroj mám stabilizovaný a elektronky žhavím jen 5V, jako v originálním zapojení, pomáhá to ke snížení šumu. Protože jsem sehnal trafo s obvyklým vinutím 6,3V, musel jsem použít Schottky diody, aby měl 78S05 vůbec z čeho regulovat. Filtrace je celkem 20 000uF.
Anodový zdroj mám nestabilizovaný elektronkový, protože anodový proud zesilovače se s vybuzením nemění. K usměrnění jsem použil elektronku 6Z31, protože EZ80 by se mi na výšku nevešla do skříňky. Nevadí že má podle katalogu nabíjecí ellyt jen 4uF, když se nabíjecí proud omezí odporem, může se kapacita podstatně zvýšit. Filtr mám čtyřstupňový s celkovou kapacitou 200uF. Při dodržení zásad konstrukce (včetně izolovaných CINCHů kvůli přerušení zemních smyček přes panel) není po brumu ani památky. Na vnitřní signálové spoje jsem použil RG62 kvůli jeho malé kapacitě. Navíc mám na panelu dvě doutnavkové kontrolky, červenou HEATING na primáru trafa a zelenou ANODE na rozvodu Ua. Červená svítí hned po zapnutí, zelená až když se nažhaví 6Z31 a přístroj je připraven k provozu.
Jinak to provozuji s přenoskou AKG P8E.
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
Jeden vstup mám cez nf trafko (tesla štúdiove z mixov či z čoho,malé hnedé kocky) pre vstup z PC.Ostatné vstupy sú klasicky cez 220k/G poťáky.
Čo sa týka tej stabilizácie,použil by som 6s19p ako regulator,ef80 ako chybový zosilovač,a Str85/10 ako referenciu.
P.S.Dratak dnes som sa dostal k téme slúchatkača kde pole písal že Ti posielal schému s EC360 a ECC88 nemohol by si mi ju prosím poslať?Ďakujem.
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
Skor este by som potreboval radu ohladom toho vstupu z PC cez oddelovacie trafka. Su to trafka 1:1, oznacenie 506 670 399, je to z trafiek ktore aj tu ponukal myslim jeden pan. Len otazocka, potenciometer - 220k/G zapojit pred, alebo az trafko? Signal je v original scheme privadzany z bezca potenciometra cez 1k rezistor priamo na mriezku vstupnej triody. Momentalne mam trafko zapojene hned na vstupe, pred potenciometrom. Meranim som nezpozoroval ziadne neziaduce skreslenia atd, ide mi len o pripadne problemy (prebudenie, presytenie trafka, atd...) Akurat co ma serie, zbavil som sa brumu, ale nezbavil som sa pazvukov, ktore produkuje PC, ustupili sice do pozadia, pri pouziti trafka, ale su tam stale. Mam taky pocit ze to uz robi samotna zvukovka, a miesa do signalu priamo tieto pazvuky (cize nezbavim sa toho inak, ako kupenim lepsej zvukovky, pripadne DAC, na ktory uz tiez dlhsie pokukujem (gamma 2), kedze mam notebook, takze vymena zvukovky je nemozna).
Dakujem