Favorit 135 LXi - spotřeba při brždění motorem

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#31 Příspěvek od EKKAR »

Crifodo píše:pamatuje si někdo na takovou velikou páku vodorovně na palubní desce u autobusů RTO? :D
EKKAR píše:kdo z vás kdy zkoušel nouzové zastavení, aniž by mohl použít brzdu - pouhým vypnutím zapalování za jízdy

jo, to je bezva nápad, hlavně když neopatrným pootočením klíčku zamkneš volant.

Crifodo - už od dob "šáde" řady 105/120/130 se řízení zamyká až po úplném vytažení klíčku ze zámku zapalování - to co říkáš, platilo jen u řady Š1000MB/MBX a Š100/110, které měly tuhle nešťastně řešenou spínačku (a některé další značky taky). Takže pokud se klíček jen otočil "do nuly", dalo se normálně řídit a zastavit - horší byl problém, že s vypnutým motorem nešel u "elek/el-esek/gé-el-esek" posilovač brzd...

Hill píše:Motorová brzda, pěkně se uzavřelo sání i výfuk (nebo přestaly otevírat ventily, už ani nevím) a jak to panečku brzdilo!

Hill - motorovka - trvale se otevřou výfukové ventily a zastaví se dodávka paliva na vstřikovacím čerpadle, u starých "sedmsetšestek" se to všecko dělo ještě krásně mechanicky táhlem...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od ZdenekHQ »

Což o to "nešel", ale u dnešních aut ty posilovače můžeš zničit...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
tomasjedno

#33 Příspěvek od tomasjedno »

EKKAR píše:Hill - motorovka - trvale se otevřou výfukové ventily a zastaví se dodávka paliva na vstřikovacím čerpadle, u starých "sedmsetšestek" se to všecko dělo ještě krásně mechanicky táhlem...

S těmi ventily to bylo ještě o něco složitější. Mezi motorem a výfukem byl další ventil, který se tím táhlem zavřel. Motor fungoval jako kompresor, a když ten tlak příliš stoupl, tak se to přepouštěcím ventilem pouštělo zpátky do sání.
EKKAR

#34 Příspěvek od EKKAR »

Zdeňku - to snad ne, ty brzdy musejí být konstruované na horší závady - s autem musí jít zastavit i v momentě, kdy prostě třeba jen blbě dojde benzín = motor se zastaví a při sešlápnuté spojce brzdy třeba při zvýšeném úsilí řidiče (větší síla na pedál), ale každopádně MUSEJÍ UMOŽNIT BEZPEČNÉ ZASTAVENÉ VOZIDLA - a po obnovení chodu motoru i mít původní funkci... To je zase nějaký hoax, že zastavováním při stojícím motoru se poškozují posilovače - pokud by se takový případ vyskytl, musela být závada na posilovači mnohem dřív...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
tomasjedno

#35 Příspěvek od tomasjedno »

Posilovač brzd mívá zásobník tak na dvě sešlápnutí. A dokud se auto hýbe, tak je lepší tam kvalt nechat a na spojku nesahat, tlak v posilovači se doplňuje - mj. taky pro posilovač řízení.

Zbytečná citace celého předchozího příspěvku vymazána.
Hill
EKKAR

#36 Příspěvek od EKKAR »

Tomasjedno - mluvíme oba o něčem jiném, já o osobáku, kde pokud je servořízení, je (většinou) elektrické nebo elektro-hydraulické a posilovač brzd je podtlakový. To odpovídá původnímu dotazu na brzdicí schopnosti motoru Škoda 741 a pozdější - auto Favorit 135 LXi.
Naproti tomu Tvoje připomínky jsou spíš k náklaďáku...
tomasjedno

#37 Příspěvek od tomasjedno »

Kdepak k náklaďáku. Ta rezerva (pod)tlaku na cca dvě sešlápnutí je právě záležitost osobáků, dokonce mám pocit, že u Š105 jsem ji měl o chlup větší než u Favorita. Náklaďáky mají zásobník tlaku na mnohem mnohem víc.
A co se týče posilovače řízení, tak u mého současného osobáku když se netočí motor, tak taky neposiluje. Jak to bylo u předchozích už nevyzkouším.

A ještě k tomu dávkování paliva při brzdění motorem. Hranice, nad kterou zavírají vstřiky, se dost liší. Některá auta (např. moje současné a myslím že i to minulé) to mají těsně nad volnoběžnými (tj. cca 900), a některá (např. moje předminulé) je zavřou až nad cca 1500 otáček.
(jak to bylo u Favorita bohužel nevím, já měl karburátorového)

Zbytečná citace celého předchozího příspěvku vymazána.
Hill
PLV

#38 Příspěvek od PLV »

Amaroku, jednoválcový dieselmotor startuji pomocí šnůry bez dekompresoru běžně. Akorát si musíš pootočit klikovkou do vhodné polohy, kdy píst může vykonat chod než začne komprese. :P A ti řidiči, kteří rádi a často podřazují a brzdí co nejvíce motorem, si koledují o výměnu spojky. :D
Netřep se mnou!
BOBOBO

#39 Příspěvek od BOBOBO »

Nevím PLV proč bych měl přijít o spojku . Na bývalé Š130 jsem natočil s plnými vozíky přes 200 000 než jsem ji poslal dál při původní spojce . Když brzdím motorem v běžném provozu , tak v podstatě jen uberu plyn . Specielním stavem jsou situace kdy sjíždím k chalupě s 1t za Feldou , tak to potom brzdím na kopci vrazím tam za 1 a sjedu bez dalšího využívání spojky . Nyní honím i jednu Š 125 a zásoba je jako u těch starších tak na jedno brždění .
EKKAR

#40 Příspěvek od EKKAR »

PLV si plete časté řazení s tzv. "vožením si nohy na spojce". Při noze během jízdy stále zlehka položené na pedálu spojky je spojka neustále maličko uvolněná a trošičku v prokluzu - což se postupně zhoršuje, jak ubývá obložení. Znám člověka, co takto dokázal odpravit 3 spojkové obložení ročně (slovem TROJE!!!) - a to vše při nájezdu asi 30 000km! Naštěstí ho brzo vyhodili, takže nestačil řádit déle - jezdil u pošty na "telegramech" - takže "dvanáctsettrojka" a denně třeba 150-200km po městě. Garážmistr po té třetí spojce během jednoho roku letěl na direkci a řval na řiditele jak na sirotu, že buď půjde ten kri*l, nebo si bude balit fidlátka on... Jinak pokud se spojka netejrá, vydrží v pohodě 100tisíc - i víc, jak píše BOBOBO. Záleží na noze a na tom, jak často se na ni rozjíždí těžké náklady proti kopci nebo jestli není tejraná v zimě na zapadnutém autě.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od AmarokCZ »

PLV píše:Amaroku, jednoválcový dieselmotor startuji pomocí šnůry bez dekompresoru běžně. Akorát si musíš pootočit klikovkou do vhodné polohy, kdy píst může vykonat chod než začne komprese. :P A ti řidiči, kteří rádi a často podřazují a brzdí co nejvíce motorem, si koledují o výměnu spojky. :D

Tak to máš nějakej mini objem nebo malou kompresi. U té desky o které jsem psal zapnu dekompresní ventil, roztočím, dekompresní ventil se mezitím vypne a když to při první kompresi nechytne, tak se přes tu druhou nedostanu a to mi ještě pomáhá setrvačnost motoru.
Ten tvůj názor ohledně spojky je značně 🤐 (čemu jako vadí časté podřazování ????!!!), protože výměna spojky souvisí jen s řidičem-debilem (viz. to co psal EKKAR), pokud není řidič idiot, tak spojka vydrží déle než celý motor. Navíc když nebudu často řadit, tak mě motor asi nebude mít moc rád.
PLV

#42 Příspěvek od PLV »

Přeberte si to se spojkou jak chcete. Mě zase připadá 🤐 neustálé podřazování před křižovatkami, když tam musím stejně zastavit. Jo, pokud budu závodník a po každém závodě mi namontují nový nebo repasovaný motor, tak tak pojedu. A diesel je jednoválec o objemu 450 kubíků. :P
Netřep se mnou!
EKKAR

#43 Příspěvek od EKKAR »

PLV - pokud TY máš problémy s poškozováním spojky podřazováním, pak to znamená, že nevykopáváš spojku až na doraz na podlahu, takže řadíš pod částečným záběrem. Kdybys někdy jezdil s nesynchronizovanou špajzkou a řadil "na 2 šlápnutí", tohle bys rozhodně tvrdit nemoh´... protože bez vykopnutí spojky až na podlahu bys jednoduše nepřeřadil... A že se až do nástupu plně synchronizovaných převodovek řadilo nadvakrát ve všech náklaďácích až po poslední Liazky a Tatry. Jo, ve všem co se vyrobilo na západ od Aše se řadilo už tenkrát synchronně, ale to je jiná kapitola... Já řadím nadvakrát nebo i s meziplynem vždycky, když vím, že potřebuju RYCHLE přeřadit - synchon nesynchron i v osobáku... A je mi jedno, jestli to bylo v šáde, Favoritu nebo dneska v Roomu. Těm špajzkám to rozhodně nevadí - když si meziplyn dávají samy od sebe i DSG automaty...
Sesi

#44 Příspěvek od Sesi »

PLV asi myslel, že se spojka při podřazování opotřebovává, protože se prostě o to víckrát použije, než kdyby se jenom šlápnulo na brzdu.
EKKAR: taky někdy podřazuju s meziplynem, když chci řadit rychle nebo chci jet sportovně a podřazovat ve vyšších rychlostech, taky aby mně synchrony nenakopaly. Meziplyn mi nedělá problém, protože jsem začínal na autech, kde meziplyn byl při řazení některých rychlostí nutnost, synchrony už měly zenit za sebou. Mluvím o osobácích.
EKKAR

#45 Příspěvek od EKKAR »

Sesi - přesně, i ty původně synchronizovaný špajzky to ve stáří potřebujou - a to jako prase drbání, protože jinak bys u některých vůbec nezařadil - jsou jako "vejtřas".
A jinak - s meziplynem řadí i taková technika, jako jsou sekvenční převodovky v rallye a F-1, tak co se za to stydět? Prostě je to osvědčený způsob řazení - stejně jako se prostě po celým světě používají stejný aerodynamický principy, díky kterým byly Concorde a Tu-144 jako by si z (_!_) vypadly, Space Shuttle a Buran jakbysmet... A jestli si někdo myslí, že dvojím vykopnutím se spojka víc opotřebuje, tak nemá všech 5 pohromadě...
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“