Vaše názory na kvalitu pasivních prvků Tesla

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
judeware

Vaše názory na kvalitu pasivních prvků Tesla

#1 Příspěvek od judeware »

Potřeboval bych znát názory starších a zkušenějších na konkrétní druhy kondenzátorů a rezistorů české výroby. Nastřádal jsem řadu přístrojů audiotechniky a jde mi o to, abych při jejich restaurování součástky neměnil zbytečně (přístroj ztrácí na originalitě), ale abych také nevynechal ty druhy a typy, které bastlíři považují za mizerné a které po výměně přímo volají...

Ke každému bodu jsem připsal vlastní zkušenosti, které lze buď potvrdit, vyvrátit nebo doplnit :-)

Jedná se o tato zařízení:
- gramofony
- zesilovače
- tunery
- kotoučové magnetofony

[1] Uhlíkové rezistory (hnědé, světle šedé)
Osobní zkušenosti mám celkem dobré, jen mi vadí rozměry oproti těm dnešním a barevné čarové značení často nejde přečíst

[2] Metalizované rezistory TR191 atd. (zelené)
Pamatuju se, že se oddělovaly vývody od tělíska, pokud se překočila určitá doba pájení (?)
[3] Kondenzátory - elyty ležaté s modrou fólií TFxxx
Zdají se mi slušné, ale mám exempláře, u nichž puchří guma, která izoluje plusový vývod od vnějšího pláště - minus pól (?)
[4] Kondenzátory - elyty ležaté nahaté nebo s červenou fólií TExxx
Je to starší řada, hádám, že nominální kapacitu asi nemívají, jinak myslím, platí viz [3] (?)
[5] Kondenzátory - elyty stojaté TExxx, oranžové, zelené - plast
Většinou je všichni odsuzují - měnit preventivně vše?
[6] Kondenzátory keramické ve tvaru kruhu, čtverce TCxxx
Drží kapacitu i po letech, jsou stabilní? Jsou vhodnou náhradou fóliové typy, např. Wima z GME?

A co potenciometry TPxxx ze zesilovačů Tesla a "maxitrimtry" s pertinaxovým tělískem a obrovským kovovým jezdcem, co říkáte těm?
Hanizek

#2 Příspěvek od Hanizek »

Kondenzátorů řady TE mám doma docela dost (nepoužité, s růžovou "oláčkou"). Když jsem je nedávno třídil, drtivá většina z nich byla v pořádku (i včetně ESR). Kapacita některých je o dost větší než uvedená.

EDIT: Ty elyty jsou ležaté
Naposledy upravil(a) Hanizek dne 07 srp 2010, 17:16, celkem upraveno 1 x.
Síla bez rozumu se vlastní vahou hroutí (Horatius)
Mysteri

#3 Příspěvek od Mysteri »

Podám svoj názor veľmi stručne: Keby bývalá ,,komunistická" TESLA teraz v súčastnosti vyrábala elyty, polovodiče, keramické kondy, tak by bola teraz č.ONE na svetovom trhu :cry:
Jediné veľké mínus bolo v tej rade presných odporov TR191, tam sa udialo občas-dosť často :lol: , že vývody sa vo výrobe počas letovania v teliesku spojili, .... :wink: Dnes som mal opäť v ruke PLANÁRA, rok v. 1992, elyty TESLA, a závada?:STUĎÁK na vypínači...
Nuž, ale čo už, však Čínu treba, sice ,,skryte", podporiť......Ale, v skutočnosti, nejde ani tak o tú ,,Čajnu", princíp je iný....
http://filmy.kinotip.cz/endgame-bluepri ... #more-2241 :thinkerg:
Basic
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Basic »

Já jako sběratel Tesly jsem skoro se vším spokojen, až na 2 věci. Zaprvé to jejich pájení, hlavně Tesla Vráble, typu připájím pracně jedno, upadne druhý, přípájím pracně druhý, upadne 3, nakonec to vše drží, sešroubím to, a pak si vzpomenu že jsem tam něco nedal, takže zase pracně rozdělat, vyšroubit 10 šroubů... A zadruhé filtrační kondenzátory o velkých kapacitách s červenou folií, nehoráznej šmejd, po 10 letech jsou vyschlý.
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Vyhodit bod 5 a u 6ky vyhodit co začíná 1xx , jinak vše OK .
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Lukas-Peca »

...kromě TC12x a TC19x. S elyty kromě hodně starých typů (TC529, 53x, 90x, 94x...) a malých plastových nebývají problémy. Ještě bývají špatné krabice TC470.
Na druhou stranu, mám zesík Tesla MUSIC 30, kde jsou všechny součástky (včetně spousty zelených elytů a velkých filtračních TC937) původní a hraje to jak z praku.
OK2STO

#7 Příspěvek od OK2STO »

Souhlasím s Lukas-Peca, mám tentýž zesilovač v původním stavu,
od výroby jsem s ním nic nedělal a jede jako víno.
Jarda
judeware

#8 Příspěvek od judeware »

Díky za reakce. To podstatné jsem se ovšem zatím nedozvěděl - vhodné náhrady!

Pár ležatých elektrolytů jsem koupil už loni - dojde na ně brzy. Současných stojatých jsou všude kvanta a o vhodných značkách do konkrétní aplikace už se tu debaty vedly ...

Do hodnoty 50uF se dají elyty nahradit tantalovými typy - myslíte, že je to zbytečný luxus?

Padly tu pochyby o keramických - čím nejvhodnějším je nahradit dosud netuším (?) ...

Malá poznámka mimo téma: proč mi intuice našeptává, že Ti, co přispěli do tématu, jsou spíš jedinci podstatně mladší mé maličkosti, než (věkem) zkušení matadoři, jak jsem očekával? Asi je to tou dobou dovolených :-)
pida_m

#9 Příspěvek od pida_m »

vyhodit
(4) jak které
(5) všechny
píďa
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od jjilek »

Při opravě měřáků jsem narazil na vadné tantaly (zkrat), blbě se bez vypájení hledal právě ten špatný. Už jsem na to vymyslel v napájecí větvi nepájivou metodiku. Keramické kondensátory jsem ještě vadné nenašel, pokud nejsou prasklé. Válcové elyty nějaké mám i nepoužité, napiš co potřebuješ, třeba se strefíš do mých zásob. TR191 - hodně vadných (právě čepičky), podobně tmelené odpory cihlové barvy TR 506-508 jsou občas přerušené.
J.
matus15

#11 Příspěvek od matus15 »

Modré axiálne TF0xx sú najlepšie, len pozor na "prebalené ružové" tiež su v modrej košieľke, len majú značenie TExxx, tie používať iba po premeraní.
Netreba ich nahrádzať.

Ružové axiálne sú dobré, ale pre istotu ich treba premerať, je to predsa len pod rok 1984, ale väčšinou sú dobré. Nahrádzať modrými, o ktorých som písal vyššie.

Plastové radiálne sú zlé iba sivé a zelené, žlté,modré a oranžové sú v pohode (nech si hovorí každý čo chce...).
Z Tesláckých by som ti odporúčal nahrádzať poslednou sériou "modrých", podobajú sa na radiálne elyty Iskra, alebo priamo Iskrou, Frolytom, každopádne nie žltými elytmi ROE/ERO to je tragédia.

Pozor na hovňáky (axiálne hnedé zvitky) či už valčeky, alebo kvádríky, ich plastové kópie (modré a zelené) boli o dosť lepšie, ale samozrejme najlepšia náhrada za nich sú žlté zvitky TC20x.

Odpory TR191 sú dobré, len ich netreba prehrievať, samozrejme lepšie sú modré TR161, tie majú nižší šum a sú presnejšie.

Stále nechápem načo vymieňať niečo v "zbierkovom kuse" ktorý sa má iba preventívne prevetrať, je to zbytočné vyhodenie peňazí, a celkovo je to aj prznenie historického kusu.
judeware

#12 Příspěvek od judeware »

Gadzo:

Naplánoval jsem si 90 let života (a 50 mi ještě zbývá). Proto chci, aby byly historické kusy opraveny co nejkvalitněji. Na právě servisovaných MC600Q nacházím hlavně vadné elyty, dále popraskané keramické po předchozích amatérských opravách atd. Proto uvažuju o preventivních výměnách těch nejnáchylnějších součástek. Pojednám o tom v chystané servisní dokundamentaci k MC600Q. Opravené přístroje budou v normálním provozu, každý třeba rok, pak se zase uklidí. Kdepak občasné vytažení na světlo boží a jedno dvě přehrání LP!

----------------------

Díky za nabídky součástek, ale asi bych nedovedl odhadnout ty nejčastěji používané (druhy i jejich hodnoty). Je to příliš rozmanité.
Navíc můj domácí sklad už přetéká (a to mám tři skříně Mars po šedesáti zásuvkách, to je 540 položek při dvou přepážkách na zásuvku).
Raději kupuju nové součástky přesně k právě prováděné opravě/renovaci. A jaké typy a značky, to jsem se chtěl právě dozvědět ... Např. zmiňované zelené elyty - doufám, že si nemám myslet, že je třeba všude nasazovat Panasonic-y na 105 ˚C vhodné do impulzích aplikací, či ano???
Naposledy upravil(a) judeware dne 10 srp 2010, 11:38, celkem upraveno 1 x.
matus15

#13 Příspěvek od matus15 »

Tak keď už vymieňať, treba sa pokúsiť o náhradu aspoň z toho istého podniku. Ja som si urobil zásobu tých stojatých elytov tesla (hliníkových s modrou bužírkou) a keď sú zelené plasty zlé, tak to nahradím tými. Neviem si predstaviť ako zvláštne by vyzeral nejaký novší kondenzátor miesto klasiky. Alebo keď už nahrádzať axiálny elyt, tak iba axiálom. Už som videl ako niekto nahradil axiálny elyt radiálnym, nastriekal tam tavné lepidlo a potom to prezentoval v zbierke. V mojich prístrojoch čo denne používam som povymieňal zopár elytov, ale nahradil som ich tesláckymi typmi. Napr. v AZS220 čo mám, bol zlý filtračný elyt TC937, tak som ho nahradil teslou TE925. Nedokázal by som tam dať dnešný malý elyt, ktorý by bol cca o polovicu menší než pôvodný, to vyzerá fakt hnusne.

Neviem čo si mám myslieť o používaní každého kúsku celý rok, to by musela byť veľmi maličká zbierka. Tak sa aspoň pochváľ čo zbieraš..

K tým značkám, už som to písal vyššie, ale z tých novších elytov sú dobré Panasonic, Samwha, Nippon Chemi-con. A ich použitie by som neriešil, hlavne netreba zbytočne dávať elyty 105´C tam kde viem, že sa elyt nebude zahrievať stačí dať 75´C. Samozrejme napríklad pri motoroch zariadení, alebo elektrónkach tak tam radšej treba dať 105´C.
judeware

#14 Příspěvek od judeware »

Gadzo:

Sice to nesouvisí s tématem, přesto - sháním gramofony NCxxx (od NC410 výše). většinu už mám. Je to celkem asi 12 modelů. Ostatní audiotechniku beru jen v případě vyložených sympatií. Nemám totiž skoro žádné skladovací prostory, vše zabírají počítače éry před PC - osmibity všech značek + Atari ST a Amiga. Gramofonů s elektronikou je jen pět: NC440, NC450, NC452, MC400 a MC600Q (tyto s debatou o kondenzátorech souvisí).
Odpovědět

Zpět na „Součástky“