Zhanam knihu (alebo skripta) o konstrukcii tocivych strojov

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Split

Zhanam knihu (alebo skripta) o konstrukcii tocivych strojov

#1 Příspěvek od Split »

Nepovaluje sa doma niekomu knizka (alebo skripta) ktore by sa tykali konstrukcie a navrhu tocivych elektrickych strojov? Zatial som zohnal od Mravca Elektricke stroje a pristroje 3 ale zda sa mi ze pri niektorych vypoctoch su pouzite nejake bulharske konstanty a navyse su tam pouzite 30 rokov stare CSN normy. Nemusi to byt knizka uplne nova ale aby rok vydania bol mladsi ako 1993
Vsetko co sa da pokazit sa raz pokazi.
kvazar73

#2 Příspěvek od kvazar73 »

nazdar. mám doma "Ladislav Cigánek: Stavba elektrických strojů, SNTL Praha 1958" .. ako súrne to potrebuješ? bo plánujem ju oskenovať, ale má to cez 700 strán ..
Split

#3 Příspěvek od Split »

dakujem za zmenu nazvu temy a presunutie do inej sekcie, nevedel som ci to mozem zaradit do tejto sekcie, ospravedlnujem sa ak som tym sposobil niekomu problemy :wink:

nepotreboval by som celych 700 stran, stacila by mi kapitola ohladom rotora indukcnych motorov s kruzkami...ak to nie je vela...

ale ak tam je pisane ze napatie v rotore je dane ako 38 krat odmocnina z vykonu tak mi je to na nic... navyse rok 1958 je trocha cez limit a urcite nesleduje sucasne trendy vyroby a vypoctu motorov...preto som dal ako podmienku rok vydania 1993 a mladsi
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

A co si myslíš , že by se na vzorcích výpočtu mohlo od 1958 změnit ? Vzhledem k lepším materiálům se zvětšil magnetický tok a okradla se vzhledem k ceně měď . Ale vzorce budou ty samý .
Crifodo

#5 Příspěvek od Crifodo »

Tahle knížka je dokonce z roku 1955, 120 stran, vzorců pro neodborníka až nechutně moc. Elektronická komutace a neodymy tam teda nejsou, na druhou stranu motory z 50. let často běhají, pokud je v pořádku valivé uložení, což se o frikulínských vysavačích čerpadlech a sekačkách z roku 1993 někdy nedá říct, o chině nemluvě.
Přílohy
malemotory.JPG
(95.39 KiB) Staženo 20 x
Split

#6 Příspěvek od Split »

v podstte problemom je asi aj to ze neviem nakolko sa tieto vypocty uplatnia pri motoroch s vykonom niekolko stoviek kW
Crifodo

#7 Příspěvek od Crifodo »

Joulovy, Lenzovy, Ohmovy zákony určitě platí ve stovkách kW taky, spíš tam bude úplně jiná technologie. Kvůli spouštění a kdovíco. Zkusil bych na tvým místě spíš vývojové kanceláře Škodovky a penzisty z Mohelnice než EB :roll:
na EB snad kolega brtník.
sr71

#8 Příspěvek od sr71 »

tohle jsem kdysi stáhl někde z webu, třeba to pomůže
Přílohy
synchronní stroje.pdf
(147.91 KiB) Staženo 61 x
Split

#9 Příspěvek od Split »

no podarilo sa mi zohnat knizku Technologie vinuti elektrickych stroju tocivych a zda sa ze by mala zodpovedat na moje otazky..cize temu mozete uzamknut..dakujem za prispevky..
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“