rozhlas po drôte

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
pevy

Domácí RPD

#16 Příspěvek od pevy »

Pánové, při čtení těchto řádků mne napadá využít staré kousky pro "domácí RPD". Jsem zatížený na country a v brzké době bude Country rádio na satelitu odkódované. docela by se mi líbilo zřídit si doma malý rozvod, kde by trvale hrálo tohle moje oblíbené rádio (dílna, kuchyň, zahrada, koupelna :-) atd. Starých "bedýnek" s regulací a transformátorky mám dostatek, zbývá to hlavní - čím to živit. Běžný zesilovač (i ten zmíněný s MBA 810) není pro mne problém. Kámen úrazu je pro mne výstupní trafo. TO ZCELA JISTĚ SÁM MOTAT NEBUDU. Nedalo by se použít něco "ze šuplíkových zásob" apod. ? Díky za podnětné návrhy :-))
matus15

#17 Příspěvek od matus15 »

...
Naposledy upravil(a) matus15 dne 14 zář 2013, 23:43, celkem upraveno 1 x.
pevy

RPD

#18 Příspěvek od pevy »

To mne sice taky napadlo (použít obráceně trafo z jedné účastnické skříňky), ale to jsou maličká trafa přímo na přepínači. Pokud bych to takhle použil (obráceně), kolik "účastníků" bych k tomu mohl bezproblémově připojit ? Uvažuji minimálně o čtyřech a maximálně o osmi. To by možná nebyl problém, nebo se pletu ?
matus15

#19 Příspěvek od matus15 »

...
Naposledy upravil(a) matus15 dne 14 zář 2013, 23:43, celkem upraveno 1 x.
Dratak

#20 Příspěvek od Dratak »

Vhodné výstupní trafo nemusíš navíjet, stačí ho přece najít a demontovat. Říká ti něco ÚČASTNICKÝ TRANSFORMÁTOR? Síť dráťáku byla dvoustupňová s primárním napětím 120 nebo 240V a sekundárním 30V. Převod zajišťovala právě tato trafa. A ty potřebuješ sehnat jeho starší provedení v plechové krabici. Novější trafa, v bakelitové krabici s průchodkou dole mají dost komplikované primární vinutí s řadou odboček vyvedených na klemovací svorkovnici. Tahle trafa byla většinou v panelácích.
Ve starší cihlové zástavbě bývala většinou ta starší trafa v plechové "piksle", právě takové potřebuješ. Existují 15W a 30W, potřebuješ 15W, kvůli primární impedanci. To najdeš na štítku uvnitř. Je tam i název výrobce, a to jsou NOVOBORSKÉ STROJÍRNY (tím máš jistotu že je to skutečně ono). Bývala často v posledních patrech domů či u vchodů na půdy a protože je nikdo nesundal, jsou tam dodnes. Určitě nebudeš mít problém se s někým domluvit a sundat jim v baráku tu ošklivou krabici, která by stejně zmizela při prvním malování. Ničeho trestného se tím nedopustíš, tohle zařízení totiž už nikdy nebude fungovat.
Uvnitř najdeš plechovou desku s trafem, klemovací svorkovnicí, bleskojistkovou soupravou a čokoládou pro vstupy a výstupy. Tohle trafo má dvě stejná vinutí na 120V, která se podle potřeby přepínala sériově nebo paralelně. Už tě něco napadá?

Klemovací svorkovnici přesvorkuješ na 240V a obě vinutí máš tímto v sérii. Bleskojistkovou soupravu, nyní zbytečnou, doporučuji vyřadit a příslušné vývody vyvést na původní svorky rovnou na čokoládu. Pokud si spočítáš primární impedanci pro 240V a 15W, zjistíš že je asi 3,84 kiloohmu. Pokud bys odebíral jen 10W, bude cca 5,5K - no a to je skoro přesně primární impedance pro push-pull se dvěma ECL82! Pokud si vyřešíš 16V žhavení, použiješ televizní PCL82, které jsou zadarmo, jsou jich všude kýble a nikdo o ně nemá zájem. Jednu triodu zapojíš jako NF předzesilovač, druhou jako invertor s rozdělenou zátěží. Pentodové systémy pak použiješ jako koncové elektronky. Anodu jedné připojíš na jeden konec původního 240V vinutí (svorka A na trafu) anodu druhé na druhý konec (svorka B) a napájení přivedeš do středu-tedy na tu klemu na svorkovnici, která spojuje obě vinutí do série. A ze svorek a, b vyvedeš 30V linku, která ti při tomto výkonu spolehlivě utáhne nějakých 15-20 "bedýnek" rozhlasu po drátě. To je celé.

Máš tímto zadarmo jak koncové elky, tak i výstupák přímo od dráťáku. Plechy má skládány střídavě bez mezery, ale to je u push-pullu v pořádku, tam neřešíš stejnosměrné sycení jádra. Sekundární vinutí je od primáru odděleno několika vrstvami izolace, protože 30V rozvod musel být bezpečně oddělen od primárního vedení (tím máš zajištěno i bezpečné oddělení linky od anodového napětí). Pokud si seženeš vhodné síťové trafo a patice, budeš mít celý malý dráťácký zesilovač skutečně za pár korun.

Přeji příjemný poslech dráťáku.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“