Prosím poraďte (olověný aku)

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Návštěvník

Prosím poraďte (olověný aku)

#1 Příspěvek od Návštěvník »

do ruky se mi dostaly 4 kousky baterií ze záložního zdroje (ten mam taky) jde o gelové baterie 12V/7Ah , všechny byly zapojeny do serie a když sem naměřil 20V myslel sem že mě klepne. neroztočí to ani moturek na 12V (všechny do serie) .a když sem je zkoušel rychle zapojit na zdroj nevzaly si ani 10mA.Jsou fakt na vyhození? Já sem totiž slyšel něco o tom že je možné je dát za nějaký peníz nechat obnovit,ale nivím jak ,protože napětí jadné baterie není dokonce ani volt a tak si myslím že ty články budou asi pořádně zasulfidavaný.Tak bych se chtěl zeptat jestli s tim jde něco udělat případně kde bych takovou firmu našel.je mi i docela jedno kde,ja bych je tam dopravil.
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Podla mna tym bateriam nepomoze uz nic...
Takze http://www.gme.cz/index.php?action=vypi ... 78&lk=&sk=
Návštěvník

#3 Příspěvek od Návštěvník »

wow 850 za jednu to je docela palka,neslyšel si o tom obnovení něco? přeci jen by to MOŽNÁ vyšlo levněji
Mourek
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Mourek »

jednou jsem se do nich díval mělo to sežraný vývody a bylo to na vyhození. Opravovaly se kdysi staré autobaterie,zalité asfaltem a rozdíl v ceně byl asi 20procent
Sendyx

#5 Příspěvek od Sendyx »

Pokud 3-5 let cyklovaly, bývají k ničemu. Pokud zůstaly rok bez nabití, a teď jimi ani při svorkovém napětí 18V (pro 12V aku) neteče víc jak pár desítek mA, odvez je do sběrného dvora, nic jim nepomůže. Existují oživovací pokusy na podobné případy, pokud jsou elektrody ještě trochu celé, ale to nemá smysl, výsledek je žalostný.
Návštěvník

#6 Příspěvek od Návštěvník »

Možná lepší cena http://www.hadex.cz/
Artaban001

#7 Příspěvek od Artaban001 »

Hele, za pokus nic nedas. Tak jako tak je stejne vyhodis. Ale nez to udelas, tak na vrchni strane toho clanku najdes neco jako dekl. Tento dekl musis nozem, nebo sroubovakem odlomit a pod nim najdes 6 gumovych cepicek (umoznuji clankum plynovat bez nebezpeci roztrzeni obalu). U hodne zarizeni, ktere nemaji zadnou nabijeci automatiku se stava, ze tyto baterie vyschnou, takze mozna by to slo injekcni strikackou dolit destilkou. U hodne typu baterii je elektrolyt nasaklej v cemsi bilym, co pripomina velmi jemnou vatu. Pokud ale tyto baterie slouzily tri a vice let, tak rovnou kontejner (viz prizpevky vyse)
rezis

#8 Příspěvek od rezis »

Mohu jen potvrdit co napsali vsicni predchozi. Mám ted v malotraktoru z motorem z auta dve baterky 12V 18Ah ktere neprosly testem ups. Jezdim na ne uz rok!!! Takze do UPS to nema smysl v zadnem pripade. Mozna je rozpojit a vybrat nejaky co se necha nabit ale k nicemu ti moc nebude.
Internet - metla lidstva
Návštěvník

#9 Příspěvek od Návštěvník »

dá se to dolít destilkou a rozchodit, pak to ještě nějakou dobu vydrží. Se střídavým výsledkem, některá se povede, některá ne. Když ji necháš dlouho na nabíjení, sulfatovaná vrstva se někdy probere a pak jde proud nahoru a napětí dolů až na normál. Občerstvil jsem takhle pár aku 2,2 Ah do kamery asi na rok. Pak odešly naráz bez varování.
Návštěvník

#10 Příspěvek od Návštěvník »

no jo destilkou ,za předpokladu že je tam kyslina ,ale ty baterky jsou naplněný nějakym gelem, můj mistr mi řikal že něco podobnýho taky votevřel a když viděl co je tam za elektrolyt tak se na to vykašlal.ale zkusit to fakt můžu mimochodem ten zdrojm má označení RS.900 a ma vykon 720W takže ty baterky asi dostávaly docela zabrat, a na internetu sem o tom zdroji nic nenašel.Neznáte někdo něco podobnýho?a zezadu to má přípojku na COM patrně proto , to moh počítač oznámit stav baterií.ale může to fungovat i bez toho počítače?bylo by to fajn někam kde neni elektrika si vzít tak výkonej zdroj.jestli by to teda šlo.
Mourek
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Mourek »

UPS běhá i bez PC, není problém, používal jsem ji ke svícení když jsem v zimě opravoval uhořelý přívod do bytu.
Návštěvník

#12 Příspěvek od Návštěvník »

ten gel je H2SO4 jen zahuštěná, aby to neteklo ven. Pro desulfataci je postup identický s klasickou olověnou baterií, nepočítej že baterie dosáhne původního stavu, ale jde jen o tu destilku a trochu času, tak co...
Jestli baterie naprázdno nebide mít po oživení 12-13 V, je uhnilý některý spoj mezi články nebo zkratovaný a pak je věc jasná :D
Návštěvník

#13 Příspěvek od Návštěvník »

tak sem se dozvěděl co sem chtěl.děkuju VŠEM za rady
Odpovědět

Zpět na „Poradna“