budik ako zdroj sekundoveho signalu
Moderátor: Moderátoři
Někdy před lety třiceti jsem se tímto velice zabýval. Potřeboval jsem vteřinovou časovou základnu pro čítač. Nakonec jsem se rozhodl pro budík s krokovým motorkem. Už nevím co tam bylo za integráč, ale spojením jedné nožičky proti nule, se výstup rozjel 16x rychleji, tedy 8 Hz. Po vydělení osmi jsem získal bezva časovou základnu, která funguje dodnes!?
Haty
- Artaban001
Haty píše:Ahoj bastlíři.
Někdy před lety třiceti jsem se tímto velice zabýval. Potřeboval jsem vteřinovou časovou základnu pro čítač. Nakonec jsem se rozhodl pro budík s krokovým motorkem. Už nevím co tam bylo za integráč, ale spojením jedné nožičky proti nule, se výstup rozjel 16x rychleji, tedy 8 Hz. Po vydělení osmi jsem získal bezva časovou základnu, která funguje dodnes!?
Haty
U114D, ne?
dj_Paul píše:co k té cívce strčit jazýčkové relé?
Na to nie je magnetické pole cievky dosť silné, možno však halová sonda, pokiaľ nebude možné využiť priamo signálu z výstupov cievky.
Obvod U114D by stál za vyskúšanie :
Predpokladaná činosť :
Sekundový generátor bude otvárať tranzistor buď NPN alebo PNP z ktorého pôjde prúd na ďalší tranzistor ovládaný pamäťovým obvodom a signál pokračuje na čítač. Po vymačknutí tlakového mikrospínača, pamäťový obvod zatvorí tranzistor, preruší prívod sekundového signálu na čítač - na displeji zostane želané číslo.
Nulovanie čítača napr. pri čísle 35 by prebehlo tak, že z vhodne vybraných kontaktov na displeji napojím sériovo zapojené tranzistory a až pri otvorení všetkých tranzistorov sa čítač vynuluje.
Toľko ku želanej činosti.
- Přílohy
-
čitač.jpg- (23.52 KiB) Staženo 132 x
-
pamäťový obvod.jpg- (115.77 KiB) Staženo 158 x
-
Generator.jpg- (18.47 KiB) Staženo 124 x
-
bloková schéma.jpg- (25.8 KiB) Staženo 136 x
Video je kvality mobilného telefónu, no áno
Ďakujem všetkým za účasť a rady vedúce ku uspešnemu zhotoveniu.