kúpil som si 40W fotovoltaický panel, na ktorom si chcem ujasniť fungovanie solárneho regulátora. Regulátor je 12V/30A max, k nemu je pripojený akumulátor(teda resp. bude pripojený) a má daľší výstup ako záťaž. Nemáte nejakú dobrú ideu pre túto záťaž, na ktorú regulátor prepína pri nabití akumulátora?
Pointa je ale v tom, ze v horizonte snad polroka chcem k tomuto(resp. možno inému regulátoru) pripájat malú veternú elektráreň, aj keď tento termín je trošku honosný. Výkon veternej ele. mam predbežne napočítaný okolo 100W pri rýchlosti vetra 10m/s, ale keďže výkon ide s tretou mocninou rýchlosti vetra, tak pri dajme tomu maximálnom vetre 20m/s, už bude výkon cez 600W(to uz bude chciet regulátor pre väčšie výkony samozrejme). Planujem brzdit elektráreň, v pripade velkého vetra. Ale aj tak mám problém nájsť vhodnú záťaž, ktorá by bola aspoň nejak užitočná. Osvetlenie neprichádza moc v úvahu, pretože keď bude nabitý akumulátor, a pojde elektráreň s výkonom 100W, ziarovky budú pekne svietiť, ale keď bude výkon 200W ich prepálim, a ked bude výkon 10W tak bude tma, a navyše vietor 20m/s je tiež tak raz za sto rokov.
Rozmýšlal som nad odporovým drôtom ako ohrevným telesom, ponoreným vo vode, ale musím sa priznať , že síce nemám problem si vypočítať prúd prechádzajúcim odporovým drôtom, nie je mi jasné ako sa bude TEN ISTÝ odporový drôt správať pri výkone 10W,100W,500W? To jest, pri 12V a približne 1A, 8A,40A. Za všetky podnety som vopred vďačný, a za vysvetlenie toho odporového drôtu tiež
i
ps.: rada typu, vymeň vtedy akumulátor za iný, nenabitý je síce najsprávnejšie riešenie, ale predsa len, ked o tretej ráno začne fúkat 20m/s, tak nemam zrovna chut vstavať, a prenášat akumulátory, kým predsa len RELATÍVNE teplá voda môže v lete ohrievať bazén, a v zime vyhrievať chodník napríklad.