Gramoradio Tabor II
Moderátor: Moderátoři
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Já stejně nechápu, proč všichni chtějí mít každé rádio, a to pokud možno co nejvzácnější, na denní poslouchání. To si od toho slibujete, že to bude hrát líp než tranzistorák nebo co? Snad mám rádia, která ze skříně sundám jednou za půl roku, naleju si skleničku vína, připojím anténu a celý večer prolaďuju, a pak mám jedno moderní rádio s výkonným zesilovačem, stereodekodérem a kvalitníma bednama, které poslouchám...
a tranzistory neposloucham...
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
- Giftmacher
Lukas-Peca píše:A do čeho bys to chtěl konvertovat, když ten Tábor má jen AM?
Já stejně nechápu, proč všichni chtějí mít každé rádio, a to pokud možno co nejvzácnější, na denní poslouchání. To si od toho slibujete, že to bude hrát líp než tranzistorák nebo co? Snad mám rádia, která ze skříně sundám jednou za půl roku, naleju si skleničku vína, připojím anténu a celý večer prolaďuju, a pak mám jedno moderní rádio s výkonným zesilovačem, stereodekodérem a kvalitníma bednama, které poslouchám...
A jak to máme řešit my, co nechlastáme
Giftmacher píše:Existuje nějaká možnost výměny přenosky v tomhle gramorádiu, aby se dala použít pro pravidelné používání, tj. aby co nejméně poškozovala desky?
Taky potřebuju vyměnit vadné objímky žárovek, nevíte kde sehnat nové?
A. nahradit elektromagnetický systém PS17 za piezoelektrický VK03 jedná se pouze o přenosky (vložky) nikoli celého ramena
B. Nastavit pružinku na minimum (minimální přítlak) a to tak - a. povolení šroubu a pootočení očka tak aby pružinka byla namnutá co nejvíce b. opatrné odehnutí očka na druhé straně.
jen upozornuji, že není vhodné toto gramo na stálé využívání, i tak bude desky ohrávat, ale sníží se to, doporučuji přehrávat však spíše desky 78ot/min než klasické vinyly (33, 45) které jsou ještě náchylnější na větší přítlak a starší přenosku.
Jinak myslím že výměna celého ramene za nějáké z řady Hifi (bohužel i to jsem shledal) není vhodné řešení, protože nová (neorigo) přenoska znehodnotí cennost gramorádia
J
Korekce je natvrdo zavedená v zesilovači rádia přepnutím na gramo: zdůrazňuje kmitočet 10kHz proti 1kHz o +8,5dB, kmitočet 100Hz zdůrazňuje o 6,5dB. To platí, když je potenciometr hlasitosti vytočený naplno. S ubíráním hlasitosti zdůraznění hloubek roste, až od třetiny dráhy potenciometru dolů se zdůraznění kmitočtu 100Hz proti 1kHz zastaví na +14dB.
Charakteristiky už tu někde v souvislosti s rádiem Tábor 2 jsou uvedené.
- Giftmacher
Ještě modernější přenosky s tím budou mít ještě víc potíží.
Je to zkrátka z doby, kdy deska nebyla zdaleka tak vzácný artikl. Ohraná deska se vyhodila a koupila se nová, doslova za pár korun.
Asi by stálo za pokus vzít starou PS17, změřit polohu hrotu, odstranit chvějku (byly lepené nebo pájené na kotvu) a Lepoxem přikápnout novou, určenou pro novější přenosky.
- Giftmacher
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
- Giftmacher
- Giftmacher
- Giftmacher