Jakou rychlost netu?
Moderátor: Moderátoři
Jakou rychlost netu?
Respektive když mám internet 1 MBit/s tak jak velké rozlišení to video bude moct mít aby se nekousalo?
Má s tím někdo tady zkušenosti? Díky všem za rady
Evíku22, napiš, kdo Ti ten net poskytuje a jaký to má skutečný parametry. Tedy postupně - rychlost downloadu (= to jakou rychlostí stahuješ), rychlost uploadu (= jakou rychlostí můžeš odesílat data do sítě) - a agregaci (= kolik účastníků může najednou používat vstupně-výstupní port (linku) na serveru poskytovatele). Pak se možná pohnem....
A kutilmile - nelituju tě
Třeba zde:
http://rychlost.cz
Jinak ze zkušenosti:
na povídání je minimum upload 20kB/s = 160kb/s
na video (640*480) je minimum upload 60kB/s = 480kb/s
Také záleží na dalších parametrech, ale jak není dodržen minimální upload, tak si člověk moc nepokecá.
A kutilmile - nelituju tě
- czatlantis
Evo22 ty jsi jediná slečna, o které vím, že se zajímá o technické věci, o které by se v životě žádná žena nezajímala.
Nezažil jsem za celých x let, že by maminka, babička, sestra, sestřenice, teta, kamarádka, přítelkyně, ani žádná jiná zástupkyně něžného pohlaví, někdy řešili takovéto problémy. Většinou je přístup následující:
Buď mi velikost harddisku stačí nebo ne. Buď jsou akumulátory dobré nebo ne. Buď jede internet rychle nebo ne.
Když nastane problém s technikou, volá se chlap. Nejlépe ten, co je po ruce nebo o kterém se ví, že tomu rozumí. Přiznám se, že mi to trochu vrtá hlavou, proč píšeš na bastlírnu a nevolíš zaběhlé konvence, ale je to tvoje osobní volba a nikomu do toho nic není. Každopádně mě překvapuje tvůj zájem o tyto technické věci a o tom je v podstatě celý tento dlouhý úvod.
Taky jsem mohl napsat prostě a jasně: "Jsi výjimečná". A to má být myšleno jako poklona
eva22 píše:no právě a co když např. ten druhej bude mít rychlejší net a nastaví si to u něj větší rychlost? ale my sme to nějak zkoušeli a to video mělo určitě ještě menší rozlišení než 640 x 480 a ještě mělo hroznou kvalitu a nejelo to plynule. Tak čím to může může být?
Takže se dostáváme k těm ostatním parametrům (vlivům), je jich strašně moc, vyjmenuji několik a ostaní uživatelé budou doplňovat další:
stabilita připojení, počet spuštěných úloh a zatížení procesoru, jiné aplikace používající internet (antivirus, prohlížeč, stahovač), konfigurace PC, optimalizace operačního systému, ovladače kamery, ... v této pokročilé hodině si na další nevzpomenu.
Každopádně rychlost komunikace jede podle nejvyšší možné rychlosti toho nejpomalejšího účastníka. Takže, ať si rychlost internetu změří i ten člověk se kterým komunikuješ, ať se můžem od něčeho odpíchnout.
Díky, no tak sem asi divná no...
Každá bloncka nemusí bejt blbá víš? já volám chlapy jen když mám na TO chuť a jinak si vystačím sama
Tak samozřejmě že při tom nic nestahuju ani nic neběží jako antivirák...
Takže ono si to měří rychlosti obou těch lidí? nebo to závisí jen na tom kdo to posílá ? Nebo ten kdo posílá tak nemůže si vybrat rozlišení nebo kvalitu nebo tak něco?
Ono je to trošku složitější, popsat jak to vše funguje.
Rychlost 1024/512kbits je pro Skype víc než dostačující včetně videa v normálním rozlišení.
Ano, pro každý směr komunikace se nastaví (nebo může nastavit) jiná rychlost - od tebe to může jít úplně jinak rychle, než od toho, komu voláš.
Do toho vstoupí záležitosti ohledně volby kodeků pro hlas a video, které se taky vyjednávají na základě rychlostí.
Mezi tebou, a dotyčným, jsou v cestě desítky různých zařízení. Každé z nich je nějak vytíženo. Vše se v čase mění.
Vysvětlovat do podrobna, jak funguje který protokol, co může bránit plynulému přenosu paketů po síti, včetně špatného nastavení jakéhokoliv aktivního prvku a pod. je asi nad možnosti fóra.
Takže si myslím, že pokud nemáš někde nějakou botu v nastavení u sebe, tak rychlost máš dostatečnou, a Skype by měl fungovat bez problémů.
PS: jestli ti neběží antivirák během toho, co jsi připojena k Internetu, tak se ani nedivím, proč ti vše běhá pomalu