Čím spájkovať nikel a hliník
Moderátor: Moderátoři
MTV125 jednoduše otřeš vatou s trochou vody, mísí se to s vodou samo a rádo. Taky je toho třeba docela nepatrné množství, a samozřejmě nekombinovat s cínem, který obsahuje nějaké jiné tavidlo. Použít buď trubičku s MTV125, nebo plný drát.
To si o nich myslím taky-dle složení. Pájka s MTV125 se asi normál nedá sehnat-leda v Kovohutích a plný "cín" -tedy olovnatý a o průměru do 2mm taky nemám- kde se dá koupit?Sendyx píše:Pájecí tuky jsou sajrajty leda na okapy, nebrat. Na baterkách to možná nevadí, ale dělají svody a neodstranitelné zbytky.
MTV125 jednoduše otřeš vatou s trochou vody, mísí se to s vodou samo a rádo. Taky je toho třeba docela nepatrné množství, a samozřejmě nekombinovat s cínem, který obsahuje nějaké jiné tavidlo. Použít buď trubičku s MTV125, nebo plný drát.
MTV125 mám v drátu 1,5mm Sn60Pb40 a tuším i něco málo ještě v 0,6 či 0,8mm, dneska to nevím proč cpou jenom do 2 a 3mm drátu.
Jako nouzovka místo plného drátu se dá použít i trojhran a rozklepat + nastříhat, ale to je metoda z doby, kdy jsme plnili plány sjezdů (i do přinesených nádob)
Taky jsem jako kluk takhle s pistolovkou v ruce "pájel"- trubičkáč byl drahej(pro mě) a tak se pájelo čím se dalo. Jen by to chtělo nějakou pájku (trojhrannou-klempířskou)se zaručeným poměrem třeba 60/40-páč co mám doma ty tyčky tak nevím zda to není tzv. pájecí olovo a to bylo 40/60 (i míň cínu).Sendyx píše:Jako nouzovka místo plného drátu se dá použít i trojhran a rozklepat + nastříhat, ale to je metoda z doby, kdy jsme plnili plány sjezdů (i do přinesených nádob).
Mimochodem - neděláte někdo s pájkami Interflux? - dostaly se ke mě 3 "vzorky" včetně jednoho bezolova s 3,5%stříbra a můžu říci že se mi s ní dělalo nadmíru dobře(zkoušel jsem).
Nerezovú vaňu v práčke som nedávno spájkoval tak, že na vopred drôtenou kefou očistené spájkované miesto som naškriabal jemnú vrstvu salmiaku, nepoužil som ani kyselinu chlórovodíkovú, trojuholníkový cín sa rozlieval a chytal dobre a okamžite, použil som 200W spájkovačku s očisteným a pocínovaným hrotom.