OVP CTV25HD13, svítí bíle s jasnými zpětnými běhy

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Duvsan

#16 Příspěvek od Duvsan »

Ja len tak outsiderovsky :oops: , v akom prípravku si merak kryštál? Občas by mi tá vec pomohla.
Homer

#17 Příspěvek od Homer »

Naštěstí zslaby to nedělal a neznám ho, podepsal se na tom jakýsi "opravář" z okresu Příbram. Zapojení testru na krystaly jsem namaloval a posílám, bylo to kdysi na webu. Kmitočet je možné také měřit čitačem, ale s rezervou, jsou tam přidané kapacity.
Přílohy
TESTER.pdf
(22.14 KiB) Staženo 220 x
Duvsan

#18 Příspěvek od Duvsan »

Vďaka. Myslel som, že tam je nejaká logika, nejaké NAND-y alebo tak. Akurát keď kryštál kmitá, ale kúsok inde, to týmto nezistíš. Či áno?
Homer

#19 Příspěvek od Homer »

V tomto jednoduchém připravku se do přesného kmitočtu krystalu dostává malá chyba, (je to jen pro rychlou orientaci, dobrý - špatný) a pokud krystal kmitá trochu jinde, dal bych ho zpět do původního zapojení tam, kde má fungovat a měřil čítačem se sondou, abych obvod minimálně zatížil (rozladil).
Duvsan

#20 Příspěvek od Duvsan »

Nešlo by "jednoducho" bastlérsky urobiť prípravok, kde by bol ten kryštál v nejakej logike a ďalej by sa počítal počet kmitov za jednotku času (interný hodinový oscilátor) a ten by sa zobrazil na sedemsegmentovke alebo na stupnici LED? Nemáte niečo také?
Inak ak máš čítač, prečo si dávaš robotu s vyberaním a späťosádzaním kryštálu a nemeriaš ho tou sondou rovno?
rnbw

#21 Příspěvek od rnbw »

Aka je pravdepodobnost, ze krystal kmita, ale na nespravnej frekvencii? Zatial mi vzdy stacil osciloskop (nieco tam kmita = funguje to).
Duvsan

#22 Příspěvek od Duvsan »

Teda ja som osciloskopom (BM556, bez sondy) skúšal priamo merať kryštály dva krát, videl som tam "vlnobitie" a viac to neskúšam. Ako sa to dá?
Homer

#23 Příspěvek od Homer »

Přípravek na měření krystalu jsem si udělal jen pro orientaci dobrý/vadný, když krystal nekmitá např. u processoru. V mém případě to bylo rozhodování, vadný processor/krystal, oscilátor nekmital, (používám osciloskop vždy se sondou). Nepotřebuji většinou měřit přesný kmitočet (čítač mám), ale mohu jej změřit orientačně v přípravku i s tou malou chybou, nebo pak přesněji čítačem v originálním zapojení.
Duvsan

#24 Příspěvek od Duvsan »

OK. Dík
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“