Značení potenciometrů

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Kaca
Kontaktovat uživatele:

Značení potenciometrů

#1 Příspěvek od Kaca »

Zdravím ! Na tomhle odkazu je popis značení potenciometrů ale hned první věta v odstavci " Jak zvolit průběh " mě trochu zaskočila.
http://www.rmpickups.cz/pot.html
Co si tedy mám myslet když kupuju lineární potenciometr označený označený jednou písmenem A a jindy zase B. ( podle regionu ) a log. písmenem B. Nespletli se trochu ?
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Je to problém s výrobci - TESLA měla lineár "N", logaritmický "G" a exponenciální "E" (a ještě další, s odbočkami atd) - jiní výrobci označují lineární "A", logaritmický "B" - a ještě další výrobci to mají přesně naopak, mnohdy je označení písmenem doplněno číselným indexem - třeba "B1" atp. Bohužel, bez spojitosti s konkrétním výrobcem je pak písmenné označení totálně na 2 věci...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Kaca »

Ano. Bude se muset objednávat podle katalogů a kupovat taky tak a ještě doma přeměřit. Díky za odpověď. Potvrdilo se mě to co jsem si myslel. Kaca :D
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

Nevím , jestli je to výhra , ale i z tohoto důvodu jsem pochyboval o své paměti . :D Měl jsem za , že v rozvinutých zemích mají menší nesoulad . Inu co bychom si namlouvali , jak se nesoulad občas hodí .
Sendyx

#5 Příspěvek od Sendyx »

Ano, složitý svět= častý nesoulad. Já pamatuju, jak za komančů člověk vlezl do obchodu v 16:00 a pokud měl rýmu, nepoznal, jestli je v řeznictví, nebo železářství :twisted:
Atlan

#6 Příspěvek od Atlan »

Najlespie je ked predaju B ze je linear..a nevsimnu si ze jeto od ineho vyrobcu a par km od obchodu doma zistis ze mas nieco celkom ine ako si chcel :D
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Kaca »

No, to je ono. To je to co řeším. Pak se to s prodejcem blbě vyřizuje.
Crifodo

#8 Příspěvek od Crifodo »

Sendyx píše: za komančů člověk vlezl do obchodu v 16:00 a pokud měl rýmu, nepoznal, jestli je v řeznictví, nebo železářství :twisted:

Sendyx je opět ve formě!
ještě že jsem zrovna nic nejedl ani nepil
hafca

#9 Příspěvek od hafca »

Ale má pravdu, všude měli kulový. :D
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Ale v zeleziarstve nemali tie haky na maso :D
marli

#11 Příspěvek od marli »

Trošku oživím tohle téma novým dotazem. Když mám v zesilovači potenciometry označené N3, potažmo N2, je to tedy lineární potenciometr, ale co tam znamenají ty čísla? Je to ze zesilovače Vermona, Regent 150, jako výrobce potenciometrů jsem rozluštil elrado - ale to nevím jistě, jde to blbě přečíst a ten znáček s výrobcem je malinký.

Potřebuju je nahradit, už mají hodně vyšoupané dráhy a výstup praská a šumí když se s nimi hýbe. Jsou zapájené v DPS, osička průměr 4 mm, rozteč vývodů 5mm, tělo průměr 20 mm.

Našel jsem si třeba tenhle, ale chtěl bych se zeptat zkušenějších jestli je to do zesilovače vhodný typ?

díky Mílan
Odpovědět

Zpět na „Součástky“