AV k Tesle Pluto

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jakubrosler

AV k Tesle Pluto

#1 Příspěvek od jakubrosler »

Dobrý den,
vzhledem k přechodu na digitální vysílání potřebuji vyvést z televizoru Tesla Pluto vstup AV. Zvuk jsem připojil na vstup MBA810 (a přerušil přívodní cestu od A220D) a obraz k R14 na modulu O (a přerušil cestu od A240D). Zvuk funguje bez problémů, zatímco obraz "hází" (nefunguje synchronizace).
Zatím jsem zkoušel jen snižovat napětí vstupu pomocí potenciometru zapojeného jako dělič napětí. V některých polohách se obraz na chviličku ustálí, zanedlouho zase zmizí a jsou vidět jen čáry. Set-top-box s modulátorem ani nová televize není řešením.
Předem děkuji za odpovědi.
procesor

#2 Příspěvek od procesor »

Na bázu T2, len by to chcelo zosilniť cca 2x.
jakubrosler

#3 Příspěvek od jakubrosler »

Vyřešilo by to doplnění zapojení jako u Merkura 2, nebo je to úplně jiný signál? Jak bych potom zapínal AV (A240D nemá spínání AV)?
Přílohy
merkur_levy.jpg
Levá polovina schémata Merkura 2
(201.44 KiB) Staženo 224 x
merkur_pravy.jpg
Pravá polovina schémata Merkura 2
(218.37 KiB) Staženo 267 x
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Habesan »

Je to popsáno v Technické informácii č.56, i s tím zesílením, ale nezkoušel jsem to (mám Color 437).
jakubrosler

#5 Příspěvek od jakubrosler »

A kde to mám najít?
Hill
Administrátor

#6 Příspěvek od Hill »

výstupní tranzistor v modulu O slouží také jako invertor videosignálu pro oddělovač synchronizačních impulsů. Na to ale potřebuje mít na bázi takové stejnosměrné předpětí, aby ani v kolektoru ani v emitoru neořezával signál.
Jinak neudržíš synchronizaci pohromadě.
Mimoto potřebuješ 2,5x zesílit videosignál z AV vstupu, protože zbytek TVP pracuje se signálem Ušš=2,5V, zatímco na výstupu settopboxu je jen 1V.
kokun

#7 Příspěvek od kokun »

Už se to tu nedávno řešilo na tvp MERKUR (což je v podstatě totéž, co PLUTO) - tl. Hledat 8O :roll:
Honza - kokúň
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Habesan »

Myslel jsem, že Technické informácie jsou někde ke stažení. Až to budeš mít, tak napiš, ať to smáznu.
Přílohy
Ti56_str7.png
(107.83 KiB) Staženo 258 x
Ti56_str8.png
(78.56 KiB) Staženo 222 x
jakubrosler

#9 Příspěvek od jakubrosler »

Ty Technické informace se ale vztahují k Merkuru2.
Našel jsem na uploadu popis úpravy Pluta (níže), ale nezdá se mi to.
Podle schématu bych měl ten nově přidaný tranzistor připojit paralelně k tomu původnímu (T2) a odpojit dále pokračující cestu ke kolíkům 4 a 5. Neměl bych naopak odpojit původní tranzistor a ten nový zapnout mezi kolíky 4 a 5?
Přílohy
Pluto.jpg
(154.67 KiB) Staženo 290 x
kokun

#10 Příspěvek od kokun »

kokun píše:Už se to tu nedávno řešilo na tvp MERKUR (což je v podstatě totéž, co PLUTO) - tl. Hledat 8O :roll:

Nehledáš 8O :cry: - psal jsem ti, že se to tu nedávno řešilo - tady to máš: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=36662 :roll:
Honza - kokúň
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Habesan »

A skončilo to koupí set-top-boxu s modulátorem...
Ti č.56 popisuje čím se liší Merkur 2 od Merkuru (1), hlavně proč je to tak zapojené. Tak si ještě najdi Ti č.46 tam je Pluto i Merkur, tak snad i rozdíly mezi nima.

Přeji ti, abys někde sehnal Merkur 2. Kdybych ho měl, tak ho s tebou vyměním, a bylo by po ptákách...
jakubrosler

#12 Příspěvek od jakubrosler »

Právě jsem to zkoušel podle výše popsaně úpravy, zprvu žádný výsledek, pak jsem mezi vstup a bázi tranzistoru zapojil kondenzátor 150n a v některých chvílích byl obraz jako víno, někdy zas lítal odzdola nahoru, záviselo na typu obrazu (upozornění na DVD a jiné tmavé scény byly stabilnější než světlé). Ještě jsem zkusil dvojnásobnou i poloviční hodnotu kondenzátoru, beze změny. Nebo se mám pokusit dolaďovat některý z trimrů? Který?
Hill
Administrátor

#13 Příspěvek od Hill »

Předpokládám, že na vstupu máš amplitudu videosignálu zhruba 2Všš, taková by měla z výstupů zdrojů signálu jít, když je nezatížíš odporem 75 ohmů.
Vstup je třeba stejnosměrně oddělit, ale kondík 150n nepřenese 50Hz, takže stejnosměrná složka signálu bude hodně "plavat" s obsahem obrazu. Vhodná hodnota je tak 4u7. Mělo by se to zlepšit.
Pokud to ještě nebude ono, ještě odpoj kondík 3n3 mezi kolektorem a emitorem a paralelně ke kolektorovému odporu dej kondík 1n5 až 2n2. To velmi často pomůže.
jakubrosler

#14 Příspěvek od jakubrosler »

Děkuju moc, pomohlo zvětšení kondenzátoru na 4M7. Teď je obraz nádherný. :tanzer:
jakubrosler

#15 Příspěvek od jakubrosler »

Ještě mě napadlo, nedal by se přepínat vstup do báze tranzistoru T2? (buď od RC členu či dodělané nastavení pracovního bodu+vstup), Ušetřil by se tak další přepínač (pro zvuk, mohl bych to dát na jeden dvojitý), dva odpory a tranzistor.
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“